onsdag 18 oktober 2023

Upgrade (2018)


Idédrivna sci-fi-filmer är alltid intressant, storfilmer likväl som independent med låg budget. Upgrade är av den senare sorten. Den har uppskattats av flera filmexperter jag känner och jag tog mig an filmen med nyfikenhet och anspänning.

Filmen utspelas i en nära framtid där en galen uppfinnare leder ett av världens största bolag. Filmmakarnas har döpt honom till Elon, er… Eron var det visst. Han har en ”tech”, en ”widget” med namnet Stem som opereras in i nacken på en människa och därefter tar Stem över den olyckliges kropp. Något sådant, ungefär, typ.

Filmen är en samproduktion mellan USA och Australien. De två största rollerna spelas av amerikanerna Logan Marshall-Green och Betty Gabriel, den senare som vi såg i den där fantastiska scenen i Get Out där hon grät och skrattade i samma ögonblick. Resten av casten är australiensare och filmen är inspelad ”under there”.

Idén är lovande och actioninnehållet är ganska bra men filmen höjer sig aldrig över medelmåttan. Den lever i skuggan av banbrytande filmer som The Matrix, Dark City och Strange Days men den adderar egentligen inget nytt till genren. Jag hade kanske för höga förväntningar på den för jag fann mig uttråkad och besviken.

Filmen hade dock ett coolt slut som vagt påminde oss om slutet i Ex Machina. Maskinerna tar över! Kanske hade filmen varit mer intressant om den hade startat lite före den slutade?

Betyg: 2/5

8 kommentarer:

  1. Där ser man hos mig hamnade den i övre halvan bland 2018 års filmer men då hade jag iofs inga förväntningar alls. Det kan spela in

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förväntningar spelade säkert in. Helt ok film, ingen skugga ska falla på den, men den är inte på min topp 10.

      Radera
  2. Gör du research åt mitt kommande sci-fi-Halloween-tema? ;) Detta var en av få titlar som jag inte redan hade sett när jag googlade "sci-fi horror"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yay! Vad kul. Eller du kanske bara skämtar aprillo? Nåväl, det vore ett fantastiskt tema. Ställer mig lite frågande till om detta är en horror dock. Kanske lite pga av inslagen av "body-horror". :-)

      Radera
    2. Jag har som sagt övervägt sci-fi-horror tidigare som tema, men tycker att det varit rackarns svårt att få tag på tillräckligt många filmer som jag inte redan sett och skrivit om. Så förslag mottages tacksamt :)

      Radera
    3. Aha, det hade jag inte uppfattat... Hmmm, är det uteslutet att se om gamla guldkorn inom "sci-fi skräck"-genren? Du kanske inte gilla att se om film, men ofta ger det ny uppskattning och ofta nya infallsvinklar... :)

      Radera
  3. Aj då, vad synd att den inte gick hem bättre. Jag själv blev rejält underhållen och Upgrade hamnade till och med på plats 8 på min 2018-lista. https://jojjenito.com/2018/12/21/upgrade-2018/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är ju helt ok! Inte dålig men långt från en topp tio-lista måste jag erkänna. Den känns långt från nivån som visas upp i mästerverk inom modern lågbudget sci-fi som Ex Machina, Under the skin eller Moon. Mina 2 cents...

      Radera