fredag 31 juli 2020

The Day the Earth Stood Still (1951)


Ibland får man ett ryck och blir sugen på att klippa en osedd science fiction-klassiker. Just detta hände och jag såg denna film från 1951. Det finns en modern re-make med Keanu, men jag ville se originalet. Det kändes säkrast så.

Detta är en fin liten historia om hur en marsmänniska kommer till jorden och hotar mänskligheten med utplåning genom våld om vi inte slutar att vara våldsamma. Väl grundad i den frostigaste av de frostiga tiderna i det kalla kriget då rädslan för atomvapenkriget var som starkast passar filmen in.

I dagsläget blir filmen mest kul för dess historiska signifikans som en klassiker inom genren. Men tyvärr blir jag inte lika hänförd av denna film som av både yngre och äldre klassikers i genren.

Grundidén är helt ok, men storyn är ganska blek. Klaatu (Michel Rennie) är ok men inget speciellt spännande görs med honom. Även Gort (Lock Martin) är kraftigt underutnyttjad. Filmen är också tråkigt linjär, dvs inget överraskande händer. Man hade ju kunnat tänkt sig att Klaatu skulle ställt sitt ultimatum på ett mer intressant sätt, eller att det hade varit svårare att uppfylla hans krav. Klaatus dag ute på stan med den lilla pojken blev det inte heller något speciellt av. Samspelet med pojken, den unga mamman och hennes uppvaktare hanterades blekt.

Men i slutändan måste jag förtydliga att jag är glad att jag sett filmen om inte annat som referens som en av byggstenarna i genren.

Betyg: 2/5 8 kommentarer:

 1. Bra grejer!

  Men det är klart - att se den 70 år efter den kom gör ju att den inte har samma kraft som den hade då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var väl det, men kanske mer intressant och kul "att ha sett" än riktigt engagerande under titten. :-)

   Radera
 2. Åh, den här har jag länge tänkt se men hör ungefär liknande omdömen som dina och därför har det ännu inte blivit av. Jag antar att den tillhör kanon också för att den är regisserad av Robert Wise (bla West Side Story och The Haunting)? Så då var den kanske i alla fall väldigt snygg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det kan hända att den var snygg. Svartvit och så... Tyvärr inget jag direkt tänkte på dock.

   Radera
 3. Jag gillar den mycket. Det var länge sen jag såg den (kanske på Cinemateket) men 4/5 är mitt betyg (har ingen gammal text om filmen). Jag tycker den tillhör en av klassikerna inom genren och dessutom att det är en klassiker som faktiskt är bra på riktigt. Noterade du den svenska FN-generalsekreteraren?

  (Försöker att kommentera för typ tionde gången. Hoppas det funkar denna gång.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkade denna gång. Efter du tömt din cache! :-D

   Kul att du gillar den såpass mycket. Skulle nog varit trevligt att sett den på Cinemateket. :)

   Radera
 4. Jösses, den var inte från igår. Jag kommer ihåg när jag såg den på Sky, för evigheter sedan - och redan då var det en klassiker. :-) Men kul att läsa, och för övrigt är nyinspelningen med Keanu rätt ok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Nej detta är inte en ny film direkt! ;-)

   Ok, tack för tipset, får se om jag ger Keanu chansen någon gång.

   Radera