måndag 6 juli 2020

2 Fast 2 Furious (2003)


Well, det gick rejält utförs, rejält snabbt. "2 Fast 2 Furious" är inte en favoritfilm. Allt är lite eller mycket sämre i denna film jämfört med ettan. Det är nästan osannolikt hur mycket blekare denna film är. Till att börja med är Paul Walker inte alls lika bra. Jag gissar att det beror på manus, regissör och "supporting cast" men det är notabelt att han inte kunde bära filmen på sina axlar.

Jag väljer dock att inte bli allt för orolig. Jag hoppas och tror att filmserien kommer gaska upp sig. Det är bara att jämföra med både "Missin:Impossible"-serien och Marvel Cinematic Universe där andra filmerna i serierna är de sämsta. Och båda de filmserierna hämtar ju sig efter deras respektive sorgebarn.

Här i "2 Fast 2 Furious" har vi en jobbig och pajas till side-kick, Roman, vi har en vacker men menlös "love interest" spelad av Eva Mendez och en lättglömd villain spelad av random okänd skådespelare.

Filmerna i denna serie är dessutom uppenbarligen inte superunika. Denna film påminner mest av allt Miami Vice, en blekare kopia förstås. Brian O'Connor är ingen Sonny Crocket och Roman Pearce är ingen Rico Tubbs. Den andra filmen man känner vibbar från är den gamla klassikern med Burt "mustaschen" Reynolds, "Nu blåser vi snuten" från det goa sjuttiotalet. Det var då biljakterna uppfanns och de ville liksom aldrig ta slut. Även i denna rulle är biljakterna för långa och de ger inget extra i form av action eller stunts.

De enda ljusglimtarna är Thom Barry som spelar den underhållande FBI-agenten Bilkins och så var det kul att återse James Remar, Dexters pappa från tv-serien och den roligaste karaktären i gänget i "The Warriors".

Men ack nej, överlag var jag ganska besviken. Detta är inte bra. Jag vill ge den en etta.

Betyg: 1/5

Lyssna gärna på Shinypoddens Elfte rapporten från apokalypsen där jag och Joel pratar om denna film och uppföljaren Tokyo drift.


4 kommentarer:

 1. Jag tycker inte den är så dålig. Den är dålig, men inte överdrivet dålig. Att jag inte sågar den helt beror nog på att jag är lite svag för clownen Tyrese.

  Det är svårt att inte dra paralleller till Miami Vice. Serien var ju guld. Manns film som kom för några år sen var dock inte mycket att ha.

  https://jojjenito.com/2013/08/13/2-fast-2-furious/

  Ja, de där biljakterna från 70-talet. Ofta var det liksom knappt biljakter, snarare nån form av karavaner där man åkte, åkte, åkte och åkte. En annan film jag kommer att tänka på är Gone in 60 Seconds. Slutet är en 40 min lång biljakt. https://youtu.be/B3SaUhrJr64

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, med lite högre förväntningar (från första filmen) föll den hårt i backen. Om en tvåa ska vara ungefär "ok" och innehålla dussinactionrullar då måste denna vara 1 eller 1,5.

   Miami Vice är en del av modersmjölken från uppväxten. Såg filmen för inte alls så länge sedan. Helt ok, jag var hyfsat underhållen och den är snygg. Typisk 2/5 i vilket fall. Nej, jag har inte dubbelkollat mitt betyg, får hoppas att det är i närheten i alla fall! ;-)

   Karavaner med polisbilar som droppar av som lämlar vid ett stup! :-)

   Radera
 2. Haha, "inte superunika" -- nä, det skulle nog vara att misshandla svenska språker lite väl mycket att hävda nyskapande :) Och jag såg i min egen text att jag också reagerade på att biljakterna var ganska trista i denna uppföljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, nej inte superunika direkt. Tog kanske i lite väl mycket där... :)

   Mycket trista! Måste snäppa upp sig rejält för att vara kul. För mig i alla fall. ;-)

   Radera