tisdag 23 juli 2019

52 Directors: Steven Soderbergh


Steven Soderbergh är en regissör som jag håller ganska högt. Han varierar sig väldigt mycket, allt från smala festivalfilmer med låg budget och helt okända skådespelare till storproduktioner med skådisar som George Clooney. Han hoppar mellan genrer också, dramer, action, sci-fi, crime, ja allt möjligt.

Soderbergh är bra och han är högt upp men han tillhör inte den högsta nivån av regissörer, hans produktion är lite för ojämn och jag saknar de där riktigt super-tunga filmerna. Men hans bästa filmer håller en hög nivå, missförstå mig inte.Without further ado...Steven Soderbergh topp 5
5. Solaris (2002)


Solaris är en otroligt fascinerande och skrämmande sci-fi. Boken är ryslig, Tarkovskys version är tung och mäktig och Soderberghs är lite mer lättåtkomlig men fortfarande otroligt djup. Mycket bra sci-fi.4. Ocean's eleven (2001)


Utsökt underhållning med en massa snygga människor. George Clooney håller ihop all stjärnorna. Uppföljaren blev rörig men trean är väl ganska bra igen, tror jag.3. Sex, lies and videotape (1989)


Såg filmen tidigt, när jag fortfarande bodde i Uppsala. Omtalad och häftig introduktion till Soderbergh. Bra indy-drama.2. Traffic (2000)


Vilket år han hade! Otroligt tungt drama om knarkhandeln i USA. Drama av bästa sorten. Mörkt. Blått. Orange.1. Erin Brocovich (2000)


En sådan där film som man alltid fastnar på om den går på tv'n. Julia Roberts är magnifik i rollen som Erin. Gillar Albert Finney, Aaron Eckhart och Marg Helgenberger också. BOATS, skrämmande  och feelgood blandat i en salig röra.Jag har bara sett 15 av Steven Soderberghs 29 långfilmer:

 1. Sex, lies and videotape (1989)
 2. Out of sight (1998)
 3. The limey (1999)
 4. Erin Brocovich (2000)
 5. Traffic (2000)
 6. Ocean's eleven (2001)
 7. Solaris (2002)
 8. Ocean's twelve (2004)
 9. Bubble (2005)
 10. Ocean's thirteen (2007)
 11. The girlfriend experience (2009)
 12. Contagion (2011)
 13. Haywire (2011)
 14. Magic Mike (2012)
 15. Side effects (2013)

Hoppa nu över och kolla in vilka filmer Mr. Christian valt ut.

6 kommentarer:

 1. Har sett en del rullar av karln men han är ingen regissör som sätter sig s.a.s. Traffic är riktigt bra och Oceans 11 samt 13 var trevliga men det finns en hel del jag har kvar att se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst var Oceans 13 bra igen. 12:an var dålig har jag för mig...

   Ser Soderbergh som kompetent men han är inte en super-favorit. Verkar vara samma som du tycker ungefär. :-)

   Radera
 2. Solaris har jag inte riktigt trott på, utan jag har nöjt mig med originalet av Tarkovsky (som dock var lite småtråkig). Clooney har inte heller varit någon favorit så vi får se om jag tar mig en titt. Sci-fi är dock aldrig fel och lite nyfiken är jag allt.

  Ocean's Eleven minns jag att jag hyrde med några vänner och man var inte direkt förtjust i den. Å andra sidan var det länge sen och man var nog inte upplagd för den. Dessutom är de flesta skådisarna i den inte några favoriter. Får se om jag orkar se om den. Tar emot med skådespelarna...

  Erin Brockovich har jag alltid valt bort och känt att jag skulle vara "allergisk" mot Julia Roberts och karaktären ;) Men jag erkänner att den lockar mer nu än tidigare och är nog den film av honom som jag inte sett än som borde ses.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solaris kan man allt ge chansen. Den har en ganska annorlunda feeling än Tarkovskys mästerverk. En modernare uppdaterad version. Jag gillar den mycket. Såg den på en av Filmfestivalens specialvisningar.

   Ocean's Eleven är ren underhållning och om man tar den för vad den är blir det njutbart.

   Erin Brocovich är en riktigt välgjord film. Jag älskar den men om du har svårt för några av skådisarna kan jag inte garantera något. Kan vara kul att ha sett den dock... ;-)

   Radera
 3. Gillar också Soderbergh även om jag sett klart färre filmer än 15. Men nej, inte direkt några "tunga" filmer, men det är nog det jag gillar. Han gör det inte så komplicerat men ändå känns filmerna ofta "smarta" i något avseende. Kul att även du har Sex... på listan men filmer som man ser under studenttiden brukar ha en tendens att hänga sig kvar :) Själv är jag extremt svag för Out of Sight

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att hans filmer ofta känns smarta, och på det bra sättet, inte lika pretto som tex PTA.

   Sex, lies and videotape är kanske uppe för omtitt snart? Jag har ingen aning om den håller än idag. Men jag har bara glada minnen från filmen (och tiden i Uppsala)... :-)

   Out of sight vill jag gilla mer än jag gör (stark 3:a). Har givit den två chanser. Kommer kanske falla för den totalt nästa gång jag ser den...

   Radera