lördag 6 juli 2019

Coogan's Bluff (1968)Clintan spelar huvudrollen i "Coogan's Bluff". Det var det första av fem samarbeten mellan honom och Don Siegel. Här spelar han vice sheriff Coogan som ska hämta ett bus från häktet i New York City för rättegång hemma i Arizona.

Coogan behöver bluffa sig igenom storstadens byråkrati som han som lantis tycker är onödig. Olyckligtvis rymmer buset innan Clintan får in honom på transportplanet. Resten av filmen är en "man hunt" där Coogan jagar buset och den slutgiltiga uppgörelsen utspelas i det område på norra Manhattan som heter Coogan's Bluff.

Ja, men det var ju lite härligt att se Clintan igen. Alltid förnöjsamt! Men efter nyhetens behag har spelat ut sin rätt, faller filmen tillbaka på sin ganska småtråkiga handling. Clintan i cowboys-utstyrsel bökar sig igenom Manhattan som en tjur som rymt från hägnet. Mycket av filmens humor kommer från den gamla vanliga "fish out of water" trope'n. Kommer att tänka på hur jäklans bra den första "Thor"-filmen är...

Clintan framställs som värsta casanovan. Kändes inte helt solid. Stora delar av filmen påvisar en rutten kvinnosyn. Lite lamt med dagens synsätt.

I inledningen spelas dessutom Coogan upp som rasistisk och elak i en scen där han demonstrativt avstår att ge en infångad rymling från den lokala indianstammen en cigarett. I slutet ger han buset en cigarett vilket kanske ska påvisa att Coogan utvecklats under filmens gång.

Denna film är gjord i slutet av sextiotalet och miljöerna, kläderna och stilen är "groovy" men den är mest som en spännande krydda, det är inte filmens huvudrätt. Clintan hamnar på en nattklubb i en scen vilket var lustigt. Actionthrillern som sådan är halvtaskig. Inga karaktärer sticker ut förutom Clintan. Buset spelas av Don Stroud. Resten var jaha blaha. Typiskt en "helt ok" film, en ren tvåa.

Betyg: 2/5
2 kommentarer:

 1. Börjar bli politiskt korrekt? ;) Nej, men håller med om att detta inte är någon vidare bra film. Clintan höjer dock alltid en film och gör det värt en titt.

  Klarar väl knappt godkänt. Såg om den för inte så länge sen, men kommer välja andra filmer att se om framöver.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2017/02/coogans-bluff.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det tror jag inte! Men dåligt skrivet manus och genomförande är aldrig bra. :)

   Radera