tisdag 30 juli 2019

52 Directors: Walter Hill


Walter Hill är en actionregissör som jag såg mycket film från under åttiotalet. Jag förknippar honom med moviebox, videoband och kompisarna i Skövde. Han har gjort en hel del klassikers från action-genren. Tänk vad bra The Warriors var när man såg den för första gången, och den håller än idag!

Hans produktion gick ner kraftigt under 90-talet och efter milleniet, men han gör fortfarande film faktiskt.Without further ado...Walter Hill topp 5

5. The driver (1978)


Det blir mest av hans äldre filmer på denna lista. The Driver är en skön actionfilm som lär ha varit en av inspirationskällorna till Nicholas Winding Refns Drive. Skön stämning och intressanta skådespelare.4. Bullet to the head (2012)


Enda nyare filmen på listan. Underskattad actionrulle i åttiotalsstil med Sly Stallone och en återupplivad Christian Slater.3. Southern comfort (1981)


Kommer ihåg denna som en riktigt ruggig dramathriller om ett gäng fritidsmilitärer som förirrar sig in i ett träsk i södra USA. Där träffar de på otrevliga fransoser eller något sådant. Keith Carradine, Powers Boothe och Fred Ward i huvudrollerna.2. The long riders (1980)


Kommer ihåg den som en otroligt väldsam western om Jesse James och hans band. Bröderna Stacy och James Keach spelar Frank och Jesse James, bröderna David, Keith och Robert Carradine spelar bröderna Younger och bröderna Dennis och Randy Quaid spelar bröderna Miller. Coolt.1. The Warriors (1979)


En av mina all time favs inom actiongenren. Musiken, stämningen och handlingen är exceptionella. Story bygger löst på "Anabasis". Gammalt grekiskt alltså.Jag har bara sett eleva av Walter Hills 21 filmer:

 1. The driver (1978)
 2. The Warriors (1979)
 3. The long riders (1980)
 4. Southern comfort (1981)
 5. 48 hrs. (1982)
 6. Streets of fire (1984)
 7. Red heat (1988)
 8. Johnny Handsome (1989)
 9. Another 48 hrs. (1990)
 10. Tresspass (1992)
 11. Bullet to the head (2012)Hoppa nu över och kolla in vad Mr. Chistian har på Mr. Hill.

10 kommentarer:

 1. Härligt med en lite mer actionbetonad regissör, inte sant? :) Han må inte vara lika stor eller bra som de mest kända, men en del underhållande filmer har han allt gjort.

  The Driver har jag alltid känt att jag borde gilla mer än jag gör. Det finns något där som jag ändå vill återbesöka igen.

  Bullet to the Head var en småtrevlig överraskning faktiskt. Som du är inne på var det lite tillbaka till 80-tals filmerna han var bra på. Ingen höjdare, men värd en titt.

  Southern Comfort är given på listan. Om det inte hade varit för sista kvarten där jag tycker den är irriterande jobbig hade den varit en favorit. Från nästan en fyra till en stark trea eller så p.g.a. att den inte slutar tidigare, synd.

  The Long Riders såg jag för länge sen och minns inte mycket från den mer än att jag gav den godkänt. Kul det där med alla bröder samlade, hade jag glömt bort. Visste att det var några, men extra kul med så många samlade i en och samma film.

  The Warriors kan man inte annat än gilla ;) Lika bra nu som då. Fångar en "svunnen tid" och prickar rätt i det mesta. Mannen med ölflaskorna, David Patrick Kelly, är underbar i filmen (inte minst i scenen du har på bilden).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart kul med lite omväxling.

   David Patrick Kelly är skön och han är nästa ännu mer lustig i Twin Peaks, spelar farbrodern till Audrey! :-)

   Jag får väl ge Red heat chansen någon gång vad det lider. :-D

   Kommer faktiskt inte ihåg vad som händer i slutet av Southern comfort, men ska kolla in det nästa gång jag ser den.

   Radera
 2. Streets of Fire verkar vara underskattad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller överskattad! ;-)

   Kommer ihåg den som ett magplask, men jag inte sett den på evigheter så jag vet inte... :)

   Radera
 3. Walter Hill är totalt blind fläck för mig. Jag kan inte med säkerhet säga att jag har sett en enda film. Tror jag kollade på 48 timmar som barn men är inte säker.

  Kul att se en ung Jerry från Twin Peaks där. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en kul regissör, men han är inte en "fin" regissör som PTA och Scorsese.

   The warriors är dock en film du allt borde se någon gång. Det är en ikonisk film från slutet av 70-talet. Kan vara kul att ha sett tänker jag. :)

   Radera
  2. Walter Hill är väl som Carpenter och De Palma, en fulregissör som hipstercineaster älskar att ge upprättelse? Scorsese är kanske också i det gänget egentligen.

   Radera
  3. Så är det kanske. Har inte koll på de där lablarna egentligen. Ska i alla fall bli kul att se ikapp ett gäng De Palma-filmer under hösten, inför 52 Directors...

   Radera
 4. Ingen favorit med har gjort en handfull stabila actionfilmer. Har alltid tyckt The Warriors varit mer rolig än spännande något av en actionfilmernas Åsa-Nisse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, låter inte solid i mina öron, det där med Åsa-Nisse. Men, men du är ju kvarterets expert på Åsa-nisse så det är svårt att säga emot.

   Visst är The Warriors rolig också och inte speciellt spännande (på riktigt), men den har sin styrka i stämningen, musiken och stilen.

   Radera