tisdag 17 april 2018

Absolute Beginners (1986)


Absolute beginners kan konkurrera om utmärkelsen den sämsta film jag någonsin sett. Den enda anledningen till att jag såg den var såklart att David Bowie både skådespelar i filmen och har gjort titellåten. Filmen är regisserad av britten Julien Temple, en regissör Bowie arbetat med redan två år tidigare med musikvideon och kortfilmen för låten Blue Jean. Filmen påminner faktiskt om Blue Jean-filmen så det känn s inte helt orealistiskt att idéer om detta filmprojekt startade redan i deras samarbeta 1984.Absolute beginners omnämns på wikipedia som en av tre filmer som gjorde så att det stora filmbolaget Goldcrest gick omkull. De övriga två magplasken som drog ner jätten var Revolution (1985) och The mission (1986). Jag har dock svårt att tro att någon av de två filmerna kan vara så dålig som Absolute beginners.

Detta är en musikal som utspelas i London under sent 50-tal. Världen är förvrängd, allt ser syntetiskt eller fejkat ut. Inga karaktärer är det minsta realistiska. Musiken är usel. Bowies låt spelas under eftertexterna och det är svårt att avgöra varför den är så bra där; är det för att den ÄR bra eller för att eftertexterna äntligen startat?Filmen påminner otroligt mycket om förra årets La la land, men allt är sämre. La la land hade i alla fall en bra låt (som de spelade om och om igen), bättre skådespelarinsatser, en bättre historia, bättre shownummer och foto och miljö och musik och dialog och allt annat man kan tänka sig.

Den enda av skådespelarna jag känner igen är Patsy Kensit i rollen som Suzette, en av två huvudpersonen. Ni kommer väl ihåg Patsy från Dödligt vapen II från 1989? Hon spelade den söta blondinen som arbetade för "Diplomatic immunity"-snubben (den äckliga). Sen ser vi sångerskan Sade på scen med en sång också. Det var en bra scen!!Bowie då? Jo, men han är ok. Han spelar en anonym affärsman och får inte mycket screen time alls. Svårt att avgöra om han är bra eller inte ens. Om du är nyfiken på honom som skådespelare ska du ta och se The man who fell to Earth (1976) eller varför inte den tjugo minuter långa kortfilmen Jazzin' for Blue Jean?

Jag ger Absolute Beginners en svag nybörjare av fem möjliga!

Betyg: 1/5

Lyssna på oss i Shinypodden när vi pratar om skivan Tonight från 1984 där vi också pratar om denna film.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar