fredag 12 maj 2017

Top 10 films of 2016Denna lista är redigt genomarbetad! Jag har manglade den inför Buffypodden Special där jag tillsammans med tre ärade gäster pratade om filmåret 2016. Jag har flyttat filmer upp och ner i listan en massa gånger, och till slut hade jag sett om flera av filmerna för att försäkra mig om att jag fått den för mig bästa möjliga ordningen. Detta är inte en objektiv filmkritisk lista utifrån teoretiska filmtekniska kriterier, utan min personliga lista av favoriter. Den innehåller de filmer jag gillade mest under året och de filmer jag vill se om allra helst.


Topplistan 2016 
10. La la land (Damien Chazelle)

Nyskriven och sprudlande glad bitterljuv musikal med en välförtjänt oscarsvinnande Emma Stone i huvudrollen. De brister ut i sång och dans lite då och då, men det får man ta!9. Hell or high water (David Mackenzie)

Stämningsfyllt och välskrivet crimedrama från stekheta Texas med Chris Pine och Ben Foster som två företagsamma bröder som jagas av Jeff Bridges' Texas Ranger.8. Moonlight (Barry Jenkins)

En ung svart homosexuell pojkes uppväxt i tre akter. Huvudpersonen spelas av tre olika skådespelare med samma blick och kroppsspråk. Mahershala Ali vann välförtjänt en oscar för bästa manliga biroll.7. Deadpool (Tim Miller)

Otroligt rolig superhjältefilm med låg budget, en chansning av FOX som gick hem. Ryan Reynolds bär filmen på sina axlar och Morena Baccarin charmar oss med sin skönhet som vanligt.6. Paterson (Jim Jarmusch)

Lugn och stilla "slice of life"-film signerad Jim Jarmusch. Adam Driver gör Paterson till en helt trovärdig och älskvärd person som man vill hänga med mycket mer än filmens löptid.5. Captain America: Civil war (Anthony and Joe Russo)

Marvel Cinematic Universe får här ihop sin filmserie på ett bra sätt och detta är kanske första filmen där de till fullo utnyttjat karaktärer och handling som etablerats i tidigare filmer. Detta blev en otroligt underhållande och på många plan överraskande Avengers-film.4. Nocturnal animals (Tom Ford)

Nervpirrande thriller berättad i tre tidsrum. Amy Adams är fantastisk. Likaså Jake Gyllenhaal och Aaron Taylor-Johnson. Men filmens huvudperson är ändå kanske dess "look and feel" signerad Tom Ford.3. Manchester by the Sea (Kenneth Lonergan)

Fantastisk film rakt igenom. Årets mesta film-film. Casey Affleck vann välförtjänt oscarn för bästa manliga huvudroll för hans tolkning av Lee Chandler, en man bruten av sorg och skuld. Förvånansvärt, och livsnödvändigt, humoristisk under stora delar av filmen. Däremellan ett mörker som är avgrundsdjupt.2. Toni Erdmann (Maren Ade)

Maren Ades helt unika film om relationen mellan far och vuxen dotter. Fadern försöker nå sin olyckliga och känslokall dotter med hjälp av en absurd alter ego namnad Toni Erdmann. Ingenkänningshumor, nervpirrande pinsamheter, skratt och gråt och en stor dos osynlig nutidspolitik i en perfekt blandning.
1. Arrival (Denis Villeneuve)

Årets film är Arrival, geniet Denis Villeneuves första renodlade science fiction. Ytterligare en film-film som är mästerlig i allt från foto, musik, specialeffekter och skådespeleri. Amy Adams är innerlig och intensiv i något som kanske kan vara hennes livs roll. Manus är dock filmens stjärna. Fantastisk adaption av Ted Chiangs novell. Årets film är Arrival...


Bubblare finns de massor av och de finner ni i gårdagens post.

Om du vill lyssna på mig, Niklas, Carl och Johan A snacka om våra favoritfilmer från 2016 kan du hitta de två avsnitten från Buffypodden här:
Buffypodden Special, del 1, plats 6-10
Buffypodden Special, del 2, plats 1-5 och extrakategorier


Andra bloggare som också listat sina favoriter från filmåret (adderas allt eftersom):
Movies-Noir
Fiffis Filmtajm
Jojjenito - om film
Spel och film
Filmitch


4 kommentarer:

 1. Detta var synnerligen snitsigt! Att få ta del av 2016 Topp 40! Ja, så bra var ju faktiskt detta filmår! Mycket kul att få ta del av dina alster UTANFÖR toppen också!
  Sitter själv och försöker förtvivlat stänga ned 2016! Har just nu den ohemula siffran av ca 30 rullar som är värda!! Kanske måste sno din idé! ;-)

  Ha en Go Helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är välkommen. Det är ingens och allas idé. 30 låter lagom. :)

   Go helg!

   Radera
 2. Så med vänsterhanden kan jag se att vi har ca 4 överlapp. Manchester och Nocturnal är de filmer jag har kvar att se som är på din lista. Arrival var som bäst ok och inte så mycket mer - tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, vilka fin-fina filmer du har kvar då alltså. Två riktigt bra gjorda filmer. Hoppas bara att själva faktumet att de återfinns på så många topplistor inte kommer ge dig för höga förväntningar! Men jag har för mig att du kan hantera den risken ganska bra va? Försök att gå in med helt neutrala förväntningar! Om det nu ens går...?

   Men Arrival var tydligen inte bra? Jaja, då kanske Nocturnal och Manchester inte funkar heller då? Galet, man har ingen aning hur andra ska motta en film... :-)

   Radera