lördag 13 maj 2017

Legion - Season 1 (2017)


David Haller lider av en personlighetsstörning. Han är kanske schizofren? Han bor på ett sinnessjukhus och behandlas av en psykiater. De försöker reda ut vad som hände honom under hans barndom och som skapat hans sjukdomstillstånd. Första avsnittet av Legion är helt ur David subjektiva synvinkel och inget vi ser behöver vara sant. Han hör röster i huvudet och han ser monster lite var som helst. På sjukan har han sin bästa kompis Lenny och så Syd Barrett (Shine on you crazy diamond...) Peter är lite förtjust i Syd. Synd bara att hon inte vill att någon ska röra henne.


Legion är den nya tv-serien från X-men universat. FOX har förlagt den till den lite mindre kanalen FX. Jag gissar att det är för att showen ska få testa nya saker och leka med tv-serieformatet full ut vilket kanske är enklare på den mindre och smalare kanalen.

Efter första avsnittet av de åtta förstod jag väldigt lite av vad jag just bevittnat. Men det är helt ok! Det är meningen att man inte ska förstå, det är ok. Lugn och fin nu...  Hoppas att du inte spoilat dig på internet för denna serie är en fröjd att se helt ovetandes om vad som komma skall. Jag har inte ens läst serietidningen detta bygger på så jag var helt "ren".

Allt eftersom serien fortgår förstår vi tittare mer och mer om David och världen han lever i. Lyckligtvis hänger det ihop i slutet så ge dig till tåls med de första avsnitten. Vad är det för värld då? Oklart! Vissa kläder och designelement indikerar sextio- eller sjuttiotal. Men samtidigt har de "tablets" och annan teknik som om det utspelades idag. Det blir en härlig blandning, väldigt stiliserad och en helt egen känsla. Den film jag närmast tänker på när det gäller "production design" är kanske Kubricks Clockwork orange. Andra filmer/tv-serier som flimrar igenom mitt huvud som referenser är 12 monkeys, Twin Peaks, Inception och Gökboet.


Serien berättar historien ickekronologiskt och vi får se samma scener flera gånger där vi förstår mer och mer av vad som händer var gång vi återbesöker sekvenserna. Showen leker med formatet på fler sätt. Plötsligt kan ingen tala (hej Hush!). Senare blir serien en stumfilm i svartvitt med "dialogrutor" och allt. Showen är minst sagt modig och lekfull.

Jag blir mer och mer nyfiken på vem som skapat serien allt eftersom jag ser mer. Noah Hawley? Mannen bakom FX's Fargo! Jag har sett första säsongen av den och jag gillade vad jag såg. Hawley har tagit med sig både författare och regissörer från den tidigare serien. Dessutom har två skådespelerskor från Fargo stora roller i Legion, Rachel Keller och Jean Smart.

Det är svårt att skriva mer om alla intryck och frågeställningar som poppar upp under titten utan att spoila allt för mycket. Det enda man kan säga är att detta är X-Men och mutanter med krafter kan skapa många fantasifulla situationer. En starkt bidragande orsak till seriens makt över mig är kanske på grund av showens val av musik. Originalmusik, kända låtar som används rakt av (hej Pink Floyd) och inte minst covers av kända låtar (noterar slutet av sjätte avsnittet som extra effektfullt).


Dan Stevens är riktigt bra i huvudrollen. Aubrey Plaza som Lenny och Rachel Keller som Syd är också favoriter.

En hyllningsartikel i The Washington Post heter "‘Legion’ shows us what television has to do to become truly novelistic". Läs den gärna efter ni sett hela säsong 1.

Grymt bra serie! Fantastiskt att FOX vågar vidga vyerna då det gäller deras X-Men franchise. Först Deadpool och Logan, och nu Legion. Filmer och tv för en vuxen publik! Äntligen. Med Guardians Vol 2 färskt i minnet kan jag konstatera att FOX just nu är överlägsna Marvel Studios och deras MCU. Hur ska MCU besvara detta?

Betyg: 5/5
4 kommentarer:

 1. Som serienörd ska jag naturligtvis ge serien en chans men jag har aldrig varit speciellt förtjust i Legion i serien men detta verkar vara intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är antagligen en helt annan sak att se denna serie om man läst serierna och bildat sig egna bilder i huvudet.

   Men jag kan i alla fall utlova en tv-serie som är experimentell och som inte liknar något annat man sett...

   Radera