onsdag 6 juli 2016

Buffy The Vampire Slayer - Season 4 (1999-2000)


De tre inledande säsongerna av Buffy utspelades på Sunnydale High School. Nu inför säsong 4 har de lämnat high school och gör sig redo för college. Allt är annorlunda, större och mer skrämmande. Precis som att karaktärerna tvingas till omställningar verkar det som att serien självt har genomgått en förändring. Hela säsong 4 känns lite trevande och fragmentarisk som jag sa på säsongsavslutningen av Buffypodden "Avsnittet med duvorna".

Jag gillar grundidén att gänget runt Buffy bryts upp och att de tvingas ta sig an nya utmaningar trots att de inte är ett tajt gäng längre. Problemet med säsongen är att de inte genomför denna idé speciellt bra. Säsongen är ofokuserad på vad den egentligen vill säga. The big bad som brukar vara en viktig katalysator för händelseutveckling är dessutom för ofokuserad och tam. Adam, hälften människa och hälften delar av monster, är hela seriens svagaste big bad.


Tyvärr hjälper det inte med Buffys ny käresta Riley. Han är en svag karaktär och han spelas av en svag och totalt okarismatisk skådespelare (Marc Blucas). Även Buffys bästa vän Willow har kärleksbekymmer. Favoriten Oz lämnar oss och in i serien kommer den starka häxan Tara. Hon och Willow blir ett par och det är spännande. Tyvärr tycker jag att Amber Benson i rollen som Tara spelar över något bisarrt mycket och jag kan inte riktigt njuta av karaktären här i säsong 4. Hoppas att det blir bättre i kommande säsonger.

Men det finns mycket som är bra också. Favoritkaraktärerna är fortfarande Mr Giles (Anthony Stewart Head), Anya (Emma Caufield), Willow (Alyson Hannigan) och Spike (James Marsters). Buffy i Sarah Michell Gellars skepnad är också på plussidan men karaktären är lite för ordentlig och ren för att bli den där uppenbara favoriten.


Med en tveksam röd tråd och en svag big bad blir säsongens bästa avsnitt stand alones och avsnitt som leker med formatet. Speciellt avsnittet Hush måste nämnas. I en tv-serie som hyllas för sin kvicka och innehållsrika dialog väljer alltså de att göra ett avsnitt utan dialog under en majoritet av avsnittet. Bara Joss kan komma att tänka på något sådant. Dessutom har avsnittet några av seriens allra bästa skurkar i The Gentlemen.Hush är inte det enda avsnittet där Joss leker med formatet. Restless är ett avsnitt som till stor del består av Willows, Mr Giles, Xanders och Buffys drömmar. Joss goes David Lynch. Och i avsnittet who are you? har Buffy och Faith bytt kroppar. Där får vi se Sarah Michelle Gellar briljera som Faith i Buffys kropp.


Jag listar här mina fem favoritavsnitt från säsong 4:
 1. Hush - handlar om kommunikation, är utan dialog under andra halvan plus The Gentlemen (klart 5/5)
 2. Fear, itself - Halloween-avsnittet med ett haunted house och en liten, liten demon
 3. Pangs - Buffy lagar Thanksgiving-middag och Spike blir till en nåldyna
 4. Restless - Lynchianskt värre, hela avsnittet är en serie av drömmar våra scoobisar utsätts för
 5. Who are you? - Faith och Buffy byter kroppar, Sara Michelle Gellar spelar skjortan av allaMina hedersomnämnanden var:
 • A new man - Mr Giles blir omvandlad till en Fyarl demon med komiska konsekvenser
 • The harsh light of day - avsnittet med tre kärleksrelationer parallellt, Buffy o Parker, Xander o Anya och Spike o Harmony
 • Superstar - Buffy the Vampire Slayer goes James Bond, Jonathan som allas hjälte och superstar
 • Living conditions - Buffy håller på att förlora förståndet av ilska över en irriterande rumskompis

Betyg: 3/5 (men med vissa mycket starka toppar)

För mer om Buffy the Vampire Slayer inviteras ni över till vår podcast om serien på www.Buffypodden.se

2 kommentarer:

 1. Adam: hälften människa, hälften demon, hälften robot; 100% dålig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja precis! Kunde inte sagt det bättre själv.

   Radera