fredag 31 juli 2015

Den ultimata årsbästalistan 2013 - The Deluxe EditionSommartider innebär ibland en liten stund till övers. En stund som kunde användas för ett speicalprojekt - Den Ultimata Årsbästalistan 2013 The Deluxe Edition. :-)

Tidigare i somras publicerade jag en uppdatering av den ultimata årsbästalistan för 2013. Du kan läsa det inlägget här. Mina UÅBL:or är sammanslagningar av topplistor som jag och mina filmspanarvänner skriver. Det brukar vara mellan 7 och 11 listor som ligger i botten, och jag hoppas allt som oftast på större uppslutning. The more the merrier som det heter.

Med den stora filmsajten Letterboxd som bas har jag nu skapat en gigantisk UÅBL för 2013. Letterboxd är en sajt där medlemmarna skriver recensioner och betygsätter film. Man kan också göra listor och om du söker på top 10 2013 kommer det upp en hel massa länkar till medlemmarnas privata topplistor för året i fråga.

Jag har nu gjort en UÅBL 2013 deluxe som bygger på 100 underliggande topplistor. Japp, du läste rätt. Etthundra stycken! Jag har valt listor som fokuserat på filmer från 2013 enligt imdb. En hel del listor har också blandat in 2012:or som haft premiär på "vanlig bio" under 2013 (dvs undantaget festivalpremiärer). Men eftersom jag övergått till att köra 100% enligt imdb på mina egna listor så körde jag samma här.

Kan starta med en not om de listor som hade med 2012:or. Det var framför allt fem filmer som utmärkte sig och ofta återkom på listorna (fast de är från 2012). I första hand var det två personliga favoritfilmer, dels Noah Baumbachs underbara Frances Ha. dels den gravt missförstådda Sping breakers. Speciellt den andra filmens success på listorna gjorde mig glad. De flesta användarna på Letterboxd är nog från USA så man får räkna med att det är en dragning mot filmer som gått bra i USA. Nästa hög om tre filmer som också återkom ofta var den danska filmen Jakten, den överskattade A place beyond the pines samt den underskattade Mud. Men de kommer alltså inte med på nedanstående lista.

Med ett så stort underlag har jag faktiskt slagit till med en topp 20! Och för er spännings skull listar jag dem i omvänd ordning. Efter listan kommer lite kommentarer och notataer om materialet.

Med ett så brett underlag får vi räkna med en hel del blockbusters samt filmer ur kända filmserier. Vilken superhjälte kommer gå segrande ur striden, järnmannen, stålmannen, guden eller järven? Kommer Smaug besegra Katniss? Oscarsgalan brukar också sätta sitt avtryck på folks medvetande. Hur många "Oscars baits" kommer du återfinna på listan? Vi har också en dödsmatch mellan två komedier med förvillande liknande namn. Kommer du ihåg vilka det var?

Jag la märke till att många av de polära filmerna från box office figurerar vilt bland listorna. Men det borde inte vara fel att denna popularitetslista blir en popularitetstävling (inte en kvalitetstävling). Om du förstår hur jag menar...

Total sett har hela 160 filmer listats. Tänk på att alla filmer som finns med nedan har kvalificerat sig på minst en topp 10 lista. Hela 38 av de 160 har fått minst en förstaplacering vardera.

Nej, nu tar vi oss an listan! Mina högst personliga kommentarer om filmerna finner du under varje film.


20. Star Trek into darkness (68 poäng, återfinns på 15% av listorna, plats 33 på filmspanarnas lista)

En gammal älskad seire som re-bootats. The Batch drog kanske en del röster? Mellannmjölksblockbuster om du frågar mig. Underhållande för stunden. Men därefter lättglömd.19. Short term 12 (77 poäng, 15%, plats 16 på filmspanarnas lista)

Fint litet indy-drama om ungdomar på glid. En stor överraskning att den tog sig in på topp 20. Bra listat där alla listmakare. Jag gillade den skarpt. Stark film utan att bli smörigt.18. Pacific rim (78 poäng, 14%, (42))

Stora monster mot lite, lite för små stora maskiner. En av sommarens stora popcorn-rullar. Populär bland populasen tydligen. Jag kunde roas av spektaklet, men ärligt talat är det en risig film. Endast stora robotar gör icke en bra film.17. The conjuring (82 poäng, 16%, (12))

Årets skräckis-snackis kom med på topp 20. Bra jobbat skräckisen. Jag har givetvis inte sett den, och jag tror att den är himlans läskig. Brr.16. Dallas Buyers Club (84 poäng, 17%, (29))

Oscar-bait-film. Vinnare av statyetter och PK så det räcker. Det kommer man långt med tydligen. Överskattad film, rejält överskattad, trots min man crush MM i huvudrollen. Mer snack om hans vikt än hans skådespeleri.15. La grande bellezza (The great beauty) (86 poäng, 13%, (oplacerad))

Vinnare av bästa utländska film vid oscarsgalan 2014. Det ger alltid bra reklam. Kan vara att det är en bra film också... Men jag har inte sett den.14. American hustle (93 poäng, 20% (oplacerad))

Känd regissör och kända skådisar tog denna film upp på listan. Är filmen bra? Oklart. Jag försökte se filmen på SF i Kista men det var tydligen ett misstag (som jag inte kommer göra om).13. The World's End (117 poäng, 22%, (oplacerad))

Högst placerade renodlade komedin. Firma Pegg, Frost och Wright firrar nya triumfer. Men var den så bra egentligen? Njae, lite smålustig var den allt. This is the end var dock roligare.12. Blue Jasmine (122 poäng, 23%, (oplacerad))

Woody Allens feel-bad film om galen kvinna spelad av Cate Blanchett. Hon var tydligen bra här... Jag gillade dock inte filmen. Den är kall, ack så kall.11. Before midnight (123 poäng, 20%, (12))

Linklaters avslutande (?) del om Jesse och Celine. Denna varma film älskade jag. Hoppas på en fortsättning år 2022!

---10. Rush (156 poäng, 29%, (37))

Välproducerad men trist film om räserkillarna James Hunt och Niki Lauda. Ron Howard-nivå på denna film. En film helt utan glimten i ögat. Absurt att denna kom på topp 10. Hur tänkte man här?9. Captain Phillips (161 poäng, 29%, (37))

Den genomgode Tom Hanks går hem i stugorna. Med rätta omtalad scen i slutet av filmen... I övrigt lite mähä... Inte ens mellanmjölk! Lättmjölksfilm.8. Nebraska (163 poäng, 29%, (42))

Hyllade Alexande Payne kom med denna älskade film. Personligen gillade jag den inte! En människoföraktande film! Jag förstår helt enkelt inte hur publiken kan älska den gamle gubben med den bångstyriga frisyren.7. La vie d'Adèle (Blue is the warmest colour) (166 poäng, 22%, (15))

Vinnaren i Cannes 2013 firade triumfer. En film jag inte sett! Handlar om två tjejer tror jag.6. Inside Llewyn Davis (170 poäng, 29%, (29))

Coen-bröderna har många fans ute bland de filmtokiga. Filmen är bra men sjätte bästa från året? Galenskaper!5. Prisoners (205 poäng, 36% (2))

Denis Villeneuve's täta thriller med Jake Gyllenhaal och Hugh Jackman är bra men lite lätt överskattad. Starka trillers är dock som alltid välkomna. Helt ok att den figurerar så här högt.4. 12 years a slave (327 poäng, 48% (18))

Vinnare av bästa film på Oscarsgalan 2014. Historiskt drama... Och jag har därmed inte sett den. Trifekta av no-no's för mig; Oscars-bait, storfilm, historiskt kostymdrama. Och BOATS. Yuck.3. Her (368 poäng, 47%, (4))

Topp 3 kan jag helt ställa mig bakom då den är identisk med min egen lista! Her är en underfundig nära framtiden-film om människors ensamhet, drömmar, om att mötas och skiljas. Underbar film.2. The Wolf of Wall Street (368 poäng, 50%, (6))

Årets största överraskning för mig då jag trodde att Scorsese var slut. Detta var en vederkvickande och uppkäftig film som skiter i allt vad "politiskt korrekt" heter. Fullt ös medvetslös som min gamle far hade sagt.1. Gravity (420 poäng, 64%, (1))

Överlägsen etta och årets bioupplevelse för mig. Det lustiga med filmen är att den verkar gå hem hos filmnördar mer än "casual film goers". Men den triumferade hos de som skriver listor på Letterboxd i alla fall. Fantastisk film. Och en film där 3D verkligen adderade något till filmen. Bara en sådan sak!

Gravity vann alltså även här. Med hundra listor i botten blev det intressant att se hur många förstaplaceringar filmerna i toppen fick. The Wolf of Wall street och Her var bäst i denna kategori med 13 stycken förstaplaceringar vardera. Gravity toppade åtta listor och 12 years a slave sex listor. Därefter kom Inside Llewyn Davis och Blue is the warmest color som toppade fem listor vardera.


Några kommentarer från materialet...

Filmer som figurerade på filmspanarnas listor och hypats i våra kretsar: den skrämmande sci-fi thrillern Under the skin (22:a), Villeneuve's omtumlande thriller Enemy (30:e), actiondängaren i dystopisk miljö Snowpiercer (35:a), bilmannen Locke (48:a) och en arg Nic Cage i Joe på samma placering som Ender's Game (58:a).

Personliga favoriter som hamnade nesligt långt ner: den nerviga thrillern Blue ruin (94:a), den varma och helt underbara Enough said (63:a), Jim Jarmusch kalla vampyrdrama Only lovers left alive (52:a), sköna coming of age-dramat The spectacular now (42:a) och den underbara indy-komedin The way way back (40:e).

Övriga notabla placeringar: svåra Only God forgives (26) kom högre än förväntat, The Great Gatsby (36) vilket är svinhögt för den dyngan. The Grandmaster (72), The heat (83) och Nymphomaniac (109) gick inte hem i listorna. På delad 98:onde plats fann vi filmer som Lone survivor, Don Jon, The bling ring och Monster's University. Behind the candelbra hamnade på plats 132 och Ida på plats 144.

Hur gick det då mellan The hobbit: The desolation of Smaug mot The Hunger Games: Catching fire? Jodå den vältalige draken kom på plats 28 men fick se sig slagen av de hungriga spelen på plats 23.

Komedikampen? The World's End slog sig in på top 20 med en fin 13:e plats medan This is the end fick nöja sig med en 25:e placering.

Låt oss kolla in placeringarna för ett gäng blockbustrar: Pacific rim (18), Star Trek into darkness (20), The hunger games: Cathching fire (23), The hobbit: The desolation of Smaug (28), Iron man 3 (29), Man of steel (37), Thor: The dark world (39), Fast & furious 6 (45), The Wolverine (47), World War Z (50), Ender's Game (58), Elysium (63), Oblivion (83), Riddick (109).

På sista plats, delad 155:e placering, med en poäng ligger bland andra filmen Stockholm.

Slut.
14 kommentarer:

 1. Oj, vilket jätteprojekt -- börjar vi närma oss Big Data-proportioner? ;) Kul för oss som läsare naturligtvis, tack för det. Det skulle vara intressant att veta hur stor skillnad det gör att majoriteten av listorna är amerikanska med tanke på blockbusterpotentialen och pk-pressen (för så bra var inte 12 years...)

  En tanke bara om World's End, antingen var det svagt med komedier 2013 eller också har den hamnat där enbart tack vare Shaun... och Hot Fuzz. För så bra var inte den heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge ni läsare tycker att det är kul är mödan väl värd! :-)

   Tror inte bara att det är pk-pressen då det gäller 12 years, även om den också finns där. Det är nog också så att den filmen får mer genomslag i USA eftersom den behandlar deras egen historia och filmen därmed naturligt ligger dem närmare om hjärtat så att säga.

   Tror att du har helt rätt och att filmer i serier, där firma Pegg/Frost/Wright har en löst sammanhållen sådan, vinner en del röster via övriga filmer i kollektionen.

   Adderade en liten kuriosa om en av filmerna på sista plats i listan!

   Radera
  2. Bra argument där för 12 Years..., tänkte inte på det...

   Radera
  3. Hehe, var det en Lorry-referens där? :-)

   Radera
 2. Finfint arbete Henke :) Jag ligger som bekant efter på mina listor men kula att se Den stora skönheten (en favorit från året) nästla sig in på listan. Jag fin slipar just nu 2012 listan som bör komma under augusti har bara ett par filmer kvar att se - 2013 lär dock dröja då det finns ett tiotal kvar att kolla in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. Det var kul arbete.

   Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge heter det ju. Ser fram emot dina listor.

   Radera
 3. Herreminje vilken tid detta måste ha tagit men TACK för att du tog dig den för det här var himla skoj läsning!

  SvaraRadera
 4. Helt galet underbart att läsa sådana här listor! Bra jobbat Mr Henk!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att få en sådan trevlig kommentar! Tack Mr Steph. :-)

   Radera
 5. Kan inte hålla mig undan. Måste kommentera de tjugo som kom med :)

  20. Star Trek Into Darkness - Nja, ganska besviken efter att den första var trevlig.
  19. Short Term 12 - Lite av en sleeper som vi var flera om att gilla.
  18. Pacific Rim - Ej sett.
  17. The Conjuring - Ganska "trevlig", även om det blev lite för mycket mot slutet.
  16. Dallas Buyers Club - Javisst, en av årets bästa (mycket tack vare Matthew och Jared).
  15. The Great Beauty - En besvikelse då jag gillade en av regissörens tidigare filmer.
  14. American Hustle - Nja, den var underhållande i sina bästa stunder, men överlag bara ok.
  13. The World's End - Ej sett.
  12. Blue Jasmine - Ja, men den här gillade jag. Man vet aldrig med Woody så denna funkade.
  11. Before Midnight - Det är den näst bästa filmen i trilogin efter den första filmen.
  10. Rush - Denna gillade jag mer än väntat när jag såg den på bio.
  9. Captain Phillips - Ganska tät när det utspelas på fartyget, tappar sen. Men välgjord och välspelad.
  8. Nebraska - Han spelar ju bra Bruce Dern och karaktären är smårolig, men ingen toppfilm.
  7. Blue Is the Warmest Color - Såg denna på festivalen och tyckte den hade mer än bara de omtalade nakenscenerna.
  6. Inside Llewyn Davis - Gick inte alls hem hos mig. Ganska trist.
  5. Prisoners - Gillade den mer vid omtitt och det är en bra thriller jag kommer se om.
  4. 12 Years a Slave - Nej, denna kan man gott vara utan. Man fick exakt vad man förväntade sig.
  3. Her - En av mina favoriter från året. Mysig och trevlig.
  2. The Wolf of Wall Street - En av årets positiva överraskningar, främst då DiCaprio funkar bra.
  1. Gravity - Den är bra och välgjord, men ingen favorit. Handlingen är för mig för svag. Men jag har inga problem med att den är i topp här. Klart bättre än Oscarsvinnaren 12 Years a Slave...

  Min topp 20 skulle se ut ungefär så här:

  20. Fire in the Night (dokumentär)
  19. About Time
  18. Before Midnight
  17. Blue Jasmine
  16. Blue Is the Warmest Color
  15. Short Term 12
  14. Child's Pose
  13. Starred Up
  12. The Spectacular Now
  11. The Lunchbox
  10. Blackfish (dokumentär)
  9. Enemy
  8. Rush
  7. The Wolf of Wall Street
  6. Dallas Buyers Club
  5. The Crash Reel (dokumentär)
  4. Her
  3. Metro Manila
  2. New World
  1. Prisoners

  Observera dock att detta år inte hade någon given etta. Ingen fick mer än en fyra i betyg. Och plats 20 till 10 är extra svåra att rangordna. Men dessa är nog de 20 filmerna jag gillade mest från 2013. Nästan roligare med topp 20 då mindre kända filmer kommer med. Å andra sidan är det desto svårare att rangordna så vi håller oss nog till 10 ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Halloj där. Nästan lika lång kommentar som mitt orginalinlägg! Tackar för det. :-D

   Jo, jag tror nog att om vi ska få med andra på topplisteracet så får det nog räcka med topp 10. :-)

   Deluxe listan känns mer amerikansk helt enkelt. Men jag tycker samtidigt att den är en bra sammanfattning över filmåret. Om man är intresserad av västerländsk film (tyngdvikt på Hollywood) och vill få en bra koll på filmåret skulle Deluxe listans topp 20 passa bra.

   Personligen hyllar jag inte filmer enkom på "kliniskt" bra skådespelarinsatser. De måste finnas något mer i känslan än tekniskt välgjorda filmer. I den kategorin hamnar Rush, Cpt Phillips, DBC och Nebraska.

   Radera