måndag 7 juli 2014

Den Ultimata Årsbästalistan - 2008Vi har slagit världsrekord i antal deltagare i Filmspanarnas årstopplisteblogathon! Tack alla inblandande. Vi var hela NIO stycken som listade våra favoriter från filmåret 2008. Wow, det börjar ta sig!

Som brukligt är har jag nu sammanställt listorna och skapat den Ultimata ÅrsBästaListan. Filmerna får poäng 1-10 poäng med 10 poäng för förstaplaceringarna. Sedan gäller max antal poäng. Vid lika avgör i första hand antalet listor filmen varit med på (då inbördes placering på en lista är av mindre signifikans än att vara med på topp på 10), sedan gäller antalet förstaplaceringa, andraplaceringa osv tills låsningen brutits. I denna lista finns två (!) par siameser som inte gick att separera...

Riddarna av det skrivna ordet om filmåret 2008 var; Cecilia, Fiffi, Sofia, Christian, Johan, Jojje, Magnus, Steffo och så undertecknad.

Det var inte bara rekord i antal bloggare som deltog i munterheterna. Listorna var också ovanligt eljest. Detta syns i sammanställningen som spretar och har sig. Egentligen är det bara två filmer som drog iväg med lite fler poäng än de övriga. Vi har alltså ett mycket brett och jämnt filmår är min tolkning. Personligen tycker jag att filmåret var mycket starkt, men därom råder delade meningar.

Nog menlöst dravel. Giv oss listan! Oki.

1. The wrestler (Aronofsky) 42 poäng (fem listor, två förstaplaceringar)
2. The dark knight (Nolan) 39 poäng (fem listor, en förstaplacering)
3. The hurt locker (Bigelow) 24 poäng (fem listor, en tredjeplacering)
4. Vals im Bashir (Folman) 20 poäng (två listor, två förstaplaceringar)
5. In Bruges (McDonagh) 18 poäng (fyra listor, placeringar 2, 5,9,10)
5. Wall-E (Stanton) 18 poäng (fyra listor, placeringar 2, 5,9,10)
7. Taken (Morel) 17 poäng (tre listor, en tredjeplacering)
8. Slumdog millionaire (Boyle) 16 poäng (två listor, två tredjeplaceringar)
9. Eden Lake (Watkins) 15 poäng (två listor, en andraplats, en femteplats)
9. Revolutionary Road (Mendes) 15 poäng (två listor, en andraplats, en femteplats)

Klicka på länkarna så får du läsa en fantastisk revy på filmen i fråga.

Listan skapad den 6:e juli 2014.

Totalt sett var hela 54 filmer nämnda på minst en lista!

Några hedersomnämnanden... Fyra filmer innehar en förstaplacering på någons lista, men trots det slog de sig inte in på UÅBL-2008; Gran Torino, De ofrivilliga, The curious case of Benjamin Button samt Soraya M. Tre filmer var med på hela tre listor men slog sig ändå inte in; Cloverfield, Låt den rätte komma in samt Iron Man.

Listan av alla filmer utanför topp-10 i fallande poängordning; Gran Torino, Forgetting Sarah Marshall, Frost/Nixon Cloverfield, Låt den rätte komma in, Die Welle, The curious case of Benjamin Button, De ofrivilliga, Soraya M, Iron man, The other Boleyn girl, Valkyrie, The chaser, Avsked, Bronson, H:r Landshövding, Changeling, Hunger, Gomorra, Milk, Australia, The happening, Ip man, Frozen river, Mamma Mia!, Felon, Role models, Last chance Harvey, Synecdoche New York, Horton hears a Who!, Yes man, Happy-go-lucky, Burn after reading, Stepbrothers, The boy in the striped pyjamas, The Brothers Bloom, Max Payne, Man on wire, Rachel getting married, 4bia, Maria Larssons eviga ögonblick, Eagle eye, Kung Fu panda, Wendy and Lucy.

För tidigare Ultimata ÅrsBästaListor:
2013
2009
1999
1988


15 kommentarer:

 1. Jag har räknat ihop totalpoängen för tre av UÅBL-åren bara på skoj.

  2008 = 224 poäng
  2009 = 193 poäng
  1988 = 263 poäng

  Har totalpoängantalet i sig något värde? Kan summan påvisa om det är ett riktigt starkt filmår eller inte? Visar det enbart på hur många bloggar som var med och listade? Eller....kan det vara så att 1988 är bäst även rent matematiskt?

  (Eller så hade jag bara alldeles för lite att göra på jobbet till morgonkaffet. Hjärnan behövde stimulans ;D)

  En värdig förstaplats på denna lista måste jag säga! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK, vad har vi här nu då? Lite matematik på morgonen? Intellektuellt stimulerande! ;-)

   Låt oss undersöka!

   Har du endast summerat poängen på topp 10? Resten av poängen är utspridda på de filmer som kom på plats 11-oändligheten.

   Alla bloggare har lika många poäng per åslista, vilket är 55 p (summan av 1 till och med 10).

   Men vi måste också justera för att de olika åren har olika många bloggare/listor som grund!

   2008 var det alltså 9 listor med en total poäng om 9x55=495 poäng
   2009 var det sju listor, totalt 7x55=385 poäng
   1988 var det sju listor, också totalt 385 poäng

   Så 2008 var ett år där 271 poäng lades på filmer som inte kom in på topp 10,
   för 2009 var det 192 poäng utanför topp-10-filmerna, och för 1988 var det bara 122 poäng som hamnade utanför. 1988 var alltså ett mycket smalare år, med en tydligare topp. Vi som skrivit listorna valde i större utsträckning samma filmer.

   Detta kan bara tolkas som vi tidigare etablerat som att året var smalt, men vi vet inte om det var ett starkt eller svagt år. Samma sak med 2009 och 2008.

   Eftersom dessa listor endast berör ett specifikt år finns ingen information i datat som förtäljer om dess filmer är bättre eller sämre än filmer från ett annat år.

   Man kan ju också justera toppfilmernas poäng för antalet listor som ligger till grund (per år), genom att se hur många poäng de fått i medel per lista (vilket blir mellan 0+ och 10 alltså)

   Topp 3, 1988
   Die hard 54 => 7,71
   Mississippi burning 35 => 5,00
   Midnight run 35 => 5,00

   Topp 3, 2008
   The wrestler 42 => 4,67
   The dark knight 39 => 4,33
   The hurt locker 24 => 2,67

   Men detta säger inte heller något om var på den absolut betygsskala dessa filmer ligger. De har ju endast fått fler eller färre poäng beroende av hur bra övriga filmer från just det året var...

   Man kan bolla med dessa siffror en hel del, men i slutändan finns bara en viss mängd information i grunddatat och mer än det kan inte fås ut.

   Radera
  2. Oj! Vad roligt att du finner matematik intellektuellt stimulerande, för mig är det bara hullerombullersiffror ;)

   Jag räknade enbart ihop den sammanlagda poängen hos filmerna på topp-10, det blev inte grundligare än så. Å andra sidan har jag liksom svaret/summan klar i alla mina kalkyleringar redan innan jag räknat klart (1988 är bäst, yada yada yada). Å tredje sidan säger poängen kanske endast om vi bloggare tyckt lika eller inte om filmerna i sig, inte om året som sådant.

   Radera
  3. Precis, du har koll på hur det egentligen är... "Å tredje sidan..." Ding-ding, right answer! :-)

   Jag tackar för kommentaren som gav en gnutta stimuli...

   Radera
  4. Tack själv för ännu ett väl sammanfattat filmår. :) Och vad KUL att vi var så många som var med! Och jag lovar, jag ska släppa sargen vad gäller bästa årtal nu ;)

   Radera
  5. Tack för att du deltog! Nästa gång dubbelsiffrigt antal deltagare!?!

   Radera
 2. Mycket intressant och välarbetat Henke :) Intressant år detta trots att The Wrestler inte var med på min lista anser jag den en värdig vinnare så många bra filmer fanns det. Ngt jag tror men har inte belägg för än är att listorna kommer vara smalare ju längre bak i tiden vi rör oss av den anledning att man/vi troligen konsumerar mer film nu. -88 var svårt för mig att få ihop tio filmer och -90 talet är halvsvårt. Skulle vara kul att testa ett tidigt/sent 80//70 tal i framtiden.
  Sitter och filar på 2010 listan som troligen kommer nästa vecka - då kanske du får mtrl till än en ultimat lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för de orden och kul att du också blivit biten av "the top list mania bug". Jag tror också att många, mig själv inklusive, sett färre filmer från äldre år. Samt att minnet kan spela oss ett spratt. För äldre år, tex 70-talet, skulle jag kunna tänka mig att man nöjer sig med top 5...

   Jag tror att jag önskar minst fem topplistor för att en UÅBL ska vara aktuell. Jag samt Movies-Noir har i alla fall listor för 2010, men finns där fler?

   Radera
 3. Fiffi har en skulle jag tro och undrar om inte Voldo knåpade ihop en lista. Tycker vi kör ett allmänt upprop.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allmänt upprop verkar bra! Blir det minst fem så kör jag en UÅBL! Lovar.

   Radera
 4. Jorå, jag har en. Lista från 2010 alltså. Plox också men jag hittar den inte nu, min länk dit funkar inte längre.

  SvaraRadera
 5. Jag ska också försöka klämma ur mig en 2010-lista, kanske jag kan få upp den till lördagen...

  Tack för Vals-pingen och för att du sätter ihop dessa listor, mycket matematiskt stimulerande :) Spännande att tex Hurt Locker slog sig in trots att den inte hade en enda förstaplacering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul om du joinar i 2010-manin.

   Jag försöker länka till de revyerna som är mest positiva. Och du som hade filmen på förstaplatsen, samt har en revy på filmen som man kan hitta, du var given!

   Inte jättekonstigt att The hurt locker kom in ändå. Den låg placerad runt mitten på flera listor....

   Radera
 6. Härligt! Jag har kommenterat inne hos dig. UÅBL för 2010 kommer så snart Steffo fått tummen ur och publicerat sin lista! :)

  SvaraRadera