torsdag 29 augusti 2013

Oblivion (2013)


Julia's daughter: Who's that?

Jag missade Oblivion är den gick på bion och såg den nu istället hemma i min egen bion tillsammans med polaren Per. Jag hade uppfattat att den mottagits med blandad kritik och att det var något fel med slutet. Oj så fel det var. Detta var en av de största positiva överraskningarna på länge. En riktig sci-fi i min bok. Tom Crusie har true star quality och han bär filmen på sina axlar. Men storyn är också mycket bra, speciellt slutet gillar jag mycket. Musiken ger det en episk känsla och det bitterljuva är oslagbart i en film som denna. Jag förstår inte dem som tycker att filmen tappar mot slutet.


Från första stund kändes detta som en riktig sci-fi, inte en gimmick som används för att kunna få sprida politiska moralpredikningar, ja jag tittar på dig Elysium. Som många bra sci-fi är det inte så många karaktärer i filmen. Biroller spelas av Morgan Freeman, dansken Nikolaj Coster-Waldau från Game of thrones samt bondbruden Olga Kurylenko. De är alla bra även om Morgan Freeman inte spelar sin karaktär Beech, han spelar bara Morgan Freeman. Och jag hade hellre sett Jessica Chastain i rollen som Julia.

Ingen mer fotboll på denna stadion.

Filmen påminner mig om flera andra filmer från genren. Att låna av varandra behöver inte vara dåligt och jag tyckte att det funkade denna gång. Oblivion påminner om 2001: A space odyssey, Moon och The Matrix.

Miljöerna är top notch. Jag gillade speciellt bilderna på den söndeskjutna månen. Om månen skulle gå sönder på det viset skulle i och för sig livet på jorden upphöra i det kaos som skulle utbryta. Och det var väl i princip vad som skett också. Drönarna är ganska balla och Sally är intressant... Fuck you, Sally.

Månen. Sönder.

Ibland finns det inte så mycket att säga mer om en film. Oblivion är en riktigt bra helt enkelt. Det är den klart bästa sci-fi hittills i år. Eller ska man räkna World War Z som en sci-fi?? Nä, den är väl något annat? Båda filmerna innehåller scener eller bilder från människans desperata kamp mot en övermäktig fiende, och människan använder i båda fallen atombomben.

Jag ger Oblivion fyra välförtjänta "sista ordet" av fem möjliga.

Betyg: 4/5

 

12 kommentarer:

 1. Jag kan bara hålla med; en positiv överraskning och en av de bästa filmerna i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul. Det verkar som att den har fler fans än vad jag trodde.

   Radera
 2. Kan bara instämma i lovorden.
  Såg filmen på bio och charmades också.
  Såg om den i soffan härförleden och insåg till förfäran att jag kanske var för snål med guldstjärnorna vid recensionen...min trea kanske också skulle vara en fyra...? hrm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, så är det ju ibland, att en film kan ligga och "gro till sig". Inget fel i det, betyg är en färskvara.

   Jag hade absolut inget problem med tempo eller filmens längd. De båda passar in för denna typen av sf-filmer tycker jag.

   Filmmusiken var verkligen något utöver det vanliga.

   Radera
 3. Vi såg den hemma i soffan för några dagar sen. En fundering om månen: Så länge dess massa har samma tyngdpunkt så skulle det väl inte bli några gravitationella förändringar? Däremot skulle det kunna tänkas ramla ner diverse sten på jorden om månen sprängs. En Pac Man-måne borde dessutom förresten aldrig kunna vara stabil, skulle den inte kollapsa till en rundare form?

  Jag tyckte att filmen var hyfsad och att början var bättre än slutet - det blev lite för mycket Independence Day för min smak. Ett plus för musiken, som gav rätt stämning.

  Gunnar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Välkommen till bloggen Gunnar, och grattis än en gång.

   Jag har inte funderat så värst mycket på månens öde men jag trodde att den förskjutits ur sin position när den sprängdes av elak alien. Då borde svårartade tider komma till jorden.

   Jag gillade det episka slutet, och som jag gillade att vi, människan, fick sista ordet. Gillade inte den där Sally.

   Musiken - suverän, speciellt i slutscenerna, de som påminde så mycket om slutet av 2001.

   Radera
 4. Bra film! Ser vi en revival för klassisk sci-fi framöver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahh, fixat inloggningsproblemet?? Nice!

   Man kan ju alltid hoppas att detta öppnar dörren för fler "klassiska" sf-filmer. Hollywood brukar ju leka följa John så om en film får framgång hänger många andra ofta på.

   Radera
 5. Vi gillar filmen lika mycket men tydligen hör jag till de oförståeliga då jag fann att filmen tappade mot slutet - för mkt ID4 och happy end.
  http://filmitch.wordpress.com/2013/08/30/oblivion-2013-usa/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var just du jag tänkte på när jag skrev om de oförståeliga! Såklart! ;-)

   Ok, jag kan se vad du menar med slutet och stämningen i filmen och allt det där, men jag köpte det med hull och hår. Det blev till och med lite rysningar längst armarna när 49 tryckte på knappen... Nej, nej, det blev inte dammigt i salongen, bara rysningar. Lovar.

   Radera
 6. Bästa sci-fi?! Jag förutsätter att du bara glömde bort Into Darkness ;)

  Får nog se om den här om ett par år och se om den växt då... I övrigt har vi ju redan avhandlat vilka problem jag hade med den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte glömt Star Trek into darkness. Håll utkik i veckan som kommer!

   Ja, tack för ett uppfriskande samtal om filmen, Sofia.

   Radera