frasse2


The bad lieutenant: port of call - new orleans. Superbt samarbete mellan tva giganter, suverant spel av nc, kanske hans basta, och whs regi ljuvlig med mycket humor och glimten i ogat. Hela filmen och framforallt sista tjugo minuterna ar underbart befriande mitt i denna elandiga varld. 5.


The hot spot. Paradroll for suverane dj, det ar hett, svettigt, klibbigt och breda sydstatsdialekter. En av mina favoriter alla kategorier. 5.


Legally blonde 2. Mycket gullig, rosa och doftad. 4.


Legally blonde. En av forra artiondets basta filmer, ett existentiellt sciencefictiondrama som tar steget ut dar andra aspiranter forblir tveksamt fumlande. Huvudtesen ar kontroversiell och nagot overklig vilket ger filmen en extra dimension. Jag ger den en fyra an sa lange for att spara nagot for tvaan. 4.


Shampoo. Mycket nostalgi i betyget men det ar bra aven for den olankade om an lite tragisk. 4.


The tooth fairy. The rock gar fran klarhet till klarhet i familjekomedigenren; med ratt niva av somnbrist kan du fa en rajal dos skratt av denna gulliga lilla historia. 3.


Jumanji. Alea jacta est. 3.


Keeping mum. En av de mysigaste komedierna pa marknaden trots att ra har en av har huvudrollerna; han spelar en lugn och sansad roll. 5.

Mojave moon. Kanske lite for farsartad for experterna men stortskon oforarglig fredagsunderhallning for en annan klapare. 4.


Étude in black. Alltfor simpelt fall och usla musikscener men lustigt att skurken ar extremt lik kevin costner, kanske hans far i ett utomaktenskapligt forhallande? 2.

The 6th day. Foregangaren till hannah montana, fylld av enradare ("i might be back"), djupa filosfiska fragestallningar och vardagsprylar som ar anvandingsbara och torde vara mojliga att tillverka sa varfor finns de inte? 2.

Prescription: murder. Filmen som la grunden for en av de mest framstaende serierna i tv-historien. Har ar rocken oveckad och haret valkammat. En liten historik: pjasen som filmen ar baserad pa ar fran 1961, filmen fran 1968, tv-serien gick med flera avbrott 1971-2003 och som en billig cigarr blir den bara samre med aren; det ar bara de sju forsta sasongerna som ar sevarda och dar ar allt som i denna film, genial dialog och underbart samspel mellan huvudaktorerna. Objektivt sett ar den har filmen inte vard mer an en fyra men det finns ingen anledning att vara det. 5.

The american. Vackert filmad och olidligt spannande, en modern hitchcock. Tyvarr kanns den sonderklippt, forsok hitta en dc eller ec om du ska se denna. 4.


Gilda. Karlek, hat och statistik, ett glamorost sydamerika, efterkrigsplundrare och adla bartendrar, den mest perfekta av alla i denna hardkokta genre och allt ar mames fel. 5.


Salt. Fartfylld och valgjord, bondliknande med sina overdrivna stereotyper men hade garna sett lite mer av aj. 3.

The blind side. Den har filmen ar lite svar att ta sig igenom for man maste stada tv-rummet var femte minut. 5.

Greenberg. Bitter och giftig som en ogift gammal lagstadielararinna fangar ung kvinna. En intressant film satillvida att regissoren forsoker manipulera askadaren, dels genom val av skadespelare dels genom att skildra den psykologiska nedbrytningen ur tyrannens perspktiv men pa det stora hela inte sarskilt givande. 1.

Robocop. Mycket mycket dalig. 1.

Old fashioned murder. Omotiverad panik leder till fall; lysknappen hade inte rackt som bevis. 3.

Extract. Utdragen. 2.

Ronin. En tysk, en amerikan och en irlandare sitter pa en pub. 3.

To sir with love. En tidig sadan dar ung larare tar sig an ett gang busungar (efter datidens matt) med hapnadsvackande eller rattare sagt forutsagbart resultat. 2.

おくりびと. Ljuvlig. 5.

Robin hood. Mot sherwoodsko... kanske i nasta. 3.

A matter of life and death. Komplicerat psykedeliskt drama om lite allt mojligt, till exempel krigets vansinne, manniskans inskrankthet, karlek vid forsta ogonkastet och schack. Jag ar kluven, a ena sidan ar den nog ratt bra objektivt sett (till exempel otroligt valgjord in i minsta detalj), a andra sidan har jag lite svart att uppskatta denna typ av absurdfilm (typ brazil), a tredje sidan ar bade philidor och aljechin med! 3.

Total recall. Dromsemester? Arnolds dallrande muskler i narbild (ofta) ar i alla fall o sa verkliga. 2.

By dawn's early light. Ack, om det inte hade varit for den cidern. 4.

Old dogs. En timme sen den var slut nu och har annu inte slutat skratta. 4.

The burning plain. Vilket lyckokast att denna rakade borja precis nar jag satte pa tvn, underbar film. En sak, och jag menar allvar: las inte om den forst, inte ens en liten synopsis pa imdb, utan lita pa mig nu. Du kommer att tacka mig om du ser denna utan att veta vad den handlar om. 5.

Winter's bone. Banjo, matlagning, vedhuggning och vacker natur, vad mer kan man begara? 5.

Beautiful Joe. En av dessa supermysiga filmer ingen berattar for dig om, forran nu da. 4.

The illusionist. En ar magisk i denna film men jb forsvinner lite mot slutet. 4.

Minority report. Denna film tillhor en minoritet av tcfilmer som jag inte gillar, min revy ar alltsa en minoritetsrapport, fattar du skamtet? Forbrott ar temat. 1.

Planes, trains and automobiles. Trottsam. 1.

How to train your dragon. Eldig. 3.

Negative reaction. "You mean you're working.... undercover?" En av de battre med dvd och superb ditsattning. 4.

A time to kill. jg, sb, sj, mm & kkk i typiskt rattegangsdrama. 3.

A good man in africa. En marklig rora av arrogans och korruption utan borjan, slut eller mitten. Kanske ar detta en bra film men det tror jag inte. 2.

Elektra luxx. Fin och finurlig film, inte direkt en komedi som den saljs in som - se aven fripps senaste ahrevy - fast man ler hela tiden. 4.

Any old port in a storm. Inte den basta i denna serie filmer men andock en hygglig kvallsfilm som inte kraver sa mycket koncentration. Som alltid i de tidiga harlig interaktion mellan var tankspridde hjalte och missdadaren. 3.

A guide to recognizing your saints. En fin film, klart sevard, men ocksa lite jobbig med en hel del kivande. 3.

Evil under the sun. Mycket valplanerat men de borde ha bestamt sig for att skjuta pa detta mord nar det visade sig att hercule poirot semestrade pa samma stalle. De far faktiskt skylla sig sjalva att de akte fast, precis som alla korkade mordare i los angeles pa sjuttiotalet. Vad giller filmen sjalv ar agathas underbara lagmalda drift med overklassen alltid en njutning och har ar den perfekt fangad. 4.

Ali g indahouse. Restecp. 3.

Born yesterday. En san film som hollywood gor ibland pa bestallning for att undervisa folket i hur bra det amerikanska systemet ar, pinsamt trots att dj och mg ar stora favoriter och gor en bra insats. 2.

Bedazzled. Den originala med dudley, engelsk sextiotalsbuskis, inte jattesevart om man sager sa. 1.

The royal tenenbaums. Mycket marklig, oklart vad jag tycker om den men imponerande hur manga ungar som ser ut som ben stiller de lyckats hitta. 2.

When harry met sally. Lite lustig, battre an de flesta av dessa. 3.

Any which way you can. Fortsattning, med smalustig asfaltsscen. 2.

Every which way but loose. Clintan i reynoldsk barsarkagang med ett stort antal rallarslagsmal, ett otursamt motorcykelgang och bada typerna av musik. 2.

Smultronstallet. Bra. 5.

Batman begins. I denna har jattelanga filmen far man se hur det gick till nar batman blev laderlappen och folja honom pa ett par aventyr som alla slutar med att han klarar biffen. Laderlappen har en betjant som heter alfred som hjalper honom ur knipan ibland och ibland skaller han pa laderlappen men egentligen ar han snall. Laderlappen ar osams med polisen men jag tycker att han ar en reko snubbe. 2.

In america. Ett antal kritiker bemotte denna film med attacker som "inte trovardigt att nagon skulle vilja emigrera fran irland till usa". Forutom att det ar som att klaga pa att van gogh var orakad vill vi rekommendera en hermodskurs i historia samt en i sprak, den senare med fokus pa lite langre och svarare ord till exempel "sjalvbiografisk". 5.

Armored. Ett starkt inlagg i den plagsamt utdragna kampen mellan dillon och hawke om vem som kan se mest lidande ut under en hel film. An mer smartsam ar dock filmen sjalv. 1.

Hawaii five-0, pilotavsnitt. Jag minns inte i vilket sammanhang jag hort om denna men efter nagra minuter stod det i alla fall klart att det inte kan ha varit i nagon konversation kring bra tv-serier; fy farao vilket veritabelt skrap, fullkomligt osebart forutom en alltfor kort och innehallslos bikiniscen. 1.

Sherlock. Den andra delen, forutom det nedanstaende dessutom olidligt spannande! 4.

Sherlock. Del ett av okant antal, lekfull och rolig med harliga gliringar till de beromda originalen, en succe i vardande? 4.

Dinner for schmucks. Outhardlig. 0.

Machete. En orgie i blod och vald bak aldre typsnitt. 4.

Bringing up baby. The one and only. 5.

Double indemnity. Rapp dialog och monolog, fatala kvinnor och hardkokta men hopplost forlorade man; en forebild men inte heller denna lika bra som gilda. 4.

Red. Charmig och fartfylld med flera vassa pensionarer. 4.

Irene Huss - Glasdjavulen. Ar det satanisterna eller kanske den skygga kantorskan? Irene jonglerar skickligt ledtradarna med familjelivet medan kurt olsson haller i reskassan. 2.

Mannen som slutade roka. Mycket rolig om man formar ta det for vad det ar. 3.

Predator. I djungeln vilket talar emot pingvinteorin. 2.

Ninja assassin. Borstips: om du hor rykten om en uppfoljare, investera i dulux, sarskilt deras djuproda sortiment. En solid prestation inom en underskattad (mahanda med viss ratt) genre. 3.

My winnipeg. Pretentiost trams av varsta sorten, den typ som talar till en och sager "om du inte forstar mig ar du intellektuellt och artistiskt handikappad". 0.

Invictus. Vad jag forstar ar t o m de mesta hollywoodskt tillrattalagda scenerna, de mest slagkraftiga replikerna ("no, ..., thank you for what you did...") och de mest targripande ogonblicken hundra procent autentiska; clintan har faktiskt tonat ner en del men de fick val slut pa pappersnasdukar. 5.

Sleuth. Den yngre dar den yngre ar den aldre. Bast av tre. 4.

Jungle 2 jungle. typ crocodile dundee. Nagra extremt lustiga scener i ovrigt intet. 1.

East of eden. Baserad pa slutet av steinbecks epos och helt klart mer lyckat an nar de komprimerade hela vredens druvor i en film men andock saknar man bakgrunden, hela familjehistorien med mera aven om en hel del har vavts in via antydningar i dialogen. En tv-serie hade varit finemang! James plagade tonarspersona ar lite jobbigt i langden men det ar kanske mer relevant hur man stallde sig till den nar man sjalv var i malgruppen sa att saga sa det blir ett medelbetyg over de senaste tjugofem arens tittningar. 4.

End of days. Arnold maste cockblocka satan fram till midnatt men ar det eastern time? 1.

Paycheck. Sannerligen spannande, har nog sett den ett antal ganger men det ligger i dess natur att man inte kommer ihag vad som hander. 3.

The whole nine yards. Foregangaren och som sagt betydligt roligare. 4.

van wilder: party liaison. Rejalt kass och infantil (och lite lustig). 1.

Suburban girl. Langtrakig och ointressant. 1.

The whole ten yards. Mycket lustig men langt ifran lika bra som den forsta. 3.

The a-team. Stackarna. 2.

The switch. Jg - mycket rolig vilket jag inte tror jag sett honom som tidigare - och ds vem det nu ar i liten roll pa omslag och i tv star for underhallningen, resten ar en semester i saffle. 2.

The express. Ett varligt tag om handen, du vet vad som kommer att handa, det har hant forut, du kan sta emot, du vet att du kan, men du kan inte, du ar besegrad, annu en gang men dq ar dar sa allt ar val. 4.

Intermezzo: den har borjat, den fjarde. hur manga nya ord far man kara sig denna gang. Ingen vet. Dar ar en advokat som spelas av nagon man kanner igen fran nagon annanstans sa det blir formodligen en tete-a-tete vad det lider. Olidligt spannande.

Hannah montana: the movie. Vackra naturbilder men handlingen alltfor overklig och komplicerad; en person ar tva personer varav en ar skadespelaren sjalv och sen blir en tredje person en av dessa. Jag tvivlar pa att ens nolan skulle klara av att reda ut denna osannolika harva. 1.

Six feet under, sasong ett. Handerna ner den basta tv-serie jag sett - vilket i och for sig inte sager sa mycket - men jag tanker inte titta mer pa den. Den handlar om en familj som driver en begravningsbyra. I varje avsnitt dor nagon och blir sedan vederborligen balsamerad, restaurerad och begravd, men det ar inte detta den handlar om. Kanske handlar den om manniskor som stalls oga mot oga med det obevekliga slutet? Nej, denna del star om nagot for komiken. Det den handlar om ar manniskor som stalls oga mot oga med livet. Karaktarerna ar olidligt verkliga. Till skillnad fran normala serier dar man som tittare skall hallas kvar med hjalp av mer och mer overkliga handelseforlopp, cliffhangers, inforandet av nya karaktarer, lyckliga vandningar, spannande biintriger och sa vidare minskas har handlingen gradvis, omarkligt och man navigeras skickligt langre och langre in i karaktarerna och i sig sjalv tills man helt enkelt inte klarar mer. Cliffnotes: inte en komediserie. 5.

The other man. Ointressant; sag klart for trodde den skulle ta sig, oklart varfor, men det gjorde den inte. 1.

High noon. Antligen en brollopsscen dar brudgummen inser vad han ger sig in i tankte jag tills jag plotsligt mindes fripps revy och observationen om GCs blodande magsar. Filmen paminner om tolv arga man satillvida att alla konflikter och stallningstaganden skall forklaras och dramatiseras i all oandlighet. Kanske behovdes det i femtiotalets amerika men numera kanns det overflodigt och dessutom ar konflikten i sig ganska intetsagande. Tillsatt en rejal nypa fullkomligt absurd filmmusik och jag formar tyvarr inte ge denna klassiker ens godkant. 1.

Decpetion. Olidligt spannande. 3.

Toy story 3. Valgjord, genomtankt med manga harliga detaljer och saklart valdigt rolig. 4.

Two weeks notice. Extremt typisk hgfilm men sb ar ju alltid bra. 3.

Kate & leopold. Dussinkomedi med dessas drottning, mycket rolig forsta timmen som alltid. 2.

Smart people. Dq och sjp gor sallan en dalig film sa i en och samma blir det saklart bra, men hu vilka besvar de har; nara dra av en poang for allt elande man tvingas ta del av. 4.

Post grad. Jag sag den for ett par timmar sen men har redan glomt vad den handlade om. 1.

What's the worst that could happen? Smalustig men ML som alltid outhardlig och har har han huvudrollen. 1.

Hardball. Historia som hollywood berattat hundratals ganger och den har filmen har inget att tillfora, men den ar bra anda. 4.

Lara croft tomb raider: the cradle of life. Styv uppfoljare till den yppiga forsta filmen. Lite for manga scener i kallt klimat for att vara riktigt upphetsande. 2.

Dedication. Otroligt bra skadespel, kanske lite tunn har och dar men pa det stora hela vard att se. 3

The thomas crown affair. Alla mansklighetens drommar, all var njutning, all var langtan inramade i en underbar blandning av musik och bild som stimulerar alla sinnen och nagra till. En av mannsikans mest framstaende konstnarliga prestationer nagonsin. 6.

Some girls. Njutbar. 3.

All about steve. SB som korsordskontruktor, jag var tvungen att nypa mig! Pluspoang for iden. Stundtals hysteriskt rolig och med ett enkelt budskap levererat utan sedvalig overdriven pompa och (tror jag) utan att bli alltfor patetisk. Sevard. 4.

Staten island. Obegriplig handling + ethan hawke + djupa kanslor + tidsomkastningar = suck. 0.

Ocean's twelve. Kupp, komplicerad. 2.

Funny face. AH som intellektuell emfatikalist som strax lar sig att kvinnor ska vara fagra och villiga och inte sysselsatta sig med att tanka och sant. Full av pinsamt usla sang- och dansnummer. 1.

The faculty. Transmogrifikativt drama om alieneringen av dagens lararkar. 3.

Codename: the cleaner. Bournespoof, obegriplig handdling men ll ar ju sot. 1.

Speechless. Stormig, pluspoang for sa lange sen man sag underbara gd. 4.

My girl 2. Kriminellt charmig. 4.

The player. Pa ytan langsam historia men varje scen en guldgruva och man kan se den hur manga ganger som helst och alltid hitta nagot nytt. 5.

The pink panther. Nastan 50 ar gammal men fortfarande en av de roligaste. 5.

Avatar. Endimensionell. 1.

Up in the air. GC kampar sig ur tillfallig sinnesforvirring i form av kurvig blondin och hittar eventuellt tillbaka till sitt idealiska liv. Religios propaganda forstor lite. 3.

Fantastic mr fox. Exentialistiskt drama. 2.

The beguiled. Charmig duperande clintan ur askan i elden. 4.

The godfather5 ldo.

Taking sides. Skarsgard som legendarisk konduktor, keitel som interrogator, bada stralande. En svindlande mardromsfard i personligt ansvar och mansklig svaghet och naivitet. Ingen komedi direkt. 5.

Me and orson welles. Charmant. 5.

The other end of the line. Efter fem minuter kunde jag forutsaga hela handlingen in i minsta detalj samt 95% av alla repliker. Ovriga fem procent var ganska roliga. 2.

Knight & day. Underbar actionkomedi med tjurfaktning pa motorcykel och mycket annat. Berattartekniken med narratorn nedsovd stora delar av filmen ar helt klart innovativ men kanske inte sa genomtankt. 4.

Lola rennt. Stroboskopisk multiplechoicetechnotriller, ganska kass. 1.

Inception. Fartfylld. Likt memento mest ett pussel for tittaren och pa samma vis blir den formodligen ointressant  nar man val listat ut hur det hanger ihop. Uppgiften for oss blir saledes att komma fram till vad som pagar i denna film, som att losa korsord, kul!

Jag sag den forsta gangen en sen sondagkvall och pa natten fann jag mig vakna upp ur en drom mig befinnandes i en annan drom. Det har dock hant forut (typ en gang) sa inte sa spektakulart men lite lustigt.

American dreamz. Favorit, makalost rolig och dq som mr p ar bast av alla. 5.

City island. Bedarande. 5.

Hors de prix. The french...3.

OSS 177: Le caire, nid d'espions. Har inte mycket till overs for sana spooffilmer, men denna ar stundtals hysterisk och val vard att offra nagra timmar pa. Utan att kunna mycket franska inser man latt att ett par hundra daliga ordvitsar gar forlorade i oversattningen vilket ar trist, eller kanske bra. 3.

Failure to launch. En tidig bechamel och en biten macconogogolol later ju lovande och den ar charmig ett tag men alltfor fanig pa slutet for att vara uthardlig. 2.

How to steal a million. Ibland forsoker de gora sana har filmer numera men de kan det inte. Inga kanalborrar eller avancerade elapparater, blott en trabumerang och en skurhink. 5.

Surrogates. Historia som berattats manga ganger i varierande miljoer, denna varken battre eller samre an ovriga. Det ar lite spannande ett tag, lite otackt ett slag men pa det stora hela ar det mest komiskt. I borjan tankte jag att detta ar alltfor orealistiskt; vem vill leva pa detta vis? Sedan kom jag att tanka pa att mangen ungdom idag redan gor det. 1.

The education of charlie banks. Kanns som en tretti ar gammal film. Lovande, bitvis spannade men saknar "det" aven om huvudpersonen fran fiaskot the event ar lysande som sparrlos manniskokannare. 2.

Beverly hills chihuahua. Vilket aventyr, spektakular! 4.

North by northwest. Det borjar med en skrikande spygron mgm-logo, och da vet man... Sensmoralen ar mahanda att man inte bor vifta at kypare, dels ar det oartigt och dels kan man bli misstagen for en icke-existerande hemlig agent. Slutscenen ar en av de mest geniala i sin enkelhet, en frisk fullkomligt ovantad vandning som tar blott en sekund och sen ar det over. Daremellan ar allt som vanligt: langa vackra detaljrika scener dar man drivs till fortvivlan, ar det den bilen? eller lastbilen? nej maste va han som latsas vanta pa bussen. Alltid nagot ovantat, alltid lika lekfullt och elegant. 5.

Kiss kiss bang bang. Noirkomedi som helt ovantat blev fullkomligt olidligt spannande, alltfor spannande for att betinga ett hogt betyg trots att rdjr ar suveran som grammatiskt och matematiskt begransad privatdetektivwannabe. 3.

Zoolander. Nar den kom var den nog rolig men nu nar man har sett ett par hundra tusen identiska filmer med samma skadespelare, samma parodiska karaktarer, samma skamt, samma "roliga" miner etc ar denna ett enda langt fasansfullt lidande. 0.

Ocean's thirteen. En kupp till. 3.

Ocean's eleven. Kupp. Rolig. 3

Zombieland. Mycket lustig. 3. En liten undran: anda sedan femtiotalet kan man med litet god vilja folja samhallet i filmerna som gjordes, exempel:
- 50-talet: postkrig:, nobelt att do for sitt land och sin livsstil (westerns, krigsfilmer)
- 70-talet: backlash fran sextiotalet, hardkokta poliser jagar knarklangare och rensar upp i allmanhet
o s v. Man kan atminstone finna relevans och nutidskoppling i manga av filmerna.
Nu zombies, vampyrer och superhjaltar. Vad betyder detta?

Alien vs predator. Forbryllande. Blandar trovardighet - t ex plausibel forklaring till det plotsliga forsvinnandet av diverse kulturer - med ren rappakalja. Handlingen ar formodligen autentisk; enligt amiral piri ibn haji memmed fanns det stora serpenter pa antarktis och dessa dodades av pingviner. Ar dagens pingviner kvarvarande attlingar till forna tiders predatorer? Inte otankbart! 2.

The good witch's wedding. Sa gullig och godhjartad och alla ar sa lyckliga att jag inte formar ge den det betyg den fortjanar aven om den ofrivilliga komiken star hogt i tak. 1.

Iron man 2. Oandligt langtrakig. Det kunde ha varit en intressant film om de fokuserat pa byggandet av partikelacceleratorn men istallet den ena tontiga slagsmalsscenen efter den andra uppblandad med hopplos "rapp dialog". 1.

Did you hear about the morgans. Nu i hd och med movie iq. Tricket for att verkligen uppskatta denna film ar att mentalt ersatta grant med cusack. Lyckas man med det ar detta en toppenkomedi. 4.

Get him to the greek. Ingenting for mig, forstar inte riktigt denna humorn och huvudpersonen (den orakade inte artisten) var en redig snorvalp, sangarens mamma var rolig i alla fall, would you like a biscuit. jag tyckte latarna var bra maste jag dock erkanna. 1.

Coming to america. Ganska rolig. 3.

A lovely way to die. En parla i den mahanda snava och otacksamma genren lattsam hardkokt kriminaldramakomedi. Klart sevard en tidig helgdagsmorgon om man har en sadan tillovers. 3.

Meet joe black. Vacker i 163 av 167 minuter och AH ar lika suveran som BPs tander ar vita. Jag fann mig funderande pa vad sf gav denna film for namn pa svenska, kanske "Doden tar semester", kom med forslag. 3.

La double vie de veronique. Kanske ar man bara en person i en dockteater. Finns det sa stora hotellrum i Paris? Jag tror det inte. Njutbar arty-farty. och justa rattar, verkligen superba. 4.

The hustler. Racker det att vara bast for att vinna? Na, tydligen inte. Manga ar senare har eddie lart sig detta och ger sig pa att utbilda en ung TC men det ar en annan historia. Bra film i alla fall. 4.

Serenity. Smalustig rymdvastern med tydliga referenser till jonssonligan och harry potter. Extrapoang for att inte bli av med bloggrattigheterna! 3.

The goods, live hard sell hard. En av de samsta mest meningslosa filmer jag nagonsin sett. Det drojde ett tag innan will ferell dok upp men det var aldrig nagon tvekan om att han lag bakom detta fiasko. 0.

Copying beethoven. Rolig, mustig, oronbedavande. Bara den tamligen dammiga premiaren av nian ar vard hogsta betyg. Filmen behandlar skonhet och konst i en smutisg skabros stundom ilsk miljo. Till sist i slutscenen, enegmatisk och vacker, nastan frikopplad fran resten av filmen, ges svaret, en rost, en ensam svag rost, ovan musiken, antligen fri.... 5

Amelia. Superb med flygplan. 5.

Looking for eric. Vard att se klar aven om det inte ar helt latt att ta sig igenom mittpartiet. 3.

Tin cup. RR, KC o DJ, skalan borjar pa fem med andra ord. Underbart soundtrack, sprudlande dialog, komik, agg, romans, harlig westernstamning. Det kanns som om det femgradiga betygssystemet ar pa vag att brista. 5+.

The out of towners. Originalet fran 1970. Jack Lemon, skriker och svar i nittio minuter. Tror jag. Den var sa outhardlig att jag var tvungen att ta till gamla ffw och varje scen jag slumpmassigt stannade pa var identisk. Var detta verkligen roligt pa sjuttiotalet? 1.

Wonder boys. Fylld av kanda skadespelare som alla ar i hogform och synligen njuter av manuskriptet och miljon. En slags falling down men utan vald och skarpa kanter. Superb! 5.

Up. Gubbe maste vanta pa att ofruktbar hustru dor sa han kan gora dromresa. Spannande men trakig. 2.

Killers. Lustig men forutsagbar. 3.

The ev3nt, pilot. The greatest cover up in us history and could change the fate of human kind men tyvarr har de misslyckats med klippningen sa scenerna kommer i fel ordning; valdigt slarvigt men det ar val lagbudget. Han som kor ikapp med flygplanet ar en av dem, vilka de nu ar. Det listar man med latthet ut om man haft cusackmaraton. Betyg formodligen 1 men vi avvaktar val nagra ar tills detta blivit en ny dallas.

I love you beth cooper. Oforarglig. 2.

Away we go. Pendlande mellan hysterisk humor och oandlig skonhet, ett guldkorn. 5.

Mr & mrs smithAngelina jolie sags vara anledningen till att man uppfann hd, tva poang var. 4.

For love of the gameDet ar sasong for basebollfilmer och detta ar nog den basta. Klassisk kc med storlsagen filmmusik, patetiska hero walks och allt det andra, men anda, en perfekt film. 5.

The legend of bagger vance. Ganska bra golffilm fran nar damon gjorde bra roller, betyg sjalvklart: fore! 4.

The mask
Introducing cameron diaz, kan ju vara vart en tvaa. 2.

The jonesesLas INGENTING om den innan du ser. 4.

Cloudy with a chance of meat ballsMama mia 4.

The time travellers wifebizarre! 4.

Miss congeniality. describe your perfect date. hm, that's a tough one,...i'd have to say april 25th. Hysterisk. 4.

Repo men
. Gullig komedi for hela familjen. Upprepa bara inte misstag att borja titta till middagen. ?.

Last chance harvey
. Charmant. 5.

12 angry men
Perhaps the world's greatest courtroom drama. Tja, perhaps. Ganska tunn och mest propaganda. 3.

17 september 2010:  
District 9Mycket bra. Sarskilt ett par saker som jag inte vill namna for vill inte spoila nat. 4.

King of california
Underbar! 5.

5 september 2010:  Lite filmer jag sett pa sistone men glomt rapportera:
The soloistMycket bra. Hade varit en perfekt roll for cusack, fast rdjr ar bra ocksa. Lite jobbigt  med rappt journalistprat for sig sjalv. 4.

Leap year
. Kass men aa saklart superb som alltid. 2.

Mister 880
Mycket marklig historia som jag forst trodde var nan slags spencer tracyisk amerikanskasystemetpropaganda men som tydligen lar skall vara sann. Lancaster alltid lika bra. 4.

Pretty woman
Omojlig att inte borja titta pa till frukost nar den finns inspelad, big mistake. Huge. 5.

Gentlemen prefer blondes
. En av manga hur-man-gifter-sig-rikt-filmer med marilyn. Tiden ar nog for alltid forbi for dessa filmer tyvarr. Sa otroligt bra nar man var liten men helt bisarr numera. Markligt hur mycket samhallet forandras fast man inte riktigt marker det. 2.

1 september 2010:
Hunt for red octoberInte alls min genre men sa javla bra. 5.

30 augusti 2010:
MarnieSom en drom att fa se den i hd, en virvlande hypnotisk mara i blodrod åskstorm. En stor konstnars masterverk och en av de basta alla kategorier. Kring en banal brottshistoria spinns en vav av motiv runt sokandet efter forsoning med sig sjalv. Dialogen pendlar mellan lekfullhet och djupa undertoner i allt tatare mardromslika cirklar och nar man antligen tror man ska fa ro ar allting genast mycket varre an man nagonsin kunde forestalla sig; om och om igen. Filmatiseringen ar genial, fylld av detaljer och poanger, i ena ogonblicket hysteriska zoomningar, i nasta en vacker naturscen, allt medan tippis svettparlor blir fler och fler och hennes ogon blir kallare och kallare och bara sean star som en pelare nar lekfull jakt och nyfikenhet vands till stort ansvar. Som connerys pappa har mr hitchcock till och med lyckats hitta en som har samma tjocka accent; perfektion in i minsta detalj. Betyg? Gissa!

26 augusti 2010:
Det ar over. Som vantat blev det hart, mycket hart, sarsklit mot slutet, Till slut blev det 32 filmer av totalt 53. Nagra av de missade ar sana som inte kommit hit an (Shanghai), troligen alltfor ackliga (1408), tecknade filmer och sadana dar han bara ar med i enstaka scener sa man kanske kan uppskatta att jag tagit mig igenom 70% eller sa av denna skatt. Filmer jag sett tidigare som jag inte hann se om men som ar obligatoriska: max, bullets over broadway & being john malkovich.

Dar var faktiskt en film till men jag klarade inte att se klart den for mr allen var hysterikst nervos till max upphojt till max och det gick mig alltfor mycket pa nerverna. Jag tror han (woody) var mordaren i alla fall och for att inte spoila avstar jag fran att ge titeln.

Sa, 32 filmer pa en manad; sla det!

27 juli 2010:
Challenge. Har funderat länge och jag tror inte det går men man måste skjuta månen eller hur. utmaningen ar att se många cusackfilmer under en månad. jag är beredd att göra allt, till och med fejka skador för att lyckas. om du är redo att anta detta, minns att det är på egen risk.
Hastighet: 1.07 film/dag (30 dagar)
Medelbetyg: 3.19
Filmer:
2 Serendipity. Ingen logisk forklaring till hogt betyg, maste vara odet. Och forresten; varldsrekord i kast med liten handske? 4.
3 Say anything. Sag fram emot att genomlida en fanig tonarskomedi forbannandes denna utmaning. Rolig, vacker, lysande filmad och skriven och fantastiska skadespelare inklusive en ung ari av vilka jag inte kanner igen manga men gissa vem som spelar hans syster och det mesta tvartemot hur det borde vara. 4.
Grosse pointe Blank. Gick pa tv ikvall, en slump? Annu battre i hd. 5.
Better off dead. Ung, oklar genre, inte rolig, ingen handling, inge bra. 1.
The grifters. Obegriplig hogljudd filmmusik forstor allt. 2.
7 Money for nothing. Cusack lysande som stenkorkad finnare fast filmen sjalv mindre sa. 3.
Fat man and little boy. Kanske intressant man manga onodiga "forbattringar" av hollywood. Bilden bakom eftertexterna bast. 2.
Midnight in the garden of good and evil. Aldrig hort talas om men harlig harlig och t o m spacey dominerar. jag vet att man inte bor ge femma direkt enligt betygsdirektiven men detta ar bra nara. 4.
10 The journey of natty gann. Harlig roadmovie i basta hucklberry finnstil. vacker natur sa bor nog ses pa bluray. 4.
12 Martian child. Inga intriger eller vandpunkter, inget slut, inte ens en nakenscen! 5.
13 Map of the human heart. Holy boy. Femma trots att kanns som om halva historien saknas; filmatiserad bok? 5.
14 Tapeheads. Lysande portratt av den stenharda rockvideobranchen komplett med karateinslag. 1.
15 Eight men out. Svikna strumpor smutsnar strax. 3.
16 City hall. A, B & J stralande i ointressant drama med rappa metaforer och nyborjarkurs i yiddish. 3.
17 Runaway jury. Slarvigt forarbete leder till fortidspension; annorlunda vinkel pa uttjatad genre. 3.
18 The contract. Kass, men justa campingvyer. 2.
19 The jack bull. Klassisk western i eastwoodstil, mycket stark. 4.
20 Con air. Cusack & Cage far jackpot pa enarmad bandit (i dubbel mening forresten; kan du se det?). Bortsett fran utdragen ofantligt lojlig vegasscen spannande och stundtals hysteriskt rolig. 3.
21 Class. Hans allra forsta! Extrabetyg for det saklart. I borjan ar han nara att krossas av en koffert; millimetrar fran att en filmskatt aldrig blivit till. En slags allvarlig komedi som inte ar sarskilt bra men formodligen var sevard som tonaring 1983. 2.
23 The road to wellville. Buskis on crack. En av de mest absurda filmer jag sett. Cusack spelar over sa mycket att det maste vara avsiktligt och darmed ma betraktas som genialt eller hur. Kan man ens satta betyg pa en san har film? Jag maste dock erkanna att jag stundtals vred mig i skratt - plus att hopkins ar fullkomligt superb i huvudrollen for att inte tala om broderick som oavsiktlig forste alskare - sa darfor tre lavemang av fem om dan for att anvanda en frippsk betygsillustration. 3.
24 The sure thing. Ouppskattat litterart geni aker pa roadtrip for att finna sin musa. En film man sett manga ganger i olika skepnader. Hogljudd absurd musik och gralla titeltexter som dagens parodimakare bara kan dromma om. Tamligen rolig och manga valgjorda perifera scener gor en trea trots brist pa egentligt innehall. 3.
25 High fidelity. Fripps favorit sa kande trycket, men det funkar tyvarr inte for mig; alltfor mycket ilska och for manga sarkastiska punchlines. Pluspoang for CZJ & blonde on blonde dock. 2.
26 Must love dogs. Livsbejakande rolig njutbar som en nybakt croissant en sondagmorgon i helylle med doktor zhivago i bakgrunden. 5.
27 One crazy summer. I samma stil som no 5, och lika dalig; markligt hur han blandar usla tonarskomedier med bra dessa ar. 1.
28 Grace is gone. Hans basta skadespelarinsats av alla jag sett hittills och valdigt fin film ocksa om an lite smatt sorglig. 5.
29 Identity. Maktkamp i regn och snabba klipp och tidsomkastningar, mer for teknikens skull an for konsten? Det kanns sa. Sista tredjedelen agnas at att forklara allting om och om, vilket i stort sett fordarvar en annars kul ide. Varfor gor de nastan alltid sa? For att den mest korkade ouppmarksamma tittaren skall forsta? Hm, jag passar nog in pa den beskrivningen... Cusack suveran liksom alla andra men racker inte. 2.
30 Pushing tin. Waketurbulencescen for femma, resten ar bonus: komedi, angelina sager hej till barnen, tuppfaktning, filosofi, apparent subtil hamnd pa hog niva, sammanbrott, forsoning, bombhot, japanska gameshower, bonding (male) och branda fingrar. That kind of thing. 5.
31 War inc. Marklig men underbar cynisk satir som stundtals balanserar pa den farliga leslienielsengransen utan att overtrada den. 4.
32 True colours. Betydligt battre an jag tror man skulle tro om nagon berattade om den for en sa darfor tanker jag inte beratta nagot om den forutom att cusack ar mycket ung och spelar starkt i vad jag formodar ar hans forsta stora icketonarskomediroll. 3.

Frans sa 25 juli 2010:
brothers bloom. lustig men strax forgaten. plotslig motorsagsjonglering storsta behallningen. 2.
chinatown. som jacks for varje scen nya kostymer, flackfri. bast ar titeln, inget med filmen att gora men anspelas hela tiden, suspens, vad hande dar? gilda m fl foregangare trots allt battre. 4.
the spy next door. ok for ipod på tågresa, som alltid massa lustiga scener och oförarglig handling. 3.
the losers. kunde inte avgöra om detta var en komedi, action eller möjligen actionkomedispoof. Oavsett genre var den outsägligt dålig. ok grundhandling sa med annat manus och bra skådisar kanske kunde ha varit en bra actionfilm, däröor ska jag vara generös och ge den en nolla. 0.

Frans sa 23 juli 2010:
Know1ng. Bra for typ av film o for att mr Cage ar ganska bra vilket ar ovanligt nufortiden sa det ar ju kul, också en specifik aspekt som man kunde forvanta sig vara fånig var det inte. 3.

Valentines day. Hollywoodkopia av Love actually. Den var kul men blir nog dålig typ tredje gangen man ser. 3.
Did you hear about the Morgans. Hugh Grant slut som skådis, trist, ända kul film. 3.

Frans sa 8 juli 2010:
Star trek. Djup, vacker, tankvard, realistisk, livsforandrande, man kan verkligen forsta att det har bildats en global subkultur kring denna berattelse. 0.
Management. quirky. 2.

Frans sa 5 juli 2010:
Fired up. Outharlig. Klarade tio minuter. Kan du sla det? 0.
Thick as thieves. Sana filmer de gjorde pa sextiotalet men synes formagan gatt forlorad. 1.
The frighteners. Bizarre! 2.
Gran torino. Génial! 4.
Taken. Vilken barsarkagang! 3.
Amadeus. Stang av TVn o ha bara ljudet pa. 3.
Wall street. Orovackande. 3.
2 days in paris. lustig. woody allen meets eurotrip? 3.