onsdag 6 oktober 2010

The American (2010)


You cannot deny the existence of hell. You live in it. It is a place without love.

Nästa film jag tänkte skriva om är Anton Corbijn's nya "The American". Jag och gode vännen, fd kollegan och filmfestivalskompanjonen Josqen gick på september månads filmfestivalsvisning i den proppfulla men fortfarande underbara biografen Scandia på Drottninggatan. Filmens regissör Anton Corbijn kommer från musikvideovärlden men han har också tidigare gjort filmfestivalsfavoriten "Control" om Joy Division-sångaren Ian Curtis.

En rolig detalj om den aktuelle filmen "The American" är att de spelade in några scener i ett vintrigt Sverige. Det var ju stor uppståndelse i ankdammen förra vintern när Mr. Clooney med följe kom förbi.

Filmen får nog betraktas som en långsam, filosofisk och vacker lönnmördarfilm. Clooney spelar en assassin mot slutet av sin karriär. Han säger inte så mycket. Vi ser dock att han kämpar mot sina inre demoner. Var tog livet vägen? Det är en två-tre actionscener i filmen men mestadels går det mycket långsamt. Den påminner lite om Jim Jarmusch's "The limits of control", men denna var nog snäppet mindre dålig, dvs bättre.

"The american" får med nöd och näppe godkänt. Frågan är om den klarar sig i hemmamiljön med dess störmoment och annat som utmanar långsamma och kontemplativa filmer.

Betyg: 3/5

1 kommentar:

  1. Den klarar sig i hemmamiljon, kanns till och med lite kort, nastan sonderklippt.

    SvaraRadera