måndag 22 november 2021

Shinypodden S11E03, The Wheel of Time: A Place of Safety


Tredje avsnittet från The Wheel of Time A place of safety, hittas här.

Välkomna att kommentera poddavsnittet och tv-serieavsnittet via detta inlägg.

Ni hittar Shinypodden via alla vanliga podd-appar, eller via Anchor.fm.


16 kommentarer:

 1. Bästa tv-avsnittet än så länge!

  Håller med om att Rat's äventyr är det mest spännande. Dana's karaktär är både bra skriven och spelat.
  Samspelet mellan Thom och Mat (That? Mom?) är också bra utfört.

  Mat's förvåning när Dana nämner att hon drömt om de fem (Mat: "fem?") blir också bra.
  Han känner ju inte till att Nyneave har överlevt.

  En liten skavank i denna del är dock dolken genom halsen som är en ganska taffligt gjort CGI-effekt.
  Detta syns tydligt på min stora TV, men även på min lilla datorskärm.
  Fast det är dock en liten detalj i det stora hela.


  Perrin & Egwene's sekvens är helt OK. Dock har jag en fundering om vargens slickande på Perrins sår i förra avsnittet läkte detta på något sätt?
  Han hade ju jäkligt ont innan det, men efter slickandet så springer han ju här tämligen obehindrat..?


  I övrigt så är det dags att Lan slutar väsa. Det stör mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det bäst! Ojämnt, men bäst ändå och mestadels pga av Mats och Rands delar med Dana och Thom. Understött av scenerna mellan Nynaeve och Lan.

   Sa jag Rat? Eller någon annan i podden? Vi var nog alla ganska sega i huvudet efter timme efter timme av poddande i lördags. Tre avsnitt på raken är en eller två för mycket! :-)

   Alla scener med Dana var bra, men framför allt efter hon visat sig vara en friend of the dark. Jag blev överraskad så det ryker om det i alla fall...

   Och kniven genom halsen funkade superbra hemma hos mig. Klockrent agerande av Thom.

   Jag gissar att vargen rengjorde såret, men showen har uppenbarligen inte berättat klart om detta än... Vi får vänta och se var detta med vargarna hamnar. WAFO.

   Ogillar du Lan? Dåre! Friend of the dark! DARKFRIEND! ;-)

   Radera
 2. Fraktalnummer? Menar ni egentligen Benfords lag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmm, nej, jag tror Johan sökte antingen fraktaler i naturen (upptäckt/döpt av Benoît B. Mandelbrot) eller Fibonaccis talföljd som återkommer i kottar, snäckor, solrosor osv. :-)

   Radera
  2. Mandelbrot skapade populära grafiska renderingar av fraktaltal, numera så kallade mandelbrotmängder, men de finns inte i naturen mer än som en mer eller mindre noggrann mätning av distanser och linjesträckningar. Man räknar på det. Du som känner Johan har nog rätt koll på vad han avser men det lät på honom som om han menade Benfords lag. Den finns verkligen i naturen och med den kan man utifrån Benfordmängden direkt applicera beräkningar på naturliga och kulturella fenomen. Jag får väl fråga honom om jag anser frågan jätteviktig ;)

   Radera
  3. Det var Fibonaccis talföljd som vägrade släppa från bakhuvudet. Det mönstret är ju lite likt den yin och yang-droppen. Man vill ju se en yin och yang-kotte!

   Radera
  4. Ahh, frågan besvarad. Mysteriet avlägsnat! :)

   Radera
 3. Bästa avsnittet hittills är den andra för det är lugnast. Jag gillade den gemytliga ritten med prologmonologen, den lite naivistiska sången de sjöng tillsammans (sångstunden i The Hobbit I var lite FÖR bra och proffsig), och när de kom till den döda dödsstaden ville jag stanna där. Helst i flera avsnitt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du låter som en bokläsare! Är det säkert att du inte läst bokserien en gång eller fem? :-D

   Men jag kan hålla med. Moiraines berättelse om Manetheren var mycket stark för mig som bokläsare och det ger en bakgrund till våra huvudpersoner, vilket blod som rinner genom deras kroppar. Dessa saker är ju ofta viktiga i fantasyvärldar.

   Om du är sugen på att hänga mer i den döda staden Shadar Logoth kan jag rekommendera första boken i serien: The Eye of the World. :)

   Radera
  2. Haha...ja..jag vet inte.. ska man läsa bara den boken då, kanske... hehe...(tittar på min enorma hög böcker som verkar växa fortare än jag ens hinner läsa dem) men tack för tipset :)

   Radera
  3. Känner igen det där. Men man rekommenderar ju gärna böcker man älskar.

   Första boken är lite långsam men mysig. En ren homage till Tolkien, som fungerar som en set-up av en serie böcker som är som en naturlig och nödvändig utveckling av den typ av värld som Tolkien gav liv till...

   Prologen i The Eye of the World är notoriskt svår att förstå, känna för och ta sig igenom. Många lägger ner boken redan där vilket är trist minst sagt. Man behöver inte fatta den. Bäst att läsa den och låta den vara "konstig", och sedan läsa om den efter slutet då den kommer få en helt annan tyngd... :-)

   Radera
 4. Bästa tv-avsnittet hittills (del två var ok). Här fick man ju hänga med karaktärerna, lära känns dem lite mer. Lite lustigt hur Moiraine var avsvimmad hela avsnittet. Kan hända att jag faktiskt gillade delarna med (skogs-)Lan och Nynaeve... damn, man måste ju googla på alla namn för stava rätt, ja, för att ens komma ihåg dem. Lite farligt också, för nu råkade jag bli spoilad på detaljer kring Nynaeve.

  Fjärde avsnittet är min favorit hittills. Innehöll ett starkt ögonblick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med, tredje avsnittet bäst so far... Och visst är det lite vågat att låta seriens poster-girl vara avsvimmad ett helt avsnitt!

   Scenerna med Nynaeve och Lan var verkligen underhållande även om de inte kunde jämföra sig med scenerna mellan Mat-Rand-Thom och Dana.

   Kan nog vara väldigt riskabelt att googla karaktärer från WoT. Göres på egen risk. :-)

   Ahh, har du sett fyran redan! Därom finns det väldigt mycket att säga... Nya poddavsnittet kommer snart, klippning pågår! :)

   Radera
 5. *gillade delarna med (skogs-)Lan och Nynaeve mest.

  SvaraRadera