söndag 21 november 2021

Shinypodden S11E01, The Wheel of Time: Leavetaking


Nu har vi släppt första poddavsnittet för The Wheel of Time

Första avsnittet av tv-serien heter Leavetaking och nu är vi igång! Vi kommer göra ett poddavsnitt per tv-serieavsnitt.

Eftersom vi har bytt plattform för Shinypodden, från "Harduintesettden.se" till "Anchor.fm" blir det en uppdatering om var man kan skriva kommentarer för poddavsnitten. På Anchor finns inte möjligheten att kommentera i skriven form så därför får ni, alla kära lyssnare, göra det här på min filmblogg.

Välkomna att kommentera på vad vi fick rätt eller fel, synpunkter ni har funderat på som vi kanske missade, eller vad som helst ni vill för in i diskussionen!

Ni hittar Shinypodden i de flesta podd-apparna och Spotify. Eller på Anchor, länken ovan.

PS, kort spoiler-snack efter outro-scenen för de av er som läst böckerna.

16 kommentarer:

 1. Spännande att höra era tankar om episoden. Som läsare håller jag med Henke i 90% av fallen. Tycker att scenen med dem röda i början var bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och välkommen, Anonym. Antar att just skiljelinjen mellan läsare och icke-läsare alltid kommer vara signifikant. :-)

   Jo, jag kommer uppskatta scenen med "the red ajah" i inledningen mer om den har någon betydelse senare i serien, via en flashback tex. Jag har mina aningar om vem den stackars ynglingen de "gentled" kan vara i så fall... :-D

   Radera
 2. Äntligen är vi igång!

  Några korta kommentarer;
  Om de nu skall släppa tre avsnitt på första kvällen för att folk skall snabbt komma in i serien (vilket jag tycker är en bra strategi) så tycker jag de kan ta tiden att bygga karaktärerna. Synd att detta inte görs bättre.

  Jag kände precis som Markus och Johan om det "perfekta" studioljuset.
  Det kändes lite väl mycket ibland att utomhusscener spelats in inomhus.

  Sedan var jag ingen fan av striden och trollocs.
  De är inte dåliga, men hade hoppats på mer skräckinjagande.
  Striden hade sina moment med Moraine (& Lan), men var inte tillfredsställande.


  Dessutom har jag en del funderingar på ändringar de gjort från böckerna, men jag får ta de med Henke över telefon. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja!! Yay! Äntligen är vi igång. Hur länge har vi gått och väntat på att de skulle komma igång? Det känns som en evighet för mig i alla fall...

   Enig, mycket som skulle in i första avsnittet, men jag hade gärna sett ännu mer fokus på karaktärerna. Nu blev det en känsla av att allt var lite "rushed". Men avsnittet växte ganska mycket vid en omtitt vilket jag ser som lovande. Det jag saknar var mer av en lättsam känsla blandat med allvaret.

   Ljussättningen var inget jag tänkte på, men jag ska absolut hålla utkik efter det när jag ser om de tre första avsnitten, inför avsnitt 4.

   Trollocs. Ja precis! Jag ville också känna ännu mer hot/skräck från dem. Men de är ändå bara The Dark One's minions så känns helt ok att de är som de är. Tycker inte att de ska lägga sin fokus på dem, hellre andra värre folk och creatures i världen vi besöker.

   Ändringar från böckerna. Inte så stora men samtidigt gigantiska. Komplext! :)

   Radera
  2. Jag tyckte orcher-uruk-hai-trollocsen var bra. Det kan ändå svårligen bli lika ångestladdat som Mårran i böckerna om Mumindalen.

   Men jag gillar generellt inte battle-och fightingaction, för sånt är i regel tråkigt. En snabb attack och ett snabbt försök till försvar kan funka, men inte teaterslagsmål där alla tål obegränsat med stryk eller 100 gånger mer än i verkligheten.

   Även här tål offren för mycket stryk, nästan som i en kung-fu film från Hong Kong. Nästan. Det är nog till stora delar tv-spelens fel.

   Radera
  3. Håller med om att många fajtscener i denna genre är för långa och att hjältarna tål mycket stryk. Men just i Winternight-scenen såg jag ingen som tog orimligt mycket stryk. Det såg snarare ut som att de flesta människor var lätta offer för trollocsarna.

   Moiraine tar en kniv i axeln men blir också försvagad av detta (framför allt i de efterföljande avsnitten). Hon är dock bondad till sin Warder, Lan, och drar kraft från honom (på hans bekostnad).

   Rands pappa Tam får ett skärsår i sin axel och trots att han är en stark man blir han direkt satt ur spel. Moiraine healar honom dagen efter med magi.

   Perrin fajtas mot både en och två trollocsar i sin smedja/hem och lyckas vinna men hamnar i beserk-raseri med katastrofala konsekvenser. Uppenbarligen inte ett super-najs resultat.

   Mat, Egwene och Nynaeve fajtas inte mycket. Men jag älskar när Nynaeve skriker tillbaka upp i ansiktet på en vildsint trolloc. Hon är fierce och mycket beskyddande till sin natur... :-)

   Radera
 3. Jag kände inte till vare sig böckerna eller att det skulle komma en tv serie. Jag hade hört namnet Jordan innan och visste att han hade skrivit fantasy som uppskattades av många men inte förrän jag hörde första avsnittet av den här podden, viste jag att det fanns.

  Jag har därför inga förväntningar på det här, särskilt som jag inte är jätteförtjust i fantasy. Jag gillar tex Sagan om Ringen men bara filmerna, inte de "tråkiga" böckerna.

  Mest var jag rädd för att detta skulle vara GoT Continued. Jag HATAR GoT. Kul att få lära sig om "dark fantasy" och "epic fantasy"-skillnader.

  Efter att ha sett detta första avsnitt är jag positivt överraskad. Det var inte svårt att hänga med eller komma in i det. Jag förstår att allt mer förklaras och utvecklas efter hand, men eftersom jag inte läst nåt av eller om det här är jag ett kvitto på att den funkar för en oförberedd publik. Så jag ska fortsätta se åtminstone några avsnitt till och se om det för mig vidare på nåt sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, har du missat alla de gånger jag pratat (tjatat som mina kompisar kallar det) om The Wheel of Time här på Shinypodden?

   Om du upptäckt, och givit serien chansen, på grund av min blogg eller Shinypodden är det jättekul. Jag bockar ödmjukt! :-)

   Och perfekt att gå in till en serie som denna helt utan förväntningar eller förutfattade meningar. Om de lyckas med serien kommer det vara för att de lyckas med karaktärernas utveckling och deras inbördes relationer, vilka båda utvecklas något enormt i bokserien, inte för att slagsmålen med trollocs, Myrdraals och annat är häftigt.

   Jag hatar inte GoT själv, men jag kan förstå varför. Jag tror inte att Wheel of Time ska ses som en ny GoT, men jämförelserna är oundvikliga (pga att det popkulturella samtalet har flyttats från GoT till WoT). Därför pratade jag lite om de olika sub-genrerna inom Fantasy.

   Du är perfekt att ha en lyssnare då du inte läst boken! Det ska bli jättekul att höra dina analyser och åsikter, om du följer med på "resan"... Jättekul att det första avsnittet funkade för dig, jag fann det ju lite för "rushed". Vi hörs i kommentarsfälten för senare avsnitt!

   Radera
 4. Fint att detta är igång och att vi sågs på förhandsvisningen. Det kan ju hjälpa att komma in rätt när man är lite tveksam. På senare år har jag känt att min tolerans för fantasy minskar snabbt och jag trodde att den här serien skulle bli en besvikelse. Trots att jag knappt minns något av WoT-böckerna blev jag dock direkt påmind om varför jag gillade den här världen.

  Detta trots att jag inte alls uppskattade avsteget från att följa den stora fajten ur Rands perspektiv. Den vilsna och skräckfyllda inledningen är mitt starkaste (enda?) minne från böckerna, vilket sätter en helt annan ton än när man får ett helt slag i byn. Däremot hade jag kanske inte uppskattat ett snävare coming-of-age-perspektiv nu.

  Det är för övrigt trevligt att ett par av er tog rollen som mobbare som tycker fantasy är töntigt. Jag får ju lätt ett motvallssug om det blir ensidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättekul att träffas på förhandsvisningen. Jag fick en liten gnutta av Filmfesten i år i alla fall.

   Hoppas att serien kan fortsätta att leverera. Även om det är ren fantasy!

   Jag älskade att vi fick se Winternight fullt ut! Och jag tyckte också att det framkom bra hur kaotiskt det upplevdes för byborna. Men samtidigt håller jag med om att det hade varit najs att se fajten mellan Rand och Tam mot flertalet trollocs hemma i deras farm som boken fokuserar på.

   Markus fyller rollen som mobbare på ett bra sätt! Kul att det uppskattades! ;-)

   Radera
 5. Tack för en mycket intressant pod! Gillar den skarpt.

  Angående eventuell romantisk/sexuell känsla i badet mellan Moraine och Lan så får man komma ihåg att i gränslandet - kanske speciellt Shienar - så badar män och kvinnor nakna tillsammans. Tror scenen är mer en anspelning på detta snarare än att Moraine och Lan skulle ha annan relation än den mellan Aes Sedai och väktare. Det är i alla fall min tolkning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jättekul att höra. Alla nya lyssnare är välkomna och extra kul att du kommenterar!

   Den "heta" scenen i badtunnan med Moiraine och Lan. Helt klart, jag håller med dig. Jag kände 0% sexuell vajb i den scenen. Men jättekul att hör hur mina medpoddare uppfattar olika scener, som denna. Jag gissar att det rent generellt sett var en förväntad ton i scenen, inte minst om man sett Game of Thrones där de hoppar i säng och snuskar så ofta de kan... :-)

   Radera
 6. Äntligen har jag kommit fram till lyssning. Och det känns nästan lika förlösande för mig att serien äntligen är släppt trots att jag varken läst böckerna eller ser serien :D

  Det känns som en bra podd-trio men olika energi och olika ingång i världen -- jag kommer utan tvekan att fprtsätta lyssna med stort nöje.

  Undrar om konsumtion av trailers och teasers ändå gjort att Henke fått en mjuk introduktion till skådisarnas tolkningar av sina respektive roller och därmed var mer förberedd på att acceptera dem i serien?

  Och så undrar jag lite över detta med kvinnan som sade sig ha blivit utkastad från Aes Sedai (var det väl?). Tänker att det nu för tiden är ganska poppis med klassperspektiv och funderar på om det kan vara något sådant som seriemakarna velat få in? En bild av elitism snarare än självbedrägeri?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förlösande är ordet! Det känns helt enkelt förlösande att det nu kommit igång!

   Men det känns också lite tomt efter den långa uppbyggnaden och anspänningen, som efter en stor tenta - den stora tomheten...

   Det är så trevligt att du ger oss ditt förtroende och fortsätter att lyssna! <3

   Helt korrekt, jag och alla som följt informationsflödet inklusive trailers och teasers har en mjukare introduktion. Men den blandas med (hårdnar) också med ens egen "head canon" hur de olika karaktärerna ser ut, men framför allt hur de är som personer.

   Lyckligtvis har de lyckats otroligt bra med castingen. Damn, det är skönt.

   Angående Nynaeves adoptivmamma, the Wisdom, som blev avvisad av The White Tower. Det är kunskaper från boken som jag förlitar mig på i min analys. I och för sig vet jag inte hur mycket av grundläggande saker i världen showen har ändrat på. Men jag är ganska lugn då show runner Rafe Judkins sagt att ändringar är på ett minimum när det gäller grunderna, kärnan i historien.

   Det är ett svårt val hur mycket "lore" jag ska dra i podden... och jag har redan tänkt mig minska det på grund av spoiler-risken.

   Men jag vill besvara din spaning!!

   Så jag kastar in en SPOILER VARNING angående hur Aes Sedai arbetar...

   S
   P
   O
   I
   L
   E
   R

   W
   A
   R
   N
   I
   N
   G

   Aes Sedai vill få tag på alla flickor som har potentialen att kunna använda The One Power, dvs "to channel". Denna potential börjar synas/utvecklas tidigare hos flickor än pojkar, och för flickorna är det tidig tonår (Nynaeve nämnde att det började när mamman var ca 13 år).

   Aes Sedai vill få in alla med potential i träning pga två huvudsakliga skäl.

   Dels för att Aes Sedai vill växa som organisation (makt), men framför allt för att skydda flickorna från en ond och mycket smärtsam död som händer cirka 80-90% av alla med potentialen som inte får träning. De som inte tränas av Aes Sedai i att lära sig att handskas med The One Power utan istället rent intuitivt lär sig själv och når vuxen ålder kallas "wilders".

   Jag tror helt enkelt att Nynaeves mamma trodde sig har potential stor nog för att kunna utveckla skills med The One Power, men systrarna hon mötte i Tar Valon såg/kände att så inte var fallet.

   För övrigt kan Aes Sedai alltid känna på en annan (tillräckligt gammal) tjej/kvinna vilken potential hon har, allt från det normala som är 0% hos de allra flest, till mycket mycket hög potential... :-)

   Radera
 7. Då har jag till slut kommit igenom detta första mastodont-poddavsnitt. ;)

  Jag har inte så mycket att säga om seriens första avsnitt. Det är ett introavsnitt där man ska lära sig en massa om världen och då är det naturligt att det blir lite... tradigt kanske. Det går liksom inte att gilla att hänga med rollfigurerna från minut ett.

  Haha, håller med om den skrattande tavernan. Kändes överdrivet. Men jag tänkte även på att det var fokus på kvinnor som drack, skrattade och betedde sig, inte män. Det kändes som nåt som serien ville visa här.

  När den inledande monologen drog igång var första tanken: jaha, har man anlitat Cate Blanchett som berättarröst! Det är ju rent allmänt svårt att låta bli att änka på Sagan om ringen. Däremot har jag ju inte sett GoT så jag "slipper" såna tankar när jag tittar på serien.

  Jag känner igen Markus upplevelse när man träffat Henke de senaste åren. Inte många minuter innan ett visst ämne kommer upp.

  Haha, det hade varit roligt om ni använt Nätrullarnas eminenta betygssystem! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, ja det blev mastigt. Allt för att säkerställa att vi var mentalt slut inför inspelningen av andra och tredje poddavsnitten... :-)

   Bra kommentar där, att det är orimligt att hoppas på skönt häng med karaktörerna i ett första tv-serieavsnitt. Det får man göra vid alla framtida omtittar...

   Ytterligare en bra insikt den om de gapflabbande byborna! Klart att showen visar på att kvinnorna har en egen agenda i byn. Precis som det är i boken. Männen har någon slags styre (kommer inte ihåg vad det kallas) och kvinnorna har "Womens circle" och dessa två styrande organ hars amma makt, en fin balans.

   Sen är det också en från boken notoriskt högljudd och lite jobbig kvinna som syns flabba som allra mest, Daise Congar. En blinkning till bokläsarna.

   Hehe, du känner igen dig i Markus... Och i just ditt fall stämmer det också! LOL.

   Radera