fredag 28 februari 2020

Uncut Gems (2019)


"Uncut gems" var minst sagt utmanande att titta på. Filmen handlar om den korkade juvelhandlaren Howard (Adam Sandler) i New York City. Det är frustrerande att se filmer där huvudpersonerna är så korkade som Howard. Det är svårt att helt engagera sig i livsöden där huvudpersonen är en idiot. Om det är ren otur, omständigheter eller en nemesis som fuckar upp allt känns det mer rimligt. Men med charm, bra skådisar eller något annat kan historien ändå bli bra.

Tyvärr är dock inledningen av filmen också osedvanligt svag. Det är snabba klipp, dålig ljudmix och en slarvigt eller ofokuserad känsla. Filmen blir bra mycket bättre under andra halvan då historien berättas mer tajt där filmens "stakes" är tydliga och karaktärernas agerande är organiskt naturligt.

Inledningen är kanske kaotisk per design men i så fall funkar inte den stilen på mig. Det är inte bara snabba klipp och en skrikig känsla, det är grundläggande etablering av karaktärer och handling som totalt failar. Som sagt det må ha varit ett artistiskt val men... fail. Jag stängde av filmen första gången jag skulle se den, och först vid andra försöket kom jag igenom den.

Lyckligtvis tar sig filmen någonstans i mitten och andra halvan blir ett rejält lyft. Jag känner mig i alla fall mycket mer engagerad och slutscenerna är riktigt svettiga. På det bra viset.

Adam Sandler gör sin Howard på ett mycket imponerande sätt. Han är Howard i denna film. Filmens andra lysande stjärna är nykomlingen Julia Fox, hon är både snygg och bra. Sen satt jag och funderade på vilken film jag sett Lakeith Stanfield i tidigare. Irriterande att haka upp sig på en sådan sak, men jag ville inte plocka upp mobilen och fippla med den.

Filmen var en snackis i vissa kretsar och jag är glad att jag sett den, men jag kan knappast säga att högt ställda förväntningar uppfylldes. Men filmen har något bra på gång under slutet i alla fall.

Betyg: 2+/5

Lyssna på Shinypodden Special om de bästa filmerna från 2019, ni hittar avsnittet här.


2 kommentarer:

 1. Haha, så kul att läsa din text om korkade personer, idioter, frustration, dålig ljudmix, klippning. Typ det som jag uppskattade med inledningen. :)

  Jag har tydligen hittat en ny favoritgenre. Korkade idioter FTW.

  Slutscenerna var mycket riktigt svettiga. :)

  Antar att du kollat upp Lakeith Stanfield nu. Var det Straight Outta Compton som du hade sett honom i?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag menade mer den stressiga, nerviga, hetsiga "in your face", närvarande stilen. Inte specifikt den om korkade huvudpersoner. Lite likt den där om den ryske färdtjänstchauffören. Fast han var i och för sig också ganska korkad eller i alla fall vansinnigt lättlurad.

   Nej, det var från Sorry to bother you! :)

   Radera