tisdag 26 februari 2019

52 Directors: Francis Ford Coppola


Francis Ford Coppola är en amerikansk regissör (född 1939). Det är en regissör som de flesta känner till, inte minst på grund av hans välkända Gudfadern-trilogi. Jag förknippar honom med mastodontfilmer från sjuttiotalet men han har faktiskt hunnit med att regissera överraskande många filmer. Jag tror att det är 24 filmer lite beroende på hur man räknar. Jag kände att jag behövde se om några filmer som jag såg under min ungdom och se ikapp några osedda filmer från hans filmografi. Revyer på bloggen inom kort. En av de nyligen sedda filmerna tog sig in på listan.Without further ado...Francis Ford Coppola topp 5
5. The Outsiders (1983)


Underbart med casten av numera kända ansikten. Dra drama som kryper in under huden på en.4. The conversation (1974)


Nervis konspirationsthriller med Gene Hackman i sitt esse. Fick inofficiell uppföljare i Enemy of the State 1998.3. The godfather part II (1974)


Näst bäst av mastodontfilmerna. Tycker den tappar tempo i mitten, delarna från Miami är inte så bra. Fredo på sjön är filmens bästa och tyngsta scen.2. The godfather (1972)


Ikonisk film och den bästa av mastodontfilmerna i trilogin. Tajt och spännande. Bästa scenen är då Michael hämnas sin far.1. Apocalypse now (1979)


En av filmhistoriens svettigaste krigsfilmer. Men se för guds skull den vanliga bioversionen då den förlängda Redux är för lång och rejält seg i partier.Alla filmer jag sett nio av Francis Ford Coppolas 24 filmer:

 1. The godfather (1972)
 2. The conversation (1974)
 3. The godfather part II (1974)
 4. Apocalypse now (1979)
 5. The outsiders (1983)
 6. Rumble fish (1983)
 7. The godfather part III (1990)
 8. Bram Stoker's Dracula (1992)
 9. The rainmaker (1997)


Hoppa nu över och kolla in vad Mr Chistian tycker om Francis Ford Coppola.

10 kommentarer:

 1. Vi har sett exakt samma filmer av Coppola, plus att jag sett Peggy Sue Got Married och Tucker: The Man and His Dream. Båda var helt ok, Peggy Sue var den trevligare av de två.

  Länge sen jag såg The Outsiders, men föll mig då inte i smaken. Hade/har nog lite svårt för typ raggare som det handlar om i den.

  Precis som du säger så kan man lätt se Enemy of the State som en slags uppföljare till The Conversation då Hackman i princip repriserar sin roll. The Conversation har växt på mig med varje titt. Klart bra paranoiathriller.

  Håller med dig om att scenen med Fredo på sjön är filmens tyngsta scen. Gillar tvåan mycket, men ettan är snäppet bättre då den inte har några svackor i mina ögon. Plus att Marlon Brando ju ÄR gudfadern, utan honom förlorar man helt klart lite.

  Apocalypse Now är en bra krigsfilm, det är den. Ändå tappar den lite för mycket mot slutet vilket drar ner helheten för egen del. Fram till scenerna med Brando är den dock riktigt bra.

  Jag har ju den tredje Gudfadern med på min lista. Senast jag såg om trilogin fann jag den klart bra och gillade den. Kan inte mäta sig med de två första, men tycker man inte ska glömma bort den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om din analys av regissörens verk.

   Jag kände extra varma känslor inför The outsiders då det var så kul att se alla dessa kända skådespelare som väldigt unga och före de slog igenom. Lite samma typ av glädje som att se True romance där en stor del av Hollywood deltar i stora eller små roller, extra kul att se den på grund av rollistan alltså.

   Den tredje Gudfadern-filmen var ett problem för mig. Jag kommer ihåg att jag tyckte den var ganska bra när jag såg den, men problemet är att jag inte kommer ihåg något alls av den. Det är väldigt ovanligt för filmer som jag gillar. Jag var heller inte sugen på att se om den nu (tidsbrist mestadels). Så i slutändan fick The outsiders ta dess plats.

   Radera
  2. Jag förstår vad du menar med rollistan. Sånt kan vara avgörande om man gillar en film lite mer än vad man annars hade gjort. Tycker också det brukar vara kul att se kända ansikten innan de var hushållsnamn, så jag vet exakt vad du menar.

   Jag såg om trilogin för några år sedan och var mest nyfiken på den tredje delen då jag visste att jag gillade de två första väldigt mycket. Den är ett snäpp eller två under de två första, men fortfarande en mycket bra film. Det som sänker den lite är väl att Corleone-familjen ger sig in i politiken och Vatikanen. Storhetsvansinnet blir deras fall ;)

   Radera
  3. Det kommer säkert bli en omtitt av trilogin någon gång och då får jag chansen att uppdatera min lista! :-)

   Radera
 2. Hmm, inte heller Coppola är någon stor regissör för min del, det blir tydligt... Är nog bara Godfather I och II plus Dracula som jag verkligen gillade. Så samma fråga till dig som till Christian: hur kommer det sig att Dracula inte platsade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg Dracuuuula för första gången just nyligen, i förberedelse inför denna lilla lista. Jag gillade den! Men den var inte så himlans bra ändå. Typisk 3/5. Revy kommer till helgen...

   Radera
 3. Se på fan! Jag gick in på filmtipset och kollade vilka betyg jag hade satt på Coppolas filmer och det visade sig att jag faktiskt hade sett The Outsiders. Inget som helst minne av den filmen. Såg den 2008 och jag satte en trea och har dessutom skrivit en hyfsat lång text.

  Topp-5 för mig. Svårt som vanligt eftersom det var så pass länge sen jag såg en del av filmerna.
  5. Avslyssningen (men minns inte mycket)
  4. Dracula
  3. Rumble Fish (nostalgi, inte sett om sen 80-talet)
  2. Gudfadern & Gudfadern II (fusk?)
  1. Apocalypse Now (ohotad etta)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin-fin lista! Jag har också Apocalypse now som etta, den är bra.

   Klart jag inte kan kalla Gudfadern I&II för fusk efter vår Kill Bill-diskussion, men ja, det är fusk! ;-)

   Radera
 4. Hm kollar snabbt på IMBD och ser att jag har sett 11 av hans filmer dock inte Avlyssningen!!!
  Likt Jojjenito ser jag Gudfadern som en film och det blir svårt att få ihop 5 filmer som är riktigt bra men ett försök iaf:
  1 Gudfadern 1+2
  2 Apocalypse now
  3 Rumble fish
  4 Regnmakaren
  5 Gudfadern III

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grym lista ju! Avlyssningen är riktigt fin. Den borde du ge chansen någon gång... 👌

   Radera