fredag 13 juli 2012

The Raid: Redemption (2011)


Go to work and have a fun.

Jag blev inspirerad av en revy hos Filmitch som i sin tur blivit peppad av en revy hos Movies - Noir. Filmen ifråga är den indonesiska filme The Raid: Redemption. Här har vi en renodlad actionrulle från Asien med en regissör från The Wales. Att filmen rullade på filmfesten i vintras förvånar mig föga. Jag missade den då, men efter två högt ärade filmbloggares texter fann jag för gott att se denna film.

Filmen inleds med en "lång" sekvens där filmens hjälte, en ung kadett i den lokala polisstyrkan, gör sig i ordning inför dagens jobb. Han kysser sin gravida fru ömt farväl. Denna scen tar mindre än tre minuter. Sedan befinner vi oss i minibussen på väg mot tillslaget mot en knarkkung, beordrade av någon högt uppsatt polis. Knarkkungen huserar sedan länge i ett nedgånget hyreshus på ett 30-tal våningar. Polisstyrkan på ett tjugotal hjälm- och svartklädda poliser har inga problem att ta sig in i byggnaden, men efter ett tag, när de kommit upp så många våningar att det inte är så lätt att ta sig ner igen får de möta ett motstånd som de inte förväntat sig. Action utan slut. Action med gevär, pistol, kniv, machete, och au naturelle.

Filmen är en ren adrenalinkick. Den är riktigt bra gjord. Men man bör nog gilla "kung fu"-filmer för att helt tända på en film som denna och gilla den än mer än jag. Det är inte alltid så realistiskt, och då tänker jag inte bara på att våra hjältar tål i princip hur många slag eller sparkar mot sina huvuden som helst, jag tänker mer på att man ser att träffarna inte träffar, de boxas i luften så att säga. Det blir liksom inte så spännande eftersom realismen försvinner, men det är ändå lite coolt.

Fripp Funderar: en lustig sak som jag funderade över var att manus i princip är en kopia av James Cameron's Aliens. Ett gäng tuffa soldater, ett enkelt uppdrag som egentligen är ett omöjligt uppdrag, en slimig "förrädare" med en annan agenda, några hjältar. Soldatern tar sig in, fajt, mayhem, några få överlevande som kämpar med våld och list för att överleva... Frågan är om detta var en rip-off, en homage eller om "actionfilmen" som genre har blivit så förutsägbar att filmerna börjar gå in i varandra?

Jag hade i alla fall mycket nöje under visningen och det är alltid något. Jag ger The Raid: Redemption tre karatesparkar av fem möjliga.

Betyg: 3/5  

Här finner du kollegornas ord om filmen: Filmitch och Movies - Noir.

8 kommentarer:

 1. Jag fann den också underhållande och det var vad man hoppades på. Realismen är givetvis inte det viktigaste i en sån här film. Bra action helt enkelt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller helt med om att realismen inte är det viktigaste. Men om man skulle jacka upp en film som denna med mer realism skulle den vinna på det. Typ.

   Radera
  2. Vem vet, kanske lyckas de bättre med det i den amerikanska remaken. Men jag undrar, vad kan de förbättra egentligen ? Kan de göra actionscenerna/fightscenerna bättre i en amerikansk remake ? Tveksamt.

   Radera
  3. En amerikanska remake? Kan kanske bli kasst, men tänk om det blir bra! :-)

   Radera
 2. Jag har inte sett denna (än) men utifrån din beskrivning låter det som ett klassiskt action-upplägg modell grupp (till skillnad från modell individ, typ Die Hard). Tror inte man ska dra alltför stora växlar på just Aliens.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får väl se den först, innan du klipper min teori längst fotknölarna! ;-)

   Radera
 3. Är ganska förtjust i kung-fu bara fighterna inte blir för långa. Om man nu jämför med Aliens har den här filmen en stor fördel - Hudson är inte med ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, den var bra trots att Hudson inte va med. LOL.

   Jag tyckte nog att det var några långa kung-fu fighter. Men du gillade uppenbarligen deras längd.

   Radera