onsdag 5 januari 2022

Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts (2022)När man blir sugen att se om hela filmserien om åtta filmer på grund av en TV-Special så måste den gjort något bra. HBO's 20-årsjubileum för den första filmen i Harry Potter-serien som sändes på nyårsafton gjorde just detta.

Detta är en otroligt trevlig och mysig TV-Special, en slags intervjubaserad dokumentär men framför allt en chans för (nästan) alla inblandade att återses, reflektera och klappa varandra på ryggen och utropa: "A job well done!". 

De flesta "stora" skådisar i serien möts och det är slående hur starka känslor som väcks till liv. För de tre huvudrollerna, och övriga i deras ålder, är det inte svårt att förstå varför då de bokstavligen växte upp under och med filmserien. Emma Watson var elva år när första filmen hade premiär och hon hade hunnit fylla 21 år när den sista filmen kom upp på biograferna. Hela tonåren med filminspelningar som dominerade livet. En sällsam och absurd uppväxt kan man lätt inse.

Vi får se flera samtal mellan skådespelare där de sitter ner och samspråkar. Det var fantastiskt att se hur rörda de blev. Jag är en sucker för den typen av vemodiga stunder. En överraskning var de starka vänskapsbanden mellan Emma Watson och Tom Felton (Draco Malfoy). Det var oväntat, men kanske ändå inte. Jag har inte följt med i fandomen så jag kände inte till många av de anekdoter och förhållanden mellan skådespelarna privat.  

TV-specialen i sig är mycket bra gjord. Många känslosamma möten i nutid blandas med tillbakablickar från hela filmseriens gång. Vid sidan av tre stora deltar Robbie Coltrane, Ralph Fiennes, Gary Oldman, Evanna Lynch, Jason Isaacs, Tom Felton, Helena Bonham Carter och många fler.

Producent David Heyman och alla fyra regissörerna; Chris Columbus, Alfonso Cuarón, Mike Newell och David Yates intervjuas viket var mycket trevligt.

Allt som allt en toppen-special. Jag blev varm, rörd och sugen på att se om filmerna. Nästan helt perfekt alltså!

Betyg: 4/5


4 kommentarer:

 1. Tyckte också att den var väldigt trevlig men det var lite märkligt att Michael Gambon inte var med. Iaf mer frågetecken kring det än frånvaron av Rowling ;) Upplevde du också Oldman som väldigt stel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja trevlig var rätt ord. Mysig till och med!

   Jag tänkte inte på att Gambon inte var med, men det hade såklart varit trevligt! Han är kanske för gammal och skröplig... Eller så har han kanske stöttat Rowling? IDK.

   Oldman stel? Ja kanske. Inget jag la märke till, han var ju inte med så mycket.

   Radera
  2. Daniels snack med Chris C var intressant för jag har aldrig tänkt på hur mycket hans grundarbete med själva teamet ändå kan ha bidragit till att film-serien blev så pass solid som den kunde bli när Cuaron och de andra regissörerna tog över taktpinnen.

   Jag kom väl mest att reagera på Gambon eftersom de ägnade en hel del tid åt Richard Harris. Som du säger, det är nästan så man undrar om han också har straffat ut sig på något sätt snarare än att han är till åren. Jag menar, Harris är ju död, så... :)

   Radera
  3. Ja, samtalet med Chris Columbus var najs. :-)

   Radera