onsdag 16 december 2020

Star Wars: The Clone Wars (2008)

 

Det har smärtat mig att tvingas inse att man antagligen skulle få ännu mer behållning av den snart avslutade säsongen av The Mandalorian om man sett de tecknade serierna som Filoni och hans vänner gjort.

Via tips från vän och övertygande video på youtube blev jag såld. Jag skulle ge mig på tv-serien "The Clone Wars" samt "Rebels". I och för sig sades det att Clone Wars blir riktigt bra först från och med säsong 2. Men det var väl bara att hacka i sig av långfilmen från 2008 som inledde och den första säsongen därpå. Avsnitten är korta så det kan bli en passande serie att klippa när man äter lunch eller något sådant. 

Animationen är tämligen enkel, närmast naiv i sitt bildspråk men man vänjer sig snart. Det är fascinerande hur snart man är inne i berättelsen och inte längre bryr sig om animation och utseende over-all.

Denna film och efterföljande tv-serie utspelas alltså mellan Episode II och III. I filmen här, får vi följa Anakin och Obi-Wan och jag gissar att de kommer vara våra huvudkaraktärer hela den efterföljande serien igenom. Enligt ryktet ska Anakin vara en bättre karaktär i serien än hur han framkom i de stora filmerna.

Filmen är som ett litet äventyr. Obi-Wan och Anakin ska rädda Jabba the Hutts kidnappade son för att sluta fred med honom. Det är den elake Count Dooku som står bakom kidnappningen. Samtidigt har Anakin fått en lärling, en Padawan apprentice, i unga Ashoka Tano. Hon är en frejdig yngling med stort mod och en trevlig bekantskap.

Problemet med filmen är att den fokuserar nästan uteslutande på actionscener. Vi kastas rakt in i en eldstrid mot en massa robotar och på den vägen är det. En hoper med bedövande strider. I måttliga doser hade det funkat bra men nu blev det lite för mycket krydda över en för liten anrättning. 

Det är karaktärerna och dialogen som kan göra filmer eller serier som detta bra. Hoppas på bättre (ska alltså blir bättre säsong 2 enligt ryktena).

Betyg: 2/5

Anakin och Ashoka

2 kommentarer:

 1. Intressant. Ja, jag har också förstått att det finns många kopplingar mellan The Mandalorian och The Clone Wars. Vet dock inte om jag kommer ge mig in i den filmen/serien. Kanske känns det om att det tåget har gått för min del. Men Star Trek: The Animated Series från '73 har jag förstås sett. Prioriteringar. ;)

  Om nu Anakin är bättre i serien än episod I-III, kan det bero på att det är en annan skådis som agerar röst? Eller är det Hayden här också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja precis det är ju förstås en annan skådis. Han heter Matt Lanter och han är röstskådespelaren för Anakin i en herrans massa animerade filmer och tv-serier samt dataspel. Jag hoppas och tror han kommer kännas bättre.

   Hehe, jag som inte sett något Star Trek alls, har en hel del att ta igen om det nu någonsin skulle bli tal om det! ;-)

   Radera