torsdag 8 februari 2018

The Big Sick (2017)


The big sick är Oscarsnominerad i kategorin originalmanus. Filmen är skriven av det äkta paret Emily Gordon och Kumail Nanjiani och bygger på historien om hur de träffades. Kumail spelar sig själv och Zoe Kazan spelar Emily. Jag hade hört mycket bra om filmen och var sugen på att se den. Visste inte riktigt om det "bara" var en romantisk komedi eller något mer. det visade sig vara det senare. Filmen är mer ett relationsdrama än en rom-com.


Filmen bygger löst på självbiografiska händelser från Kumail och Emilys liv. Kumail som är invandrad till USA från Pakistan är uppvuxen med en förväntning om att gifta sig med en pakistansk kvinna. Det blir kulturella krockar både mellan Kumail och Emilys föräldrar och inom Kumails egen familj. det är dessa relationer som filmen excellerar inom. den är välfunnen och balanserad. Filmen duckar inte från känsliga frågor och undviker att ge enkla, simpla, svar. Det ska den ha cred för.

Kumail som numera är en känd skådespelare och podcastare umgicks (i alla fall i filmen) i en klick stå uppare i Chicago. Det är en kul inblick i subkulturen även om varken Kumail eller hans kompisar verkar vara speciellt talangfulla för stå upp. Det är en svår konst det där. Däremot är Kumail bra i rollen som sig själv. Det känns inte stolpigt trots att det måste varit en avvägning under inspelningen. Jag tror inte att det är lätt att spela sig själv avspänt på film per definition. I övriga roller sticker Holly Hunter och Ray Romano ut. De spelar Emilys föräldrar och får mycket speltid.


The big sick är en härlig film som uppfyller en till bredden under titten och det är mysigt i slutet (som var känt på förhand). Jag blev glad och varm. Jag känner dock att den kanske inte har den tyngd som krävs för att bli en riktig favorit för mig. Glöden falnade tämligen snart i mitt huvud, men det är helt klart en trevlig liten film. Fin helt enkelt.

Jag ger The big sick "bara" tre principfasta mödrar av fem möjliga. Den rann ner från fyran under ett obevakat ögonblick som äggulan från toppen av Rydberg.

Betyg: 3/5
6 kommentarer:

 1. Varm-i-magen-rulle detta! :-)
  Myset!

  SvaraRadera
 2. En nyfiken fråga. Vilket betyg ger du filmen? ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Fel fel fel. Det blev faktiskt bara en trea, men funderade på om den skulle orka upp till en fyra direkt efter titten. Kanske blev en undermedveten felskrivning, vem vet? :)

   Tack. Uppdaterar texten.

   Radera
 3. Inte en av dina söndagskomedier men ytterligare en komedi som jag inte har sett. Denna kommer jag att se som en del av "arbetet" med att färdigställa min årsbästalista för 2017. Känns som en film som man "ska ha sett" med tanke på snacket som varit kring den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Det är en "tier 2" från 2017, inte en av de (få) filmer som kommer definiera 2017, men en i gänget precis under. Och då menar jag inte mina eller andras betyg utan hur snacket går i podd/blogg/nyhets-världarna.

   Önskar god tittning närhelst det blir av.

   Radera