tisdag 20 juni 2017

Den Ultimata Årsbästalistan - 1978


Japp, det fanns en opublicerad lista kvar. Mera UÅBL åt folket. Det är nådens år 1978 som låg kvar och skvalpade i kölsvinet. Där ska den inte ligga!

Åter igen är det sju jägare som listat sina favoriter från året och undertecknad har sammanställt en ackumulerad lista. Denna gång fick vi en överlägsen vinnare trots att ingen film tog sig in på alla sju underliggande listor. Efter ettan har vi en grupp om sex filmer som får ses som "hang arounds". Botterst ligger tre filmer med mindre än 20 totala poäng, det så kallade bottenskrapet.

Följande briljanta tänkare har bidragit med sina innersta åsikter om filmåret 1978; Movies-Noir, Jojjenito, Filmitch, Filmfrommen, Fiffis Filmtajm, Flmr och underteckning.

Nog med svammel, låt oss se listan!


Den Ultimata ÅrsBästaListan 19781. The deer hunter (Michael Cimino) 50 poäng (sex listor, två förstaplaceringar)
2. Halloween (John Carpenter) 36 poäng (fem listor, två andraplaceringar)
3. Grease (Randal Kleiser) 30 poäng (tre listor, tre förstaplaceringar)
4. Foul play (Colin Higgins) 27 poäng (fyra listor, en tredjeplacering)
5. Dawn of the dead (George A. Romero) 26 poäng (tre listor, en andraplacering)
6. Days of heaven (Terrence Malick) 24 poäng (tre listor, två förstaplaceringar)
7. Midnight Express (Alan Parker) 22 poäng (fyra listor, en andraplacering)
8. Invasion of the body snatchers (Philip Kaufman) 18 poäng (tre listor, en andraplacering)
9. Höstsonaten (Ingmar Bergman) 17 poäng (två listor, en andraplacering)
10. Watership Down (Martin Rosen) 15 poäng (tre listor, en tredjeplacering)

Listan skapades måndagen den 19:e juni 2017.

En hel del kända filmer missade "cutten"... Hajen 2, Stålmannen, Deltagänget, De vilda gässen, Agatha Christie, Woody Allen, Rosa Pantern... Totalt 32 filmer fick plats. I fallande poängordning kommer här alla de 22 utanför topplistan; The 36th chamber of shaolin, An unmarried woman, Jaws 2, Animal House, The wild geese, Convoy, Drunken master, The swarm, Messer im Kopf, Rose Panterns hämnd, Superman, The last waltz, Coma, The boys from Brazil, Death on the Nile, Interiors, Scared straight!, Picassos äventyr, Snake in the eagle's shadow, Battlestar Galactica, Killer of sheep, Piranha.
4 kommentarer:

 1. 5 av 10, bättre än 1977 åtminstone :) Det var också de fem givna från året. De som inte kom med från min lista hade jag inte heller räknat med, så det var "logiska" val.

  Även om jag inte sett Grease är jag överraskad att den är trea. Lika överraskad är jag att Foul Play (en favorit) är fyra då jag alltid trott att den är relativt okänd för de flesta. Midnight Express som sjua är den som jag personligen tycker borde vara klart högre upp (min tvåa). Är den för mörk tro? En mycket bra film och klassiker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grease dunkade ju in tre förstaplaceringar så det är ju bra, men samtidigt var den inte ens med på 50% av listorna. Vattendelare.

   Men var inte Foul play, Tjejen som visste för mycket ganska omtalad "back in the days"? Skapade ju till och med en serie av svenska titlar för filmer med GH där alla skulle heta "Tjejen som..."

   Midnight Express är kanske inte för mörk, bara för tråkig helt enkelt?

   Radera
 2. Foul play var en av de stora hittarna när det begav sig - en film "alla" såg. Synd att inte Grease kom än högre ;)
  7/10 hade jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst var det så. Hade också för mig att Tjejen som visst för mycket var omtalad. Då när det begav sig funderade jag mycket på hur läskig den skulle vara, albinomördare och allt, men den sågs till slut i ungdomens dagar.

   Radera