måndag 12 december 2016

Den Ultimata Årsbästalistan - 1981Jag låter Filmitch kvalificera detta filmår:

"Detta år torde vara ett av de bästa filmåren – någonsin. Höjdarfilm efter annan passerar i revy. De övre halvan av listan är närapå oslagbar med vilket år man än jämför." 

Så är det. 1981 är för oss sextiotalister ett magiskt filmår. Vi har den bästa Bondfilmen från Roger Moore-eran, en ikonisk Snake Plissken, en ännu mer ikonisk Max Rockatansky och en av filmhistoriens starkaste filmserier som tittade fram och tog Sverige med storm, trots ett svenskt namn som gjorde allt för att förlöjliga filmen... Jag fick till exempel rekommendationen att se den *trots* det fåniga namnet "Jakten på den försvunna skatten"... Vadå, trodde filmbolaget att det var en Pippi-film eller kanske en filmatisering av Fem-böckerna?

Nåväl, efter dammet skingrats fann jag en enda film med röster från alla underliggande listor och vinnaren känns därmed mycket berättigad. Sedan hade vi en hård kamp om silvret mellan två filmer. Därefter har vi en grupp om fyra filmer som slogs om fjärdeplatsen och till sist tio filmer som fajtades om de återstående tre platserna. Ett starkt år helt enkelt.


Vi var tio bloggare som kliat oss i skallen och plitat ner våra favoritfilmer; Jojjenito, Fiffis filmtajm, Rörliga bilder och tryckta ord, Movies-Noir, Spel och Film, Film & Media, Flmr, Filmfrommen, Filmitch och undertecknad Fripps Filmrevyer. Men låt oss nu studera sammanställningen... Vilka är de tio filmer som får representera 1981 enligt Filmspanarna?


UÅBL 1981


1. Raiders of the lost ark (Steven Spielberg) 76 poäng (tio listor, fyra förstaplaceringar)
2. Mad Max 2: The road warrior (George Miller) 56 poäng (sju listor, två förstaplaceringar)
3. Escape from New York (John Carpenter) 51 poäng (sex listor, en förstaplacering)
4. For your eyes only (John Glen) 34 poäng (sex listor, en andraplacering)
5. An American werewolf in London (John Landis) 33 poäng (sex listor, en andraplacering)
6. Das boot (Wolfgang Petersen) 31 poäng (sex listor, en förstaplacering)
7. Exaclibur (John Boorman) 27 poäng (fem listor, två andraplaceringar)
8. Outland (Peter Hyams) 18 poäng (fyra listor, två femteplaceringar)
9. The evil dead (Sam Raimi) 16 poäng (tre listor, två femteplaceringar)
10. Thief (Michael Mann) 14 poäng (två listor, en andraplacering)

Listan skapades söndagen den 11:e december 2016.

Totalt sett nämndes 43 filmer på de underliggande listorna. Lista av filmerna utanför topp 10 i poängordning; Southern comfort, Blow out, Eye of the needle, Friday the 13th part 2, Christiane F, Ragtime, Pixote, Halloween II, Abscence of malice, My dinner with Andre, The burning, Göra kanal, Prince of the city, Quest for fire, The French liutenant's woman, On golden pond, Possession, Arthur, Buddy buddy, Time bandits, History of the world part 1, Body heat, The prodigal son, Scanners, Varning för Jönssonligan, Nighthawks, Road games, Vfchini prchini!, Ms45/Angel of vengeance, The cannonball run, Chariots of fire, Modern romance, Polyester

10 kommentarer:

 1. Fasen jag ser ju nu att jag fått med 8 av 10 rullar på min egen lista! Great!
  -81 var sannerligen en kanonår helt enkelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Damn. Jag fick bara med sju. Är det bra att ha med så många som möjligt?
   :-D

   Radera
  2. Jepp! Först till 10 vinner! ;-)

   Radera
 2. Även jag fick med sju men vi skuggade varandra på denna årslista.
  Tackar för äran att bli citerad :D
  Ettan var nog ganska så given - vilket filmår!
  Ett år kvar sedan får vi se hur vi gör. Fem per år? Två år i stöten? Decennium?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var så lite så. Tack för bra citat!

   Raiders är ju en av de filmer som definierade både ens filmsmak och hela uppväxt så det var bra att den vann...

   Jag funderar på fem per år. Känns rimligt. Färre än fem är ingen vettig lista, och lista per decennium blir för suddigt...

   Radera
 3. Blir det en UÅBL-death match sedan mellan alla ettorna? :) I så fall borde väl Raiders... ligga bra till. Yay för The Evil Dead på listan i alla fall, annars tycks Bond-männens listor ha slagit igenom på bred front.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, vet inte jag. Hur skulle det gå till? Medelpoäng per år för att kompensera för olika antal underliggande listor? Tyvärr är en UÅBL mellan ettorna vanskligt. Det man vill ha är en lista på hur bra de filmerna är, men det man får är en lista som mest reflekterar hur mycket sämre de övriga filmerna från respektive år är.

   Däremot om alla bloggare i kupan lägger ut sina topplistor för alla filmer alla år kan givetvis en super-UÅBL skapas... :-)

   Jaha, Bond-männen? Är det något liknande som kulturmannen? :-D

   Radera
 4. Haha, Jakten på den försvunna skatten är väl en utmärkt titel. :) Filmen handlar ju om en jakt på en försvunnen skatt. Jag såg den alldeles för sent för att riktigt uppskatta den. Tycker den är ganska fånig, precis som du tycker titeln är fånig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, nu kanske titeln inte känns fånig men det är bara för att du är van med den. Det var annorlunda 1981... :-)

   Radera