fredag 26 juni 2015

Sammanfattning av Projektet DecennierProjekt Decennier... vad var det egentligen? Det började som en liten idé i mitt huvud om alla de filmer jag någon gång tänkt att jag ska se "någon dag". Den listan hade vuxit sig stor under åren som gått. För trots att man ibland slänger in en gammal film i spelaren är det ju så mycket lättare att välja något nytt istället. Varför vet jag inte alltid, men lättja är en orsak och jag har dessutom ofta känt att jag vill spara de äldre "finare" titlarna till "rätt" tillfälle. När så bloggkompisen Christian som kör bloggen Movies-Noir bjöd in till gemensamt projekt föreslog jag min gamla idé. Christian hakade på och vi döpte projektet till "Decennier". Christian tog fram loggan.

Efter en kort stunds diskussion fram och tillbaka fann vi formerna för projektet och så drog vi igång i september 2013. Vi startade med att avhandla 1920-talet. På den tiden körde vi två gemensamma filmer per decennium och jag hade själv bara sex filmer med från 20-talet. Snart växte dock projektet till att köra gemensamma filmer varje fredag under den månad vi tog oss an ett decennium samt att vi båda adderade fler och fler filmer. Under hela resans gång hade vi också med oss bloggkompisen Jojjenito då vi skev om de gemensamma filmerna. Jojjenito blev snart dubbad som "vicesheriffen".


Decennier har som helhet varit otroligt spännande. De filmer jag har sett har jag varit riktigt nyfiken på, och nyfikenheten är en av de bästa kryddorna jag vet. Decennier är inte per definition ett "klassiker"-projekt men för de äldre filmerna blev ju många av filmvalen också klassikers. För de tre avslutande decennierna, 80-talet till och med 00-talet, ändrade projektet karaktär för mig då jag redan före Decennier sett det mesta jag velat se från de åren. Men för alla årtionden har summan av alla filmer, helheten, blivit större än de ingående delarna. Precis som när jag frossar i film under Stockholms Filmfestival blir upplevelsen att se en massa film på kort tid större än enskilda filmupplevelser långt emellan.


Nu när jag ska sammanfatta hela projektet tog jag mod till mig och summerade hur många filmer jag sett under Decennier-loggan... Oj, det blev hela 150 stycken. Wow, det blev bra många fler än vad jag någonsin räknat med. Bra jobbat mig. Jag väljer att lyfta ut 15 stycken filmer från projektet som ligger mig extra varmt om hjärtat. Men först några spaningar i backspegeln...
Tio saker jag lärde mig under Decennier...
Positivt: Hur bra är inte Charlie Chaplin? Vilka ljuvliga filmer! Genialisk!

Negativt: Mr Smith goes to Washington levererade inte alls, jag var besviken på filmen. Jimmy Stewart!?!

Positivt: Otto Preminger var en regissör som jag knappt kände till. Hans film Laura gjorde att jag valde att se två till från den mästerlige regissören i projektet (vissa "följdval" hände alltså under resan)

Negativt:  Disney's filmer som jag sett, hela sex filmer, var generellt sett inte lika bra som jag trott.

Positivt: Tänk vad bra Robert Altman's alla filmer var. Älskar den gubben. De två från Hal Ashby var också najs.

Neutralt: Tre filmer som var helt ok men som jag trodde skulle vara bättre än vad de var: Citizen Kane, To kill a mockingbird och Rashômon.

Negativt: Men ack så besviken jag blev på de tidiga Kubrick jag såg.

Positivt:  De animerade filmerna från Studio Ghibli, med Hayao Miyazaki i spetsen. Wow, jag blev helt såld på dem. Hade tänkt se en eller två titlar men fann mig själv addera fler och fler filmer till projektet...

Negativt: Goodfellas. Scorsese. Bläh. Inte min kopp av te.

Positivt:  Trots att jag nästan inte tog med trikoloren i rädsla för att de inte skulle hålla idag stod Kieslowski's pretto-filmer för en stor positiv post i slutet av projektet.


Mina femton favoriter från Projekt Decennier
Sunrise: a song about Two humans (1927)


För att den är så humanistisk (och har en fantastiskt komplex handling för att vara en stumfilm).
Not: Vinnare av en oscar för: "Best Unique and Artistic Quality of Production", en kategori som endast fanns det året (1928).
Not 2: Placerad som nummer 5 på senaste Sight & Sound listan 2012.


City lights (1931)


För att Charlie Chaplin är ett geni.


The thin man (1934)


För att Nick och Nora var så härliga ihop.


Laura (1944)


För att den var så förförisk.


Brief encounter (1945)

För att den var så romantisk. Och bitterljuv.


Some like it hot (1959)


För att Marilyn var så rolig. Och Curtis. Och Lemmon.


Anatomy of a murder (1959)


För att rättegångsfilmer kan vara så här bra.


Persona (1966)


För att Bergman överraskade mig så.


The graduate (1967)


För Elaine, Ben och Mrs. Robinson.


Paper moon (1973)


För att far och dotter kickade some serious butt.


Grave of the fireflies (1988)


För att den var så sorglig, och så äkta.


My neighbor Totoro (1988)


För att grannen var så cool. Och tre stycken.


Three couleurs bleu (1993)


För dess innerliga blå känslor.


Whisper of the heart (1995)


För att den var så fin.


Requiem for a dream (2000)


För att den var så ful.

Lite data...

Totalt sett såg jag 150 filmer.
4 filmer fick betyget 1/5 (usel) (My fair lady, American graffiti, Goodfellas samt Ong-bak)
51 filmer fick betyget 2/5 (helt ok -> med tvekan godkänd)
51 filmer fick betyget 3/5 (med beröm godkänd -> bra)
39 filmer fick betyget 4/5 (jättebra)
5 filmer fick betyget 5/5 (suverän) (City lights, The Scarlet Pimpernel, Brief encounter, Persona samt Grave of the fireflies)

Medelbetyg 2,93


Mina Decennierbröder Christian och Jojjenito sammanfattar också detta gigantiska projekt idag.

Kolla också in min samlingssida för hela projektet, via länk överst på webbsidan eller här.


4 kommentarer:

 1. Tack för ett härligt projekt! Precis som du skrev i inledningen var detta projekt främst till för att ta sig i kragen och se sånt man velat/borde ha sett och var nyfiken på. Utan projektet hade man definitivt inte sett flertalet av filmerna och hade då missat en hel del godbitar.

  Dina femton utvalda filmer kan jag bara hålla med om (till stor del). Själv fick jag fram att av de 176 filmerna jag såg var runt 100 bra eller mycket bra. Endast 23 var direkt underkända, vilket inte är så tokigt med tanke på att flera av filmerna var sådana jag annars nog inte hade valt att se.

  Jag såg fram emot varje nytt årtionde och hade kul med att ta fram potentiella filmer och försöka hitta lite mindre kända pärlor eftersom jag hade sett en hel del av de mest kända titlarna.

  Det känns lite tomt att inte längre ha det där att se fram emot. Men jag är glad för att vi körde projektet, fullföljde det och hittade nya favoriter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för ett lång men otroligt trevligt "samarbete". Det har bara varit roligt att ha detta ständigt pågående projekt rumlandes runt i bakhuvudet, både de månader vi publicerar inläggen och de övriga månaderna då vi valt filmer, förberett oss, tittat före på filmer från kommande decennium och så vidare.

   Fler av filmerna hade säkert setts någon gång även utan projektet men långt från alla. Nu känns det som att man har blivit lite mer skolad i gammal film. Projektet var inte ett akademiskt "uppfostringsprojekt" men lite med filmiskt bildade har vi nog allt blivit på köpet ändå! I alla fall jag... :-)

   Tack för väl genomfört projekt och samarbete, Christian!

   Radera
 2. Härligt projekt som gett mig många tips på film. Köpte faktiskt trikoloren filmerna häromdagen för en mycket billig slant. När all film ska ses är en annan femma ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhh. Det ska bli kul att få höra vad du tycker om dem vid senare tillfälle...

   Även om inte tipsandet om filmer var grundorsaken till projektet det var mycket mer egoistiskt) så blev det ju en trevlig bieffekt... :-)

   Radera