fredag 12 juni 2015

Den ultimata årsbästalistan - 2014På söndag (tack för rättningen Jojje) publicerar vi våra topplistor för 1987. Detta och den efterföljande UÅBL:an fick mig att tänka på UÅBL för filmåret 2014. Vad hände med den kanske du undrar? Nu är det dags, nu orkar jag inte vänta in "the stragglers" längre. Här kommer den ultimata årsbästalistan för 2014. Själv publicerade jag min topplista den 25:e april och jag har hittat sju andra listor som publicerats under våren. Åtta listor är gott nog.

Årsbästalistor för "gamla" år är enkla att hantera. Jag hoppas (och tror) att folk går efter årtalet för filmen som angivet på imdb. För nya år, i detta fall 2014, är det lite mer vanskligt. En del bloggare (Fiffi, Sofia) går efter imdb även här. Jag går efter imdb med undantagen obskyra filmfestivaler vilket i praktiken innebär att jag tar det år filmen haft "normal" premiär någonstans i världen. Jojjenito har en liknande strategi, men med fler regler. En del bloggare går efter svensk premiär vilket tenderar att fucka upp jämförelser mellan listor då de då kan bli upp till ett halvår förskjutna (och filmer likt Under the skin och Ex machina som inte får svensk premiär blir än mer problematiska). Andra kufar gör listor över vad de själva tittat på under det gångna året vilket inte alls passar in på denna typ av årsbästalistor...

Nu har jag i alla fall kompilerat, delat ut poäng (tio till ettan ner till en poäng till tian) samt sammanställt.

Denna ultimata årsbästalista bygger på följande åtta filmexperters topplistor för 2014: Jojjenito, Fiffi, Har du inte sett den-Carl, Den perfekta filmen-Niklas, Plox-Jonas, Steffo, Christian samt undertecknad.

UÅBL 2014

1. Nightcrawler (Gilroy) 51 poäng (sex listor, två förstaplaceringar)
2. Interstellar (Nolan) 46 poäng (fem listor, två förstaplaceringar)
3. Whiplash (Chazelle) 34 poäng (fem listor, två andraplaceringar)
4. Boyhood (Linklater) 26 poäng (fem listor, två förstaplaceringar)
5. Calvary (McDonagh) 21 poäng (tre listor, en andraplacering)
6. Under the skin (Glazer) 20 poäng (tre listor, en tredjeplacering)
7. The Grand Budapest Hotel (Anderson) 17 poäng (tre listor, en tredjeplacering)
8. St. Vincent (Melfi) 13 poäng (två listor, en tredjeplacering)
9. The skeleton twins (Johnson) 12 poäng (två listor, två femteplaceringar)
10. The disappearance of Eleanor Rigby: Them (Benson) 11 poäng (två listor, en tredjeplacering)


Listan skapad den 12:e juni 2015.

Listan vinglar lite då vissa bloggare definierar filmer som 2014 när andra definierat dem som 2013 och då sprids rösterna ut. Filmer på fel år får svårare att konkurrera. Till exempel Snowpiercer (premiär i många länder under 2013) har fått en förstaplacering med sig i dagens sammanställning, men inga fler röster... Enemy är också en film som splittrat gruppen. Är den 2013 eller 2014 kan man undra?

Här är en lista i rangordning (poängordning) på alla övriga filmer som nämnts på någon av de åtta listorna; Enemy, Snowpiercer, Blue ruin, A most violent year, Två dagar, en natt, '71, Vinterdvala, The connection, The Judge, Dawn of the Planets of the Apes, Det blåser upp en wind, Turist, Leviathan, Wild, Hill of freedom, American sniper, 20000 days on Earth, Gone girl, Why don't you play in hell, Predestination, La isla minima, The babadook, Jodorowsky's Dune, Labour of love, Locke, Chef, Birdman, Captain America: The winter soldier, Inside Llewyn Davis, Ida, The rover, White god, Breath, The one I love, Honeymoon, Maps to the stars, The treatment.

16 kommentarer:

 1. Det är lurigt det där med att vi har så olika regler. Synd att vissa kanonfilmer (Enemy och Snowpiercer tänker jag, liksom du, mest på) liksom "försvinner" i UÅBL både 2013 och 2014 pga detta men jag antar att det inte är så mycket att göra åt.

  Den här gången har jag 7 filmer med på UÅBL, det måste vara nåt slags rekord för mig. 2014 var ett år då tombolan var kalibrerad ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lurigt. Det får aldrig vara för lätt här i livet... suck... ;-)

   Haha, jasså tombolan har slutat snurra? Eller har den dominerat fältet kanske? Själv hade jag fem med på listan, plus flera av mina bubblare så man får va nöjd...

   Radera
 2. 6 av 10 på LIstan! Jag är nöjd. Lägg till detta ett par bubblare som jag har också.

  Ang problematiken med år; när vi gör dessa listor...alla filmer som görs i världen har ju ett "officiellt" år när de producerats. Kan man inte gå på detta istället för när de har premiär? Låter ju i min bok som det enklaste...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis. Sex stycken på listan är fint.

   Ditt förslag är alltså att gå efter imdb's officiella år, dvs det år som står i parentes efter filmnamnet...

   Se exemplet med Under the skin.

   Om man kör nya vyn (byttes för flera år sedan) och tittar noggrant ser man en rad direkt under film-namnet. Där står rating, längd, genre, samt "publik releasedatum". Om man loggat in och systemet vet att du är svensk står svenskt datum där (om filmen haft svensk premiär). Jag väljer att inte logga in och då står internationell premiär listat. För Under the skin var det 14:e mars 2014 och i UK. Filmen visades på fyra filmfestivaler under 2013, därav att det står 2013 i parentesen... Det är lurigt som sagt...

   Radera
  2. Ja jösses! Där gäller det att tänka sig för alltså! Själv loggar jag aldrig in på IMDB...men ändå...en film HAR ju ett bestämt år i produktionsrullan.
   Och precis; IMDB´s officiella år inom parentesen).
   Det kan väl få gälla som en måttstock även hos the Spaners..?

   Alltså....skit i när filmerna har premiär...gå på när de har fått "tillverklningsstämpeln"....i exemplets fall 2013.

   Radera
  3. Det du föreslår är det renaste alternativet. Jag tycker dock för nuvarande år när man haft bloggen under året att de har ett år som "känns rätt" och det är publik release (plus filmer på filmfestivalen). Men detta är en svår nöt att knäcka. Beror lite hur man vill ha det.

   Radera
 3. Ohhh, så snygga affischer den här gången! Upplever att de fyra första var rätt givna men sedan känns det som om det var en hel del uppstickare som kom starkt på senheten.

  Det känns som om de här "nya" UÅBL är en mycket god anledning att hålla igång bloggandet alt filmintresset eller hur man nu ska formulera det. Tänk så spännande att om tio år göra en tillbakablick på 2014 års lista och se hur den har hållit sig. Tänker på hur skillnaderna bör ha varit mellan de 90-talslistor som vi gör nu och hur de skulle ha sett ut om vi gjorde dem med en gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kändes som rätt val när det fanns miljoner hemmagjorda posters för filmen som vann... Men det finns iofs säker för Interstellar också. Dessa två filmer låg ju lite före de övriga i sammanställningen.

   Ska bli jättekul att jämföra listor i framtiden. Vilka filmer håller sig fräscha och vilka faller ner i skämskudden? :-)

   När kommer din 2014-lista?? ;-)

   Radera
  2. LOL. Vi får hoppas lite snarare. :)

   Radera
 4. Än värre blir det när med filmer som legat i "träda" tex The Cabin in the woods - som var klappad och klar men fick inte premiär på ett par år. Knepigt detta men jag kör på parentesen när jag går in på IMBD - enklast så.
  Fin lista men har bara sett fyra av filmerna än så länge - de flesta på listan ligger dock i att se högen......

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja då blir det ännu jobbigare. Just för The cabin in the woods har den dock fått 2012 som "officiellt" år nu. Imdb har uppdaterats!

   Mycket nöje med tittningarna! :)

   Radera
 5. Noll rätt. Inte undra på att jag inte håller på så mycket med listor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, nu handlar det kanske inte om att få så många "rätt" som möjligt. Många rätt betyder i detta sammanhang att tycka mest lika med de övriga. Din lista var mest annorlunda med flera titlar som jag i alla fall inte kände igen. Gott så... Du vann! :-D

   Radera
 6. Fyra rätt hade jag. Ganska bra utdelning. :)

  Kul att Calvary kom med. Jag hade inte riktigt koll på att den var så populär.

  Gällande vilket år en film är från så är det inget snack för mig. När det gäller aktuella filmer så gäller (för mig) just det år som de är aktuella, när det snackas om den, när den får sin breda premiär, eftersom det är då som flest har den på sina listor och det pratas som mest om den. Att gå tillbaka och uppdatera en lista från förra året bara för att en film hade premiär på en sydkoreansk filmfestival i december... njet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Calvary kom med via tre listor av åtta. Jag hade den dock som en bubblare.

   Jag tror du och jag är väldigt synkade då det gäller årtalen. Gamla år körs imdb rakt av men för nya år när man är aktiv på bloggen känns det mer naturligt att ta det året som filmen var aktuell i en vidare mening (vi båda lyssnar på amerikanska pddar också). Så det aktuella året duger för mig. Visa kantbollar kan bli knepiga men då får det bli så...

   Radera