måndag 18 mars 2013

Bond, James Bond: From Russia With Love (1963)Bond nr 2: From Russia with love

Utgivningsår: 1963
Regissör: Terence Young
Locations: London, Istanbul, Jugoslavien, Venedig

Plot: Bond ska hjälpa en rysk agent hoppa av till Väst och samtidigt stjäla ryssarnas kodmaskin Lektor. Både ryska agenter och lönnmördare från SPECTRE blir Bonds motståndare.

Cast
James Bond - Sean Connery
Tatiana Romanova - Daniela Bianchi
Sylvia Trench - Eunice Gayson
Ali Kerim Bey - Pedro Armendariz
Miss Moneypenny - Lois Maxwell
M - Bernard Lee
Q - Desmond Llewelyn
Rosa Klebb - Lotte Lenya
Donald Grant - Robert Shaw
Kronsteen - Vladek Sheybal


Revy
From Russia with love är en väldigt stark bondfilm. Handlingen är passande i en anda av kalla kriget. Sean Connery är utsökt som Bond, han är oklanderligt klädd och har en magnetisk utstrålning. Hans minspel filmen igenom är förhäxande. Filmen introducerar flera saker som vi senare tar för givet i serien. Detta är bland annat första filmen med en prolog och också första filmen där vi får träffa Q. Bondbruden Tatiania Romanova spelas av den delikata italienskan Daniela Bianchi.Prologen: 8

Det är natt. Bond smyger med dragen pistol genom en vacker park med härliga höga gröna häckar. En kraftigt byggd, blond man med iskalla blå ögon smyger bakom Bond. Vi vet att Bond snart kommer överlista sin motståndare, han kommer höra den lilla kvisten brytas, han kommer kasta sig ner i en undanmanöver som samtidigt tar honom via en kullerbytta upp i knästående riktad mot sin fiende och därefter avlossa två välriktade skott. Bond kommer sedan rätta till slipsen och smyga vidare... Men, icke. Den blonde kommer upp bakom Bond och tar fram sin pianosträng och stryper Bond! Panik. Misär. Bond är död, Bond förlorade. Vad är detta? Det är en suverän prolog och en av mina absoluta favoriter i hela serien.Bondlåten + Titelsekvensen: 4

From Russia with love sjungs av en fellow vid namn Matt Monro. Det är en smäktande 60-talslåt som för tankarna till Ol' blue eyes eller Harry Belafonte. Och visst känner man igen den, men den är nog en av de minst spelade och minst eggande av bondlåtar. Tidstypisk men icke så medryckande. Titelsekvensen är däremot ganska bra med tutt- och magdansande skönheter i förgrunden som "duk" för credits. Bra gjort.


Storyn: 8

Detta är en klassisk spionfilm, helt rätt för Bond. SPECTRE ligger bakom ett bedårande försök att lura både britterna och ryssarna i en kupp som ska ge dem ryssarnas superhemliga kodmaskin Lektor. De sätter upp en uppenbar fälla för Bond, medvetna om att den brittiska underrättelsetjänsten inte kommer kunna motstå att utmana fällan. Samtidigt vill de lura ryssarna att det är britterna och inte de själva, SPECTRE, som stulit deras Lektor. Sedan att de faktum att maskinen skulle bli värdelös, oavsett vem som stulit den, eftersom ryssarna skulle bli tvingade att byta system verkar ingen tänka på.

Men som bondfilm är detta mycket bra. Bond utmanar sina motståndare, filmen är i samklang med det kalla kriget och Bond fajtas mot SPECTRE, alla onda organisationers moder.Bondskurkarna: 6

SPECTRE som organisation är skurken. Vi får inte se ansiktet på Nr 1, Ernst Blofeld, men det är i denna film han dyker upp för första gången. Istället är det Nr 3, Rosa Klebb som är Bonds huvudmotståndare. Hon är en illmarig liten tant med vassa stövlar. Till sin hjälp tar hon lönnmördaren Grant lysande spelad av Robert Shaw (ingen mindre än Quint från Jaws). Dessutom har vi den briljante schackspelande, men något tveksamme planeraren, Kronsteen.


Jag gillar Grant, det är bra att han är en litet mer seriös motståndare till Bond. Shaw spelar honom allvarligt och vi slipper opassande små komiska gags längst vägen. Skurkarna är tillräckligt bra i denna film för att hålla skeppet på rätt köl.
Clip.


En intressant scen som jag vill göra er uppmärksamma på. Under Klebbs intervju med Romanova då hon ger henne i uppdrag att förföra Bond, lägger hon handen på Tatianas knä. Är Klebb sugen på Tatiana? Rimligt! Vem är inte det?Bondbruden: 10

Oh la la, mamma mia. Mia bella! Daniela Bianchi är otroligt härlig som Tatiana Romanova. Hon är den ryska agenten som luras in i SPECTRE's djävulska plan för att lura Bond och omvärlden. Det Bianchi saknade i språkkunskaper kompenserade hon i en gudomlig utstrålning. Att hon kommit tvåa i Miss Universum tävlingen har inte så mycket att göra med det. Ahh, kanske inte helt sant, hon är snygg som satan. Också.


Men framför allt blev jag mycket förtjust i samspelet mellan Connery och Bianchi, de har båda glimten i ögat på helt rätt sätt. Underbart! Man ska inte vara för snål med betygen för bondbruden, men här är faktiskt tian helt välförtjänt.
Clip. Tatiana står och ordar sitt påhittade namn i slutet av scenen. Gulligt.
Tatiana Romanova: To our children?


Dessutom får vi en liten, liten scen med den likaledes underbara Sylvia Trench. Bond och Sylvia njuter av en dag på floden med champagne och allt. Lysande.Medhjälparna: 9

From Russia with love har en av de bästa medhjälparna till Bond i hela serien. Jag tänker givetvis på den fantastiskt trevlige Ali Kerim Bey. Han är stationschefen i Istanbul som verkar vara en genuin vän med Bond.
James Bond: How can a friend be in debt? 

Vi får se Bond utnyttja så många kvinnor och medhjälpare genom åren att Kerim står ut på något sätt. Kerim och Bond pratar om kvinnor, familjen och jobbet, allt sånt som vänner pratar om. Jag älskar den karaktären, Kerim. Hela sekvensen när de är i zigenarlägret och Bond får ett olösligt fall i famnen är underbar. Det blir extra bitterljuvt när man tänker på att Kerim fick ett så nesligt slut.


Q och Moneypenny är inte med så mycket men vi får en av filmens bästa scener när de lyssnar på bandet med Bonds förhör med Tatiana. Speciellt hur scenen avslutas då Bond börjar berätta en ekivok historia när han och M var någonstans... Tyvärr hittar jag inget klipp med den scenen. Istället får ni ett litet mysterium...


Actionscenerna: 7

Filmen har mycket bra actionsscener som framför allt är helt integrerade i handlingen. Jag gillar alla scener från Istanbul, filmens klart starkaste parti tillsammans med scenerna på Orientexpressen (dvs nästan hela filmen). Men som vanligt tappar filmen något mot slutet, de allra sista scenerna med helikopterattacken samt motorbåtsjakten är filmens svagaste del.


Höjdpunkter för mig är attacken mot zigenarlägret och Bonds uppgörelse med Grant i tåget (samt spänningsscenerna mellan Grant och Bond som leder upp till avgörandet).
Clip.


Gadgets: 6

Den stora gadgeten i denna film är Bonds attacheväska med en rökbomb som skydd mot stöld, en kastkniv för överlevnad i close combat och 50 dyrbara guldmynt av något slag. Detta är en gadget som verkar så realistisk att den säkert har funnits i verkligheten.
Q gör entré i serien.

Bond har också en bärbar bandspelare som han använder då han förhör Tatiana. Som en föregångare till Sony Walkman med inspelning som vi hade då vi spelade in livekonserter förr i tiden...

Skurkarna har också sinnrika mördarredskap. Grant har sin pianotråd i klockan, ett verktyg som Bond återanvänder i filmer som GoldenEye. Och Rosa Klebb har sin förgiftade knivspets i stöveln.Quotes: 7

Bonds första möte med Tatiana. Han finner henne naken i sitt hotellrum. Är Bond sista ord så snuskig som jag tror?
James Bond: You're one of the most beautiful girls I've ever seen. 
Tatiana: Thank you, but I think my mouth is too big. 
James Bond: No, it's the right size... for me, that is. 


Q och Moneypenny lyssnar på Bonds förhör med Tatiana. Moneypennys min efter Bonds svar är obetalbar.
Tatiana: The mechanism is... Oh James, James... Will you make love to me all the time in England? 
James Bond: Day and night. 

Kerim och hans älskarinna
Kerim's Girl: Keim Bey! Kerim Bey! I no longer please you? 
Kerim Bey: Be still! Ahh... back to the saltmines! 

Kerim Bey: All of my key employees are my sons. Blood is the best security in this business. 

Bond studerar Tatianas ben i periskopet från katakomberna
James Bond: It's shaping up from this point of view.

Tatiana reagerar då Bond daskar henne på rumpan
Tatiana: But, there are some English customs that are going to be changed. 
James Bond: But of course darling. 

Tatiana provar ett genomskinligt nattlinne
Tatiana: I will wear this one in Picadilly. 
James Bond: You won't. They've just passed some new laws there. Sista scenen: 7

Bond och Tatiana i en båt i Venedigs kanaler. Bond destruerar filmen från deras första natt tillsammans, fyrar av en cool replik och omfamnar Tatiana i en lång kyss. Passande.
Clip.


Jakt i udda fordon
Första filmen gav oss biljakt. Här i andra filmen får vi jakt i vanliga motorbåtar. En av filmens tristaste scener, det är inget fel på den kanske, men den ger inget extra heller.
Clip.

Sammanfattning

Detta är en film som aspirerar på topp fem när jag ska summera mitt bondprojekt. En bra Bond, en gudomlig bondbrud, schysste action, häftiga locations och en skön spionhistoria med SPECTRE på andra sidan. Av allt det blir det en "ren" bondfilm.

Totalsumma: 72
Betyg: 4+/5


Trailer
20 kommentarer:

 1. Jättekul, verkligen jättekul att du gillar denna så mycket. Gillade du den så mycket innan du nu såg om den, eller höjdes den? Själv minns jag att jag tyckte den var klart starkare än jag trodde den skulle vara när jag såg om den senast.

  Det här är i mitt tycke en av de allra bästa Bondfilmerna. Möjligt att den är nummer ett nästa gång jag ser den för den har alla de klassiska ingredienserna som t.ex. en bra Bondbrud, bra Bondskurk och där det mesta klickar.

  Bondlåten - Minns den som passande och bra. Visst, den är kanske lite långsam och så, men den funkar bra till denna film.

  Bondskurkarna - En av de bästa skurkarna i serien spelas av Robert Shaw. Han ger Bond en match och spelas mycket bra av en duktig skådespelare. Gillar även Kronsteen som är härligt sliskig, haha.

  Bondbruden - Ja, hon är en av de allra bästa, utan tvekan. Och som du nämner är samspelet med Connery klart bra.

  Actionscenerna - Minns inte allt, men tågscenerna är klart tillfredsställande. Däremot gillar jag inte zigenarlägret. Denna sekvens sänker filmen en del. I mitt tycke filmens svagaste del. Dock baseras det inte på actionscenerna.

  From Russia with Love är en av de bästa Bondfilmerna och har få svagheter. Gillar den mer som helhet än t.ex. Goldfinger som har mycket bra, men är lite mer ojämn.

  Jättekul att du gillar den här så pass mycket, lite överraskande trots allt. Men tror det kanske är den Bondfilm som växer på en mest när man ser om den. Den håller helt enkelt 50 år senare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det går ju inte att inte älska denna film! Jag kommer ihåg den som en stark film redan "från förr", men den växte nog ett snäpp till otroligt nog.

   Bondlåten, inte synk.

   Grant (Shaw) - helt synk. Skönt med en seriös skurk.

   Förstår inte varför du och Halo inte gillar scenerna från zigernarlägret! Iofs var det en favoritscen från min ungdom så jag kanske ser den genom ett nostalgiskt filter? Jag gillar den också för att jag tycker att den scenen påminner om Tinkers-folket i The wheel of time-böckerna...

   Läste din revy. Jag hade ingen aning om cancern och ödet för skådespelaren bakom Kerim. Mycket tråkiga nyheter.

   Kul att du gillar den också! Men, varför var det överraskande att jag gillade den så mycket? Hehe, vad trodde du?

   Radera
  2. Det kan säkerligen vara så att du gillar den scenen mer pga nostalgiska skäl. Jag vet att jag inte hade några direkta minnen av den så det är inget nostalgiskt i mina ögon.

   "What did you expect?" ;) Hmm, nej efter att du inte gillade Dr. No så mycket som jag gör så tänkte jag att de första filmerna inte riktigt skulle vara din grej. Nu håller jag dock med om att denna är bättre än Dr. No.

   Radera
  3. När jag var yngre höll jag Moores Bond som bättre än Connerys. Men det har sannerligen ändrats, så på så sätt har jag omvärderat de tidiga filmerna...

   Radera
 2. Visst är det en riktigt bra bondfilm!
  Glad att du gillade den!


  Prologen är riktigt bra och överaskande. En av de bättre.

  Jag har inte så mycket emot titelmusiken som du verkar ha, men däremot har jag mer emot titelsekvensen.
  Det är Robert Brownjohn som gör denna sekvens liksom den efterföljande 'Goldfinger' innan Maurice Binder tar över igen och titelsekvensen hittar mer det utseende vi är vana vid från nyare filmer.
  Brownjohns bägge titelsekvenser är ganska lika, filmsekvenser på kvinnokroppar. Brist på fantasi?


  Storyn och skurkarna är bra precis som du skriver. Och sedan har vi Henne. Daniela Bianchi. Tatiana Romanova. HON.
  En av de bästa och vackraste Bondbrudarna genom tiderna - och givetvis på min egna topp tre-lista.
  Du har nu tagit 2 filmer i rad med kvinnor som tagit sig in i min topp tre-lista.
  Nu förväntar jag mig att 'Die Another Day' blir din nästa revy så vi kan klara av den tredje också! =)


  Kerim är en givetvis favorit också. Svårt att se i filmen att Pedro Armendariz var svårt sjuk i canceer under inspelningarna av denna film och gick omkring med svåra plågor (han begick självmord strax efter inspelningarna pga av detta).
  Intressant(?) trivia är att det är hans son som 27 år senare spelar Ishmuths president i 'Licence to Kill'.

  Jag kan inte säga att jag gillar scenen i zigenarlägret speciellt mycket - inte heller den fejkade båtjakten i slutet, men förutom detta är 'From Russia with Love' en ypperlig film.

  Angående gadjets, så har jag ju sagt upprepade gånger att jag inte gillar dem, men i denna film finns det en lagom nivå - och de passar in i filmen.
  Så här har jag inte större problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hi5 på att detta är en av de bästa bondfilmerna.

   Och Hi5 igen. HON. Fasen hon är inte topp-3! Hon måste vara topp-1. Går inte att förstå hur det hänger ihop annars! Ljuvligheten!

   DAD blir nog inte nästa. Det blir nog en än mer utskälld film, vilken jag är sugen på att se om genast.

   Tatiana! Hmmmmm. Smakar gott.

   Radera
  2. Hmm, en MER utskälld film än Die Another Day? Det går ju inte när DAD är sämst av samtliga filmer i serien, haha. Men, jag misstänker att det då kan vara Quantum of Solace? Blir intressant vad det än blir! :D

   Radera
  3. Mycket möjligt, mycket möjligt. :-)

   Radera
 3. Går inte att säga emot dig alls här.
  Nostalgin, ah den kära. Jag är ju en sucker för Connerys Bond, så här fick man valuta!

  Klockrent dessutom att ofta saggade detta årtiondets Bond-äventyr påtagligt när det drog sig mot finalen...lustigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Connery är cool, helt enkelt.

   Jag börjar dessutom misstänka att de flesta bondfilmer, oavsett årtionde, saggar mot slutet. Eller har jag fel?

   Radera
  2. Tja....Craigs CR och Skyfall var ändå rejält högoktaniga ända in till slutet... ;-)

   Radera
  3. Absolut! Och det är precis den spaningen jag var ute efter lite. Skyfall har ju en otroligt maffig sista act, men frågan var, är, hur står det till med alla andra bondfilmer som jag såg för länge sedan?

   Radera
 4. Tar vid direkt här. OHMSS har en mästerlig final med helikopteranfallet mot Blofelds näste man annars brukar finalerna bli lite sega - speciellt när det är armeer av goda mot onda t.ex YOLT.
  En av mina favorit Bondfilmer som tillsammans med Live and let die har starkaste skurkensemblen. Grant är en ruggig typ.
  Jag är inte lika förtjust i Bondbruden som övriga talare men kan komma att ändra mig då jag ser om filmen. Kanske sucktar jag för mycket över Miss Trench ;)
  Gillar inte heller zigenarlägerscenen - kan var min politiska korrekthet som spökar men å andra sidan har Bond någonsin varit PK?
  Håller med om båtjakten lite antiklimax där.
  Bra skrivet och sammanfattat och håller med dig om det mesta.
  Lite vad jag tyckte:
  http://filmitch.wordpress.com/2010/12/06/bondtema-from-russia-with-love-1963-storbr/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag har lämnat utrymme för att det ska finnas en och annan bondfilm med mycket bra avslutning. Men i min återupptäcksresa genom bondland har det varit slående hur många av filmerna som avslutas svagare än de inleds. Det är ju ett vanligt problem inom filmvärlden, men jag hade inga minnen om detta när jag påbörjade mitt bondprojekt.

   Zigenarlägerscenen. Jag förstår på din revy att det var fajten mellan två kvinnor som du menar, ett tag trodde jag att du tyckte att det var okorrekt att ha med zigenare i filmen...!

   Ok, så är problemet att kvinnorna gör upp medelst slagsmål om en man (ledarens son)?? Jag har ingen aning om hur det går till i zigenarsamhället, men det var kanske faktamässig falskt, och därmed en generaliserande och fördomsförstärkande scen? Till och med en rasistisk scen? Jag vet inte om jag hänger med i politikens irrgångar, speciellt inte i de av korrekt sort! :-)

   Nåväl man ser ju inte Bond för att få balasam för skälen genom PK. Som du säger, det är istället sällan Bond är PK. Lyckligtvis! :-D

   Radera
  2. Det är väl en sak att kvinnorna skall slåss om en man, men att sedan Bond får avgöra vem vinnaren är genom att se vem som är bäst i sängen - och kvinnorna går glatt med på det..?

   Radera
  3. Tycker att det låter som ett bra sätt. I alla fall om man heter James Bond. Vilken lyllos! Hehe.

   Radera
  4. Det var nog schablonbilden av zigenare som jag vände mig emot - vildsinta och fightas på liv och död om en man. Visst finns dessa bilder av o till i filmer om allehanda kuturer men ibland kan det bli för mycket.

   Radera
  5. Jag förstår era båda synpunkter och vid närmare eftertanke är det klart att dessa bilder finns där. Får ses som en tidsmarkör. Filmen spelades i alla fall in på tidigt 60-tal före rasistkravaller och annat i USA och andra delar av världen.

   Radera
 5. Inspirerad av allt Bondande började vi faktiskt titta på just den här i fredags. Känner att jag är böjd att hålla med Filmitch om att zigenarlägerscenen inte var någon direkt höjdpunkt, även actionsekvensen blir lite långdragen. Och även om Kerim Bey är charmig känns även han lite stereotyp som den "liderlige" orientalen.

  Men bortsett från diverse etniska och kvinnliga stereotyper en klart charmig film. Connery var coooool :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Underbart att ni kollade på denna. Klart ni ska hänka med i bondlavinen!Nåja, denna och många andra är inte helt rumsrena, men om man kan bortse från stereotyper och lite manschauvinism så är det bra. Och Connery var coool! Heja bond!

   Radera