måndag 21 juni 2010

Chuck - Season 1 (2007-2008)


Jag tänker också skriva om tv-serier som jag sett och ser. Slumpen dikterar att det första inlägget handlar om action-komediserien "Chuck". Jag vill skicka ut en varningens ord till Kitty och Paddy. Tag en funderare innan ni börjar se denna serie. I och för sig är "Jayne" med och det kanske räcker för vissa, men jag förhåller mig ganska kallsinnig om denna serie.

Handlingen kretsar kring Chuck en datorreperatör på en större hemelektronikaffär. I seriens pilotavsnitt får Chuck en databas med militära hemligheter mailad till sig och då han öppnar mailet "laddas" alla hemligheterna ned i hans huvud. CIA och NSA vill både använda och skydda informationen, så de skickar två "handlers" att bevaka Chuck. Dels är det den blonda Agent Walker från CIA som spelar Chucks flickvän som "cover", dels är det agent Casey som spelas av Adam Baldwin, "Jayne" i serien "Firefly". Casey tar jobb på Chucks arbetsplats. Övriga huvudkaraktärer är Chucks lille kollega och bästis Morgan, Chucks syster och hennes pojkvän, Captain Awesome.

Seriens styrka är dess charm. Chuck är gullig och hans relation till agent Walker är spännande. Man undrar om de ska få varandra tll slut eller ej. Jag finner dock inte serien så speciell, dess charm biter inte på mig. Blandningen av action och humor skulle kunna vara jättebra men jag tycker inte att det funkar. Humorn tangerar fars, Chuck är klumpig på ett oattraktivt sätt. Det finns en säsongslång "story-arc" i serien, men varje avsnitt innehåller också ett avslutat "problem". Ofta är det en simpel och lite töntig lösning på stora problem eller faror, så action-innehållet håller inte heller.

Jag har svårt att komma på någon annan serie att jämföra med "Chuck". Ta till exempel "Dexter" där har vi både humor och action i en mycket bättre mix, samt att serien känns mycket mer seriös. "Chuck" kanske liknar den gamla 80-talsserien "A-team"? Vem vet?

Tyvärr finner jag inte någon av karaktärerna speciellt intressanta i "Chuck". Huvudpersonen Chuck är behaglig, men i slutändan milt ointressant. Agent Walker är ganska snygg, men hon saknar Charisma. Systern är jättetråkig och Captain Awesome är roligare som koncept än i serien. Kompisen Morgan är på sin höjd en misslyckad karikatyr. Till sist har vi Agent Casey. Är detta "Jayne" fast i en annan serie? Njae, han spelar en liknande roll - det ser jag. Han är en tuffing, med en del syrliga "one liners". Ibland skymtar ett hjärta av guld, men samtidigt skjuter han för att döda utan att blinka. Det som skiljer från "Jayne" i "Firefly" är omgivningen och kvalitén på dialogen. Och det är nog så viktigt för att en så komplex figur som "Jayne" ska blomma ut till sin fulla rätt.

"Chuck" var under säsongens inledning länge hotat av nedläggning. Till slut blev det en hel säsong om totalt 13 avsnitt. Serien har vuxit i populäritet och nya säsonger har beställts, nu har just säsong 3 avslutats. Jag kommer dock inte titta vidare för tillfället utan kommer nog ta mig an "24" säsong 8 istället.

Betyg: 2/5
3 kommentarer:

  1. Det var intressant... jag tror jag ska ge den ett par avsnitt ändå, och se vad jag tycker. Så fort den här jädra fotbollen är slut så jag hinner se nåt annat ;)

    SvaraRadera
  2. Fotbollen tar aldriiiig slut... :-(

    SvaraRadera
  3. Men ok, jag hoppas att ni båda ger Chuck en chans. Och att ni skriver era kommentarer här, låt oss höra vad ni tycker...

    SvaraRadera