måndag 15 juli 2024

Shinypodden - Flykten från Alcatraz



Clintanpodden säsong 2 fortsätter med Joels första val - Flykten från Alcatraz.

Filmen bygger mer eller mindre på verkliga händelser. Escape From Alcatraz är ett långsamt drama.

Lyssna på Shinypodden där poddar finns, via Spotify, eller här.

10 kommentarer:

  1. En anledning till att själva flykten går rätt snabbt i Flykten från Alcatraz skulle kunna höra ihop med att man inte har lika mycket förstahandsinformation. Fången som blev kvar kunde ju beskriva alla förberedelserna i detalj, men förstås inte vad som hände när de andra tre kom ut.

    Jag gillar verkligen greppet att inte ge någon vidare bakgrundshistoria om brotten de sitter inne för, utan bara ser fångarna i detta vakuum. Frans beskriver det fint om den mänskliga driften till frihet och den enastående kreativiteten som superior IQ-killen manar fram för att anpassa sig och hitta lösningar. Man har ju också Charley Butts som vill komma ut för att ta farväl av sin mor, vilket man väl kan sympatisera med oavsett vad han gjort för att hamna där han är?

    Du gillar ju viss Outlaw-country, vilket helt klart kommer från samma sorts institutionskritiska 70-tal. En modernare film (t.ex. Con Air) skulle knyta knut på sig själv för att förklara varför fängelsekunden egentligen är en helyllekille, och jag tycker att det är väldigt befriande att slippa det. Samtidigt hade jag haft lite svårare att svälja det hela om de hade fått ett odelat lyckligt slut, och jag är inte fullt lika övertygad om att man skall läsa in ett sådant i det öppna slutet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, såklart att filmmakarna inte vet vad som hände exakt, men detta är ju ändå en fiktiv film som mer eller mindre löst bygger på en verklig händelse, så en viss konstnärlig frihet borde de kunnat ta sig.

      Jag läste någonstans att polisen i SF fick ett meddelande för inte allt för länge sedan, typ 2010-talet, från en av dem som rymde... Att de klarat sig och levt under radarn sedan dess. Fascinerande tanke.

      Frans är vältalig och aldrig sen att söka människans innersta natur. Det är fint och alla kan hålla med om att bejaka den inneboende instinkten och driften att göra sig fri. Samtidigt, om jag spelar djävulens advokat, är det lite simpelt att bara sympatisera med en fånge på Alcatraz i ett vakuum, utan kontext.

      Även mödrarna, fäderna och sönerna som fångarna på Alcatraz mördat kan man ju också sympatisera med... Men det är förvisso inte ett lika romantiskt skimmer runt offren som runt "den gode fången". Tror du att Charley Butts är oskyldigt dömd? Det skulle ju ställt saken i en annan dager.

      Radera
    2. Det är ju svårt att tro att den där sortens återfallsförbrytare skulle kunna hålla sig helt under radarn i 50 år. Och när Alcatraz stängde året efter rymningen så har ju inte myndigheterna någon anledning att mörklägga eventuella bevis för deras överlevnad. Så jag ställer mig mycket skeptisk till de tips som inkommit.

      Det är just avsaknaden av "den gode fången" som är bra. Jag tror att just Butts nämnde att han satt inne för bilstölder och han gjorde inget anspråk på att vara oskyldig. Men det verkade inte vara några våldsbrott i hans fall. I verkligheten var de övriga tre bl.a. bankrånare, vilket kan ha större inslag av våld men kan av andra anses vara brott mot Kapitalet snarare än mot riktiga människor. Men det är ju inget som filmen tar ställning till. Jag är inget stort fan av kriminalitet, vilket gjorde att jag uppskattade att filmen slätade över den biten och istället manipulerade mig att se allt det andra.

      Radera
    3. Jovisst är historien om att rymlingarna klarade sig antagligen en skröna, men den passar in i den romantiska bilden av fångarna som springer över fältet... Släpp fångarne loss det är vår!

      Ok, du har övertygat mig om att det var bra att filmen inte fokuserade på fångarnas historia. Gav nog önskad effekt som filmmakarna ville ha.

      Radera
  2. Bara hunnit lyssna på Flykten från Alcatraz-delen, men passar på att kommentera redan nu!

    Det långa, utdragna introt tror jag är för att visa hur isolerad man är som fånge på Alcatraz och hur svårt det är att fly. Att det saknades dialog kanske var en hyllning till A Man Escaped?

    Intressant att Henke jämförde Patrick McGoohans fängelsedirektör med den sadistiske och over the top-motsvarigheten i Runaway Train. Tycker att denna Warden var betydlig mer balanserad och snudd på rimlig? :)

    Filmen får en solid fyra av mig, en återtitt som höll! Bra avsnitt åter igen :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. LOL, japp du får klippa den låååånga dataspelsdelen vid senare tillfälle! :)

      Intressant tanke att den långsamma inledningen skulle vara en homage. Skulle en Clintan-film verkligen va så "savvy"?

      Oj, tycker du Warden var mer balanserad? Jo, det kan jag köpa, men fortfarande något av en karikatyr i mina ögon. Men absolut inte lika galet överdriven som han i Runaway Train, det är helt klart.

      Schysste betyg! Bra!

      Radera
  3. Som av en ren händelse köpte jag faktiskt på mig just denna film på loppis förra helgen, så jag vill försöka se den innan jag lyssnar. Spänningen! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vilket sammanträffande! ;-)

      Önskar god titt och välkommen åter. :)

      Radera
    2. Ni tar upp en hel del intressanta frågeställningar. Funderar vidare på detta med att många av brotten inte omnämns i min text och jag håller med Joel om att det känns helt osannolikt att Wolf skulle gå på Frank.

      Det blir säkert en extra dimension i att English tilltalar Frank med "boy", men dessförinnan hade vi också hört en av vakterna tilltala Frank på samma sätt. Så det verkade vara ett tilltal som handlade om mer än "bara" hudfärg på Alcatraz.

      Tyvärr innebär inte bra IQ-siffror att man nödvändigtvis har ett vettigt konsekvenstänk exempelvis. Det finns nog en hel del brottslingar som är smarta men som ändå åker fast.

      Och jag förstår att ni tog upp The Rock som en tvilling-film men i mina ögon var den uppenbara parhästen Shawshank. Som dessutom gör det mesta bättre än Siegels film :)

      https://bilderord.wordpress.com/2024/08/02/escape-from-alcatraz-1979/

      Radera
    3. Jo filmen har en hel del intressanta saker att diskutera. Det är därför det kan vara kul och intressant att podda om en film som denna även om man personligen inte ger den 4/5 eller 5/5.

      Självklart är Shawshank en mer lik film tematiskt och allt, men det var ju just för att Connerys karaktär i The Rock sades vara den enda som hade rymt från Alcatraz som vi funderade på om han och Clintans Frank kunde vara samma person i den filmiska verkligheten. Som ett lite mini Frank Morris-universa... :-)

      Radera