måndag 22 juli 2024

Shinypodden - Flags Of Our Fathers



Tredje filmen denna säsong av Clintanpodden är Flags of our fathers från 2006. Detta är en drama och krigsfilm om slaget om Iwo Jima ut amerikanernas synvinkel samt efterspelet hur pojkar från slaget bidrog till den propagandan på hemmaplan. Frans och Joel joinar Henke och funderar på vad allt betyder.

Lyssna på Shinypodden där poddar finns, eller här.

2 kommentarer:

  1. Tack för trevlig lyssning som vanligt, även om fördelningen av ordet kanske var lite ojämnt det här avsnittet :)

    Utifrån de exempel ni nämnde, kanske det är så att Clintan inte är så bekväm med krigs-BOATS? Att han liksom snärjer in sig själv för mycket och tappar sitt stabila historieberättande?

    Just mannen-i-vattnet-incidenten minns jag faktiskt inte men när ni pratar om det låter det som ett försök att verkligen betona hur denna operation (och kriget) är viktigare än enskilda soldater. Samtidigt är den så specifik att det känns lite märkligt om den skulle vara påhittad, även om man kan tänka sig att det i verkligheten tex var mer osäkert om personen överbord verkligen levde eller något i den stilen. Referensen till "leave no man behind" låter dock som något som ska appellera till en nutida publik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oj, det gick fort!

      Hehe, ja det blev något av "Henke håller låda" märkte jag när jag klippte avsnittet. Frans och Joel var lika ointresserade som jag var engagerad i krigshistorien. Tyvärr tappade jag bort mig lite som programledare också... Jaja, ska försöka bättra mig! :-)

      Det verkar som att den amerikanska militären började föra sig med motto "leave no man behind" under det Amerikanska Frihetskriget. Googla lite snabbt...

      Radera