torsdag 5 november 2020

The Boys - Season 1 (2019)

Hade fått flera rekommendationer om "The Boys" och den är från en genre jag är nyfiken på. Serien bygger på Garth Ennis serietidningar, och Ennis är bra enligt expertisen.

Sagan utspelas året 2019 i en alternativ värld där superhjältar finns och där de behandlas som rockstjärnor. De är också, såklart, kommersialiserade som satan, dvs ett stort bolag hanterar dem med PR-avdelning och allt. Hjältarna i fråga är dock inte fromma och snälla som Stålmannen, de är snarare som vi människor är i vanliga fall, med våra dåliga och bra egenskaper. En del är kanske goda men många är ärelystna, elaka, egoistiska, lögnare eller till och med psykopater. Men vad gör man när en hjälte med Stålmannens krafter är en psykopat? Svårt läge som man säger...

Serien är överraskande våldsam utan att vara en actionserie och den har en lågintensiv svart humor utan att vara en ren komedi. Mestadels är det ett drama i en intressant premiss med hyfsat intressanta karaktärer. Tyvärr faller jag inte i kärlek med karaktärerna så min titt blir mer analytisk och lite utifrån. Jag dras inte in fullständigt i världen, jag tittar dock med intresse på densamma. 

Huvudrollen spelas av Jack Quaid som säkert inte hade någon hjälp alls av att vara son till Dennis Quaid och Meg Ryan när han sökte jobbet. Även i vår riktiga värld får kändisar, som är våra "superhjältar", en räkmacka... Han är dock lyckligtvis en av ljusglimtarna bland skådisarna så låt oss gå vidare.

Karl Urban spelar en hårding. Han är hård men kanske inte den bästa skådisen man sett. Elisabeth Shue är ett annat känt namn som dyker upp i en tung roll. Hon spelar en liknande roll som namnen Elizabeth Banks spelar i "The Hunger Games", dvs en managertyp på den onda sidan... Världen vi här tittar in i påminner lite om den dekadenta och kallhamrade värld som de rika bor i Hungerspelen. Man kan också lätt komma att tänka på någon av alla ironiska dystopier som Paul Verhoeven har gett oss genom åren.

Allt som allt var första säsongen lätt att se. Åtta avsnitt om en timme vardera flög fram. Jag rankar inte serien i toppskiktet men den är gott och väl intressant nog för att se fram emot säsong 2 som just har avslutats på Amazon Prime. Speciellt om det blir samtittning!

Betyg: 3/5


10 kommentarer:

 1. Ennis är stundtals mycket bra - oraklet har talat. The Boys är inte hans bästa serie - det är hans serier om The Punisher och Nick Fury.
  Tv-serien får av mig beröm godkänt. Jämfört med förlagan är denna rejält nedtonad när det rör sex och våld. Vissa saker har man lyckats göra bättre andra sämre. Jag var nöjd efter s02 men oroar mig lite vart man ska vägen då man kan ha målat in sig i ett hörn där berättelsen möjligtvis kan stå och stampa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det vanligt att serietidningsförfattare hoppat mellan DC och Marvel?

   Har också hört gott om The Punisher men jag har själv inte kommit till skott med att se den.

   Vet inte, känns inte som jag känner mig sugen på The Boys S2 vid närmare eftertanke. Får se om den slinker ner eller om den läggs på högen av serier som jag ska återkomma till och ta tag i "sen". :)

   Radera
  2. Personligen föredrar jag Preacher av Garth Ennis!

   Men han har gjort mycket bra saker.

   Radera
  3. Serien är helt ok men stundtals lite väl pladdrig. Ennis serier kan ibland bli för ordrika men överlag är han bra
   1 The Punisher
   2 The Boys
   3 The Preacher
   Tycker jag

   Radera
  4. Ok, tack. Kul med en liten topp 3, on top of your mind. Men detta gäller serietidningar va? Inte tv-serier?

   Radera
  5. @Halo, ja just det. Jag blandade ihop serierna nu tro jag. Punisher, Preacher, en herrans massa serier som startar med ett P. The är The Preacher alltså som är rekommendationen alltså! Oki. :)

   Radera
  6. Japp serier men alla tre finns även som tv-serier. En förvirrad värld

   Radera
  7. Yup, vi lever i en ding-ding värld, världen är fugazi.

   Radera
 2. Mycket vanligt att de gör detta då många jobbar frilans.
  Det är sällan du blir rik på att vara författare eller tecknare. När en av de mest kända författarna blev allvarligt sjuk gick man ut på nätet för att samla ihop stålar till han och hans familj så de blir inte feta på sina löner.
  Ang. Punisher. Tv-serien är helt ok men jämfört med Ennis version av The Pubisher står den sig slätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir för rörigt. Tv-serier och serietidningar. Alla heter liknande saker. Nej, nog bättre hålla sig till Agatha Christie's Poirot...

   Radera