lördag 9 november 2019

Tangerine Dream - Stockholm (2019)


Tangerine Dream på Nalen, fredagen den 1:a november 2019


Häromveckan var det klassiska tyska elektronmusikbandet Tangerine Dream på besök i Stockholm. Jag, Johan och Niklas sammanstrålade vid Nalen för lite plipp-plopp-musik.

Bandet grundades redan 1967 av Edgar Froese. Den nuvarande konstellationen består dock endast av en trio musikers som kommit med i bandet under det senaste decenniet, och efter Edgar gick ur tiden 2015 har Thorsten Quaeschning tagit över som bandledare. Jag som inte följt bandet speciellt noga visste inte ens att Edgar inte var med längre. Så kan det gå när man inte känner igen artisternas utseende.

Jag lyssnade en hel del på Tangerine Dream förr i tiden, hemma i Skövde och under åren i Uppsala. Skivan Stratosfear var en favorit. De gjorde också en massa bra filmmusik där låten Love on a real train från den ikoniska scenen mellan Tom Cruise och Rebecca De Mornay i filmen Risky Business från 1983 sticker ut.

Efter en uppvärmningsöl med Johan sammanstrålade vi med Niklas och in på Nalen. Det är en förbaskat fin lokal det där. Nalen Klubb är såklart platsen för alla tre Slayer Club som gick av stapeln för några år sedan. Mycket trevliga minnen. Stora Nalen är intim och andas femtiotal.

Konserten var ganska bra, lite ojämn och antagligen snäppet för lång. På scenen två herrar med ett antal synthar vardera och mellan dem en ung kvinnlig violinist. Elfiol! Fina grejjer.

Vissa låtar var mycket långsamma och lite utmanande. Låtarna ackompanjerades av bildspel eller filmer på duk, ibland ganska bra men oftast lite simpla och amatörmässiga.

Men vissa partier av konserten var mycket bra! Jag fick till min glädje höra både Love on a real train och Stratosfear live. Mycket trevligt. Efter cirka 90 minuter gick de av en kort stund för att sedan köra ett väldigt långt extranummer. Det inleddes med ett fantastisk fint fiolparti som var mer klassisk än elektronisk musik. Sedan tog de svepande synthmattorna över i den 45 minuter långa sista "låten". Oklart om det var en låt som finns på skiva ens.

Allt som allt var det mycket trevligt att hänga med Johan och Niklas. Tack för en trivsam kväll, grabbar! Konsertmässigt var detta inte en show som gav mig gåshud, men det var kul att ha sett dem live. Synd bara att jag inte tog chansen innan Edgar gick ur tiden.


Stratosfear

Set list:
 1. Monolight
 2. Betrayal (Sorcerer Theme)
 3. Mothers of Rain
 4. Tangram
 5. Power of the Rainbow Serpent
 6. Madagasmala
 7. Love on a Real Train
 8. (Unknown)
 9. It Is Time to Leave When Everyone Is Dancing
 10. Los Santos City Map
 11. (Unknown)
 12. (Unknown)
 13. Roll the Seven Twice
 14. (Unknown)
 15. Stratosfear
 16. (Unknown)
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar