lördag 14 oktober 2017

Nobel - Season 1 (2016)


Nobel är en norsk politisk thriller som närmast kan jämföras med tv-serien Homeland och kanske lite filmen Zero dark thrity. Den handlar om Norges insats i Afghanistan och efterföljande politiskt spel om olja, pengar, ära, svek och förräderi. Det är en riktigt spännande, välspelad och välproducerad serie som ligger på SvtPlay månaden ut.

Seriens tre huvudpersoner är Johanne Riiser, PA till Norges utrikesminister, hennes man Erling Riiser soldat i de norska specialtrupperna samt hans kollega Jon Petter Lie. Johanne spelas som alltid förträffligt av svenska Tuva Novotny känd från serien Dag. Erling spelas av Aksel Hennie och Jon Petter av Anders Danielsen Lie. De är alla riktigt bra i sina roller. Allra bäst är Anders Danielsen Lie. I en minnesvärd mindre biroll ser vi Samuel Fröler som Erlings heroinberoende far. Mycket bra även han. Till sist vill jag nämna Danica Curcic i rollen som Adella. Hon är bad ass.



I första scenen ser vi Erling, Jon Petter och deras team på uppdrag i Afghanistan. Sedan tar historien vid när teamet just kommit hem till Oslo. Under seriens åtta avsnitt (varav de två första är sammanslagna i ett dubbelavsnitt) får vi se "flash backs" till tiden i Afghanistan medan historien utvecklas. Vi åskådare får följa Erling på hans väg till att förstå hur det hela hänger ihop. Det blir som att skala av lager efter lager på en lök.

Det är en spännande serie som passar bra för en rejäl "binge watch". Jag rekommenderar den.

Betyg: 3/5 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar