torsdag 14 september 2017

Avanti! (1972)


När jag upptäckte att jag hade en osedd Billy Wilder-film från 1972 blev den given på listan över de filmer jag skulle se inför min topplista. Även om jag inte älskar allt han har gjort är filmerna alltid mycket välgjorda och hans bästa filmer är riktigt, riktigt bra. detta är en romantik dramakomedi med Jack Lemmon och en okänd brittisk skådespelerska vid namn Juliet Mills i huvudrollerna. Lemmon spelar Wendell Armbruster Jr som på väg till den italienska ön Ischia för att hämta sin fars döda kropp. På vägen tid möter han Pamela Pigott spelad av Mills.



Filmen är lång, hela 140 minuter och under större delen av filmen är Lemmons Armbruster Jr en otrevlig och stressad typ. Man kan ha en viss respekt för att han är i chock då beskedet om faderns död kom plötsligt. Men under filmens gång mjuknar karaktären och Lemmon med honom. Dialog och scener börjar lugna ner sig och det är som att Wendell kommer in i den italienska värmen, inte bara klimatet.

Personkemin mellan Lemmon och Mills är mysig om än trevande och jag tycker att Mills klarar sig bra mot den mångt mycket mer kände Lemmon. Filmen stjärna går dock till Clive Revill som spelar hotell direktören Carlo Carlucci. Han är helt underbar, en mycket älskvärd och underhållande figur. Jag kan mycket väl tänka mig att J.F. Lawton tänkte på Carlo när han skrev manus för Pretty woman och skapade hotelldirektör Barney Thompson.



Vid sidan av en bitterljuv kärlekshistoria är Avanti! också mycket fyndig. Jag gillar framför allt de kärleksfulla pikarna åt den italienska byråkratin. Scen från det lilla bårhuset med den lokale obducenten var en av filmens höjdpunkter. Vi får också oss till livs lite italiensk svartsjuka, långa lunchpauser då all verksamhet ligger nere, en antydan till maffiafasoner fast ändå inte och några mustiga och brunstiga fiskare.

Detta var en mycket bra liten film. Om den frågar Permesso? Kommer jag hojta Avanti!

Jag ger Avanti! fyra simturer om natten av fem möjliga.

Betyg: 4/5





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar