Sista avsnittet av Shinypodden säsong 15 John Ford-podden. Vi avslutar med huvudfilmen The Man Who Shot Liberty Valance. Långt snack. Henke har också sett mastodontfilmerna How the West Was Won samt Cheyenne Autumn. Avsnittet avslutas med varsin topplista från säsongnen.
Lyssna på Shinypodden där poddar finns, eller här.
Det gäller att planera – lyckades hänga med på sista filmen! :D
SvaraRaderaJag funderar på om kommentaren ”When the legeend…” ska hänvisa till det man nu gärna pratar om som ”narrativ”? Dvs att en bra historia alltid är mer populär än fakta. Vilket iofs då skulle säga emot Rances tidigare kommentar om att den bästa läroboken är en ”honest newspaper”.
Mitt intryck, även utifrån era diskussioner om andra filmer, är att Ford verkar ha varit en anhängare av frontier-tanken. Alltså att det först var cowboyer och ranchägare som sas ”tämjde” prärien, sedan kom småbönderna, sedan kom samhällena, sedan kom järnvägen, osv. I det perspektivet blir det en naturnödvändighet, möjligen sorglig men ändå oundviklig, att sådana som Tom och Liberty blir ersatta av sådana som Rance.
Det lirar också med min upplevelse av Tom (och den delen av västern-evolutionen) som sig själv närmast och totalt ointresserad av att egentligen bidra till något samhällsbygge. Han skulle ha kunnat vara en betydligt bättre mashal än Link, men det är inte aktuellt. Han skjuter Liberty för Hallies skull, vilket egentligen blir hans egen eftersom han aldrig verkar ha bemödat sig att fråga vad hon vill ha. Hans ”You’re awful pretty when you get mad” får mig faktiskt att avsky honom en smula :) Han bränner ner tillbyggnaden som, vad vi ser, enbart är Pompey som slitit med. Han ”lämnar över” Hallie till Rance utan att prata med henne.
I det perspektivet skulle jag vilja säga att Hallie snarare kan ses som historiens bensin. Hon driver händelseförloppet framåt, men bara för att Tom agerar på ett sätt som han ev tror att hon vill. Hon själv får ju bara reagera på männens agens.
Men…jag gillar ändå filmen och håller med er om att slutscenen handlar mer om frontier-evolutionen än det icke-existerande triangeldramat.