fredag 20 juni 2014

Game Of Thrones - Season 4 (2014)


Game of thrones säsong 4 är i böckerna. Sociala medier har redan fyllts med folks reaktioner, åsikter och bedömningar. Det är mindre än en vecka sedan sista avsnittet gick men det känns redan som att jag är "sist på bollen". Men det kanske finns en och annan där ute i rymden som orkar läsa ett inlägg till om denna fantastiska serie? Här kommer i alla fall mina tankar...

Jag håller säsong 4 som bästa säsongen hittills (före S3, S1 och S2). Under våren lyckades jag ju lura in Fiffi i GoT-familjen och med henne såg jag om hela S1, delar av S2, hela S3 och S4E1-7 samtidigt som jag såg varje nytt avsnitt en gång i veckan. Man kan säga att jag varit helt inne i GoT-världen under senvåren.


Här måste jag varna för SPOILERS. Jag kommer spoila skiten ur serien så om du inte sett serien upp till och med S4 rekommenderar jag dig att genast sluta läsa och komma åter när du är en bättre människa.

SPOILERS BEWARE SPOILERS


Först några generella tankar. Vem är seriens huvudperson? Jag vet fan inte vem det är. Är det inte ett av de bästa tecknen på hur otroligt fräscht och spännande denna serie är? Vem som helst kan i princip dö. Samtidigt känns det som att vissa karaktärer inte är "färdiga" än. Det är flera karaktärer som kan vara huvudpersonen... Dany (har känts mest troligt fram till hon blev crazy), Tyrion, Jon, Brandon... Men jag börjar mer och mer tro, och hoppas, att det är Arya som egentligen är hela seriens huvudfigur. Vi får väl se hur det utvecklar sig.

Mina känslor för karaktärerna förändras långsamt under seriens gång. Favoriterna Arya, Tyrion och Dany är fortfarande där men Tyrion har ännu inte åter kommit upp i samma glimrande form som under S1 och Dany verkar bli mer och mer galen (inte orimligt med tanke på vilken familj hon kommer från). Arya växer både bokstavligen och bildligen för varje år som går. Lite nyare favoriter är Lord Varys, The Hound, Podrick!, Hodor Hodor, Jamie, Rienne och Littlefinger Lord Baelish. I den gruppen måste snart Sansa också adderas (otroligt nog). Oberyn? Japp, väldigt cool figur tills han blev krossad av ett berg till en rödfärgad slushie.


Ok, Steffo, punkter? Jag har faktiskt noterat favoritscenerna från varje avsnitt under säsongen. Låt oss göra en revy på dem... Häng med!


Episode 1: Avsnittets höjdpunkt var givetvis, som så ofta, Arya och The Hound och fajten på tavernan. The Hounds fajt mot fem uschliga typer var bad ass, men det är framför allt Aryas ofantligt kalla avrättning av snubben som snott hennes svärd som jag kommer ihåg. Hon återupprepar dialogen från när han dödade Aryas vän. Arya visar sig här ha potential att bli än mer bad ass än The Hound till och med.


Episode 2: The purple wedding! Hela slutet på avsnittet så klart. Ni kommer alla ihåg. Under säsong började showen köra med fler långa maffiga scener (kulminerat med Ep 9) och det gillar jag skarpt. Bra gjort Show. Risken med så många karaktärer och parallella trådar är att det blir fragmenterat men jag tycker showen har börjat hitta till en bra balans mellan längre underbara scener och att besöka alla trådar lika mycket.


Episode 3: Kommer att tänka på en annan lång scen, den när Dany med här anländer till Meereens portar. Ganska coolt även om man längtade efter lite "dragon action". I efterhand är denna scen när Dany kastar in tunnor med brutna bojor en najs set up till sista avsnittet... Mother of dragons, Breaker of chains...


Episode 4: Oathkeeper. Jamies och Briennes avsked var ju lite hjärtknipande. Kul ändå att Podrick och Brienne blev till en ny omaka duo. Vilken härligt combo!

Episode 5: Nähä, ingen notering. Var det ett så mjäkigt avsnitt att man inte kommer ihåg en enda scen?

Episode 6: Showen drog ut på efterspelet till Joffreys mord. Rättegången mot Tyrion hölls i sjätte avsnittet och sen har vi såklart avsnitt åtta. Ibland känns det som att showen retas med oss. Rättegången var ännu en fantastisk och lång scen. Första gången jag såg scenen var det olidligt spännande. Man har ju inte en aning om i vilken riktning showen ska gå. Höjdpunkten är Shae´s förräderi, den horan, Tyrions utbrott på publiken, de fega svinen, och kronan på verket Tyrions lilla leende mot Tywin efter han krävt justice by combat.


Episode 7: Mockingbird. Wow, fucking awesome. Säsongens bästa avsnitt??? Det är prat-avsnittet och jag älskade det. Så otroligt mycket bättre än låt säga ett helt avsnitt med bara ett enda slag (blink, blink). Tyrion höll hov nere i fängelsegrottan och träffade först Bronn (ingen hjälp där) och sedan en otroligt scen med nye favvisen Prince Oberyn. Bara den scenen hade gjort avsnittet till en av seriens bästa men det var inte det enda vi fick från detta mästerliga avsnitt. No sir! Vi fick scenerna när Dany dominatrixar Daario "take of your clothes", Melisandre dominatrixar den spritt språngandes Selyze och Podrick och Brienne fortsätter sin komiska dialog på resande fot. Avsnittet avslutas otroligt bra med den fett maffiga scenen från The Eyrie med Sansa, Littlefinger, crazy boy Robin och total nut Aunt Lysa. Helt plötsligt gick Sansa från en liten skit till bad ass i en enda scen. Otroligt nog fick vi inte träffa henne mer på hela säsongen. Den scenen skulle väl ändå vara de flesta avsnitts bästa? Men inte så för "Mockingbird". Avsnittets bästa var de två med Arya och The Hound och utan att man visste det då satte de upp avsnitt 10's bästa scen. Först möter duon en döende bonde som av obegriplig anledning fick sina 15 minutes of fame (det visade sig senare vara en set up inför avsnitt 10). Den slutar med att The Hound sticker kniven i hans hjärta av ren barmhärtighet, en ynnest som han själv inte erhåller senare i serien. Därefter attackeras The Hound, och Arya får tillfälle till att träna med The Needle var hjärtat på en man sitter (otrolig bra scen) och till sist har vi den underbara scenen då Arya vill bränna ihop såret i halsen på The Hound. Hur sjutton ska vi läsa sista scenen mellan Arya och The Hound från avsnitt 10? Om hon hatade honom hela tiden, hur funkar då dessa scener från sjunde avsnittet? Nej det går inte ihop,... Mer om sista scenen nedan under avsnitt 10.


Episode 8: Avsnittet då man sitter i 40 minuter och väntar på fajten mellan Oberyn och The Mountain. Vad hände mer i avsnittet? I don't know, I don't care! Fajten var awesome, men ändå lite underväldigande jämfört med de upptrissade förväntningarna. Ett tag trodde jag att Oberyn skulle vinna! Det kändes rätt på något sätt, men så gav showen oss ännu ett what the fuck-ögonblick. The Mountain exploderade Oberyns huvud med bara händerna. WTF?

Episode 9: The watchers on the wall. Vid det här laget har vi vant oss att förvänta oss ett avsnitt med "extra allt" i näst sista avsnittet. Säsong 1 var det Ned Stark och Ilyn Payne, säsong 2 var det The Blackwater Bay battle och i säsong 3 var det det inte helt okända Red Wedding. Här i säsong 4 återkom Neil Marshall till serien och regisserade ännu ett stort slag. Visst var det spännande och häftigt men långt ifrån ett favoritavsnitt. De roligaste inslagen var the scythe, när en jätte sköt en gigantisk pil genom en man som åkte på en flygtur, att en irriterande Ygritte äntligen dog och att Sam visade lite stake. Jon Snow? Jag är neutral.


Episode 10: Vilken majestätisk avslutning. Klart bästa sistaavsnittet hittills. Ett av säsongens bästa avsnitt tycker jag. Långt och innehållsrikt, till och mer mer fylligt än normalt. Danys utveckling har gått i stå kan jag tycka. När tusan ska hon få för sig att hoppa på en båt och åka över havet? Det var dock en grym scen när hon kedjade fast sina bebisar nere i katakomberna. Mother of Dragons... Breaker of chains... Haha, det är inte alltid så lätt att vara diktator. Självklart är sedan Tyrions flykt och scenen med Tywin bra, men klart bäst, tyngst och mest svårförståelig är scenen mellan Arya och The Hound. Säsongen avslutas snyggt med en avslutning (?) för denna dynamiska duo. Vad tänkte Arya när hon satt där på stenen? Hatade hon The Hound hela tiden? Varför dödade hon honom inte? Hon rånar honom istället och lämnar honom att dö en plågsam död. Jag tror att hon hade fått en fin kontakt med honom men att hon straffade honom för att han lämnar henne. Lämna mig! Hon blir hårdare och hårdare och att förlora sitt skydd och sällskap var kanske droppen som fick hennes glas att rinna över.


Shae? Hon fick vad hon förtjänade. Visst var det en bra scen, men den hade kunnat bli ännu bättre. När de brottades över kniven kunde Tyrion fått övertaget och sedan tryckt in kniven i hennes hjärta långsamt. Tänk den scenen och att de har ögonkontakt hela tiden. Tyrions tårar faller ner i hennes uppspärrade död. Rysningar. Kanske bara är jag som är morbid?


Nu återstår bara väntan på säsong 5. Arya är på ett skepp. Lord Varys och Tyrion är på ett annat. Jag hoppas lite på att de tre ska klumpa ihop sig och skapa ett nytt dream team. Jag ser otroligt mycket fram emot säsong fem. Om de spelar in femman och sexan samtidigt skulle man kanske kunna hoppas på en ivrigare release av säsongerna? Nähä, inte det? Ok, let the wait begin.

Betyg: 5/5


 

6 kommentarer:

 1. Nu ska vi se.... Shae, hur var det med henne? Käre hon dubbelspel med både pappa och son Lannister hela tiden? Tror man det? Vet man det? Hur det än var med den saken så förtjänade hon att försvinna ur serien men jag håller med dig, det hade kunnat göras på ett än vidrigare vis. Precis som med Tywin. Bli mördad med byxorna nere på muggen är ett föga respektfullt sätt att dö på men den där aset kunde ha fått avlida kvävd i sina egna bajskorvar. Fy fan alltså, vilket avskum till förälder och vad bra hans spelas av Charles Dance.

  Jag får passa på att tacka för att du tjatade på mig att börja se serien. Det har varit 40 härliga avsnitt - och fler ska det bli :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet faktiskt inte om Shae spelade Tyrion hela vägen. Bokmänniskorna kan kanske föra ljus till den frågan.

   Tycker ändå att scenen med Tywin var perfekt i all sin enkelhet. Han blev tagen med byxorna nere, rimligt.

   Tack själv. Det har varit mycket trevligt att repetera serien i den rasande fart du satte upp. efter de första fyra avsnitten sa du att du var fast och att målet var att komma ikapp senast inför att säsong 5 startade. Hehe, några veckor senare hade du sett klart säsong ett, två, tre och fyra... Så är det i Game of Thrones! :-D

   Radera
 2. Mycket bra genomgång! Fylligt sammanfattande.

  Jag tycks dock vara den enda som håller avsnitt 9 ordentligt högt! Så kan det vara.
  Visst var det bra att långsinta Ygritte avpolletterades! Ha! (vad grymma vi är...usch)

  Nu får vi vänta...och vänta...och VÄNTA.
  Illa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man tackar och bockar. Tog mig lite tid på midsommarafton och knappade in mina tankar om serien...

   Avsnitt 9 är inte i topp under säsongen men ändå ett grymt bra tv-serieavsnitt. Det är nästan lite fånigt att ranka avsnitten när alla håller en så hög nivå. Men hur var det nu med avsnitt 5...? ;-)

   Vänta, ja. Man hinner liksom glömma av hur bra serien är, men sen, helt plötsligt dyker den upp där igen. Men just nu känns det illa.

   Radera