Sidor

torsdag 2 januari 2020

Bästa från 2010-talet: Böcker


Häromdan postade jag min årssammanfattning för bloggen år 2019, men det var ju inte bara året som tog slut! Hela sablans 10-talet tog slut också. Därför tänkte jag att det kunde passa med några "Bästa från 2010-talet"-listor.

Jag hade tänkt göra en topplista med böcker från decenniet, men eftersom jag läser så lite blir det ingen direkt "best of". Jag har för litet urval. Men attans den som ger sig, jag kan ju i alla fall lista några jag gillade i ett svamlande inlägg (detta).

Bästa nya böckerna var såklart de två avslutande böckerna i "The Wheel of Time". Robert Jordan gick bort den 16:e september 2007 och den mästerlige Brandon Sanderson tog över och skrev klart sagan å tre böcker ("The Gathering Storm" kom ut 2009). Sanderson fick allt material, halvklara texter, notes och annat Robert Jordan lämnat efter sig till sin fru och editor  Harriet McDougal. Brandon Sanderson skriver WoT minst lika bra som Jordan och den avslutande trilogin är magnifik och den sista boken är bäst i hela serien. 2010 kom "Towers of Midnight" ut och 2013 kom  så "A Memory of Light". Jag läste ut den på semestern nere på Sicilien och låg i vilostolen i skuggan och snörvlade mig igenom Tarmon Gai'don som vi också känner vid namnet "The Last Battle". Damn, vad trevligt att detta ska bli tv-serie!

En annan spännande bok och mycket bra adaption i filmformat var Andy Weirs debutroman "The Martian" från 2011. Mycket ingenjörsmässig bok det där. Trevlig sådan. Jag läste boken 2015.

En mycket stor överraskning i bokformat från den senare delen av decenniet var westerndramat "News of the World" av Paulette Jiles. Boken kom ut 2016 och jag hittade den på min syster Pernillas badhandduk sommaren 2018. Jag kunde inte låna den då eftersom hon läste den men jag införskaffade den senare och läste den under hösten med stor behållning. En rackarns hård liten flicka i huvudrollen.

På tal om hårda flickor läste jag också Mats och Saras "Cirkel"-trilogin under decenniet. Sommaren 2016 mitt under "Buffypodden" med både Sara och Mats som gäster kändes det som att det var bra att ha läst dem. Böckerna är också inspirerade av Buffy enligt författarna. Jag älskar trilogin, svensk fantasy är kul.

Mats följde senare upp tidigare framgångar med den otroligt bra skrivna skräckromanen "Färjan". Vampyrer igång igen, men blandat med en svensk vardagsbänk och hög igenkänningsfaktor! Den boken lästes också under 2016, året efter den kom ut.

Jag hann också med att läsa den första boken som utspelas i Firefly-universat. På licensuppdrag skrev Nancy Holder och  James Lovegrove "Big damn hero". Den var ok men kanske mest för de inbitna fansen.

Jag har läst en hel del andra böcker från före 10-talet, "World War Z" som jag älskade till exempel, men om de inte var nya under tiotalet så platsar de inte här.

Under 2019 har jag dessutom inlett en re-read av "The Wheel of Time". Jag följer nyhetsflödet om produktionen av tv-serien intresserat och jag blev helt enkelt sugen på att läsa om serien. Första boken publicerades 1990 och jag läste den 1995. Efter det slukade jag de närmaste delarna kvickt men sedan blev det att vänta på nya böcker. Då sista boken kom ut 2013 hade jag haft dess värld i huvudet i nästan tjugo år! Jag började min re-read i maj och jag är nu i mitten av femte boken "The Fires of Heaven". När jag läst om hela serien kommer jag kanske posta några inlägg om böckerna lite mer i detalj...

Imorgon kommer jag svamla lite om mina favoritkonserter från 10-talet.


4 kommentarer:

  1. Stönig som jag är (lärarskadad månne) blir jag nödgad att påpeka att decenniet inte tar slut förrens 2020 men jag vet att 99% av världen anser att decennier/århundranden etc tar slut vid siffran nio - ett kollektivt ofog som smugit sig in under slutet av 1900 talet. Denna fadäs beror på att år 0 inte finns. Men när alla andra spelar Fia tänker jag inte hävda att vi spelar Monopol så jag böjer mig för majoriteten och tänker njuta av dina decennierlistor/sammanfattningar.
    Jag läser inte värst mycket fantasy isf oftast s.k urban fantasy gillar Neil Gaiman. Game of Thrones kommer nog att röna samma öde som "The Wheel of Time" dvs ngn annan kommer få avsluta sagan hoppas nu bara att martin har anteckningar och planer fram till sin final - det lär bli minst två böcker till iaf.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mmmm, så är det med årtalen i den Gregorianska kalendern. Men jag tror de flesta kollar på årtalen som en nummerserie och då hänger 2010-2019 mer ihop än 2011-2020. Låt oss alla samsas i Fia med knuff. ;-)

      Jag har ju inte läst Martins serie så jag är inte alls lika investerad i att det slutet blir bra. Men däremot tycker jag det ska bli spännande att se om Martin kommer ändra slutet i bokserien jämfört med tv-serien, så som jag beskrev i mitt blogginlägg om det sista avsnittet:
      http://fripp21.blogspot.com/2019/05/game-of-thrones-s08e06-iron-throne.html

      Radera
    2. Jag föreställer mig att det diskuterades rätt vilt redan när det började presenteras decennielistor på nyårsafton år 9.

      Radera
    3. Ja det hade säkert diskuteras ännu mer om vi pratat om lista för det 202:a decenniet (eller vad det nu blir). Men nu pratar vi om 10-talet. Precis som att 30-åringar inte kallas "twenty-somethings"... ;-)

      Radera