Sidor

torsdag 21 november 2019

Knives Out (2019)


Martin Scorsese är omåttligt hyllad av recensenter och kollegor i filmbranschen. Han tycker mycket bra om sig själv, för hur kan han undgå att göra det efter alla klappar i ryggen han fått. Därmed anser han sig uppenbarligen ha rätten att avgöra vad som är god filmkonst eller ej. Han har låtit meddela världen att superhjältefilmer i allmänhet och MCU i synnerhet är skit. Detta utan att sett en enda MCU-film. Vad herr Scorsese givit till filmhistorien vet de flesta. Vad han inte givit filmhistorien är filmer med annat är vita amerikanska män i huvudrollen. Heter man inte Robert De Niro, Leonardo DiCaprio, Daniel Day Lewis eller liknande är det ingen idé att söka sig till den upphöjde herr Scorsese* ;-)

En person som inte endast har privilegierade vita män i fokus i sina filmer är Rian Johnson, ni vet han som på egen hand försökte omkullkasta giganten Star Wars. Här har han gjort en kärleksfull pastich på detektivfilmsgenren. Och i huvudrollen ser vi kubanskan Ana de Armas. Kvinna! Icke vit! Icke amerikan!

Under inledningen intervjuar gentlemannadetektiven från södern familjemedlemmarna. De misstänkta uppmanas sitta ner i en fåtölj framför en rund installation med knivar som pekar innåt mot ett litet hål i mitten. Det ser ut som att de sitter på "the iron throne", men egentligen ser vi att de sitter framför en donut. Huruvida detta kommer få en betydelse för upplösningen av mysteriet återstår att se! Och nej, det var ingen spoiler...

Knives out påminner lite om Johnsons andra film The Brothers Bloom med Rachel Weisz, Adrien Brody och Mark Ruffalo, en film jag njöt av på filmfestivalen 2008. Men denna film är ännu mer skruvad, miljöerna och karaktärerna känns overkliga, som en förstärkt och lite vriden verklighet. Rian Johnson har samlat en dröm-cast runt sig. Don Johnson spelar dryg familjefader helt suveränt. Jamie Lee Curtis är lika bra hon, passar super i rollen som pengakåt arvtagerska. Michael Shannon, Toni Collette och Christopher Plummer är alla bra. Detektiven Benoit Blanc spelas av allas vår James Bond - Daniel Craig. Han har lagt sig till med en sydstatsdialekt som får en att sitta upp i stolen med rak rygg. Vad är detta? Han låter som Professor G.H. Dorr från Coens The Ladykillers.

Ana de Armas spelar den anställda Martha. Hon är oskuldsfull men har ändå pondus nog att stå upp mot sina motspelare, eller nja, någorlunda i alla fall. Filmen domineras på ett lustigt sätt av den andra bästa Chris, nästan den bästa Chris till och med. Chris Evans är helt underbar som det bortskämda vuxna barnet med det udda namnet Ransom. Scenerna mellan de Armas och Evans var höjdpunkter, likaså alla scener med Don Johnson.

Filmens mysterium är inte det bästa i en popkulturell värld däri både Agatha Christie och Sir Arthur Conan Doyle har verkat, men den dög bra för vad som krävdes. Denna film är mer en satir och kommentar av nutiden med fokus på vita mot de andra, dvs de privilegierade onda mot det upphöjt goda. Rian Johnson vet hur en slipsten ska dras i "times of woke". Det är övertydligt och banalt, men charmigt!

Filmen är en fröjd att se på. Perfekt och lättsam underhållning för hela slanten, som balsam för själen efter ett socialrealistiskt drama som Mickey and the Bear.

Betyg: 4/5

Filmen sågs med en hel hoper av kompisar. Hoppa nu över och kolla vad Johan skriver om filmen.
Mr Christian har också skrivit om den. Och Carl skriver om film på Letterboxd, så även denna. Sofia joinade in lite senare.

*) se även kommentarer om herr Scorsese och hans uttalanden om MCU i min revy av The Lighthouse.







6 kommentarer:

  1. Håller med! En härlig film och visning.

    Möjligen *** spoilers ****

    Jag tyckte mysteriet var intressant upplagt just för att det (till synes) avslöjades från början och sen gick stora delar av filmen ut på att vi som tittare visste vad som hade hänt, Marta visste vad som hänt och försökte dölja det. Och så kom då knorren i slutet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Riktigt najs visning. Det gör en så stor skillnad! :)

      Ja på det sättet var mysteriet mycket lyckat. Mysteriet var egentligen ganska så bra ju, min kommentar ovan var mer att i en värld där det finns så många detektivhistorier är det svårt att sticka ut. Andra faktorer blir viktigare, som karaktärer, inte minst biroller, skådisar och så vidare.

      Radera
  2. Hoppas vi inte blir ovänner nu, men blev något överraskad över att läsa ditt angrepp mot Scorsese :) Låter som om han är ett praktsvin som inte ska få leva, i princip. Tycker nästan snarare att det är tvärtom. Varför ska man välja skådespelare efter deras namn, hudfärg, religion etc? Man ska välja de som är bäst för rollen, de som passar. Tyvärr är det nuförtiden så viktigt att man slänger in lite av varje för att allt ska vara korrekt, trots att det många gånger känns och blir fel. Blir många gånger väldigt krystat med flera skådespelarval så som det är nu, tyvärr.

    Sorry, kände bara att jag ville kommentera den biten. Säger inte att jag har rätt. Om du klagar på Scorsese kan du lika gärna klaga på t.ex. Noah Baumbach som isf är lika "fel". Han gör ofta filmer med vita och judiska skådespelare, Scorsese med italiensk-amerikanska. Är den ena värre/bättre än den andra? ;) Eller är det bara för att de oftast berättar historier om dessa och då vore det krystat att börja slänga in annat bara för att? Jag vet inte. Ibland behöver det inte vara svårare än så.

    Vad gäller filmen var det en trevlig filmstund och blev glad att det funkade så pass väl med alla de samlade kända ansiktena. Kändes som de hade kul och det smittade av sig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hehe, sorry för det omotiverade (?) utfallet på Scorsese. Det var menat som ett ironiskt inlägg i debatten som inleddes när han kritiserade Marvel Cinematic Universe utan att ha sett en enda film från serien. Denna sak tog jag upp i min revy av The Lighthouse och den jag fortsatte i kommentarsfältet där. Men det är ju allmänt känt svårt med ironi, speciellt i textform, så jag får kanske justera min text lite... :-)

      För intresserade, se:
      https://fripp21.blogspot.com/2019/11/the-lighthouse-2019.html

      Åter till denna film. Visste var det en kul visning vi hade, och visst verkade det som att skådespelarna i filmen hade jättekul. :D

      Radera
  3. Helt OK film. Hade väntat mig mer av Mysteriet (hade en annan lösning i huvudet, men det blev en mer banal upplösning istället).

    Och jag vet inte varför du tycker Rian gör det så mycket bättre än Scorcese. Han har ju bara stoppat in _en_ "minioritet". Alla andra större roller är ju fortsatt vita.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte den var värd mer än bara "helt OK". Jag såg den på en mycket trevlig visning på filmfesten och det har säkert adderat till trivseln. Gillade skådespelarinsatserna mycket.

      Hehe, min rant om Scorsese ovan var en uppföljning från mitt inlägg om The Lighthouse. Lite "tongue in cheek"... :-)

      Radera