Sidor

söndag 2 februari 2020

Top 10 from the 2000s (2000-2009)


Vid nyåret lämnade vi tiotalet och tog våra första trevande steg in i tjugotalet. Men vad kallar vi decenniet före tiotalet egentligen? På svenska blir det väl nollnolltalet, men på engelska då? Kallades det inte för "the noughties"? Var det för att folk var lite extra fräcka då och kläddes sig lite extra utmanande? Oklart! Men i vilket fall i Filmtichs regi kommer här i alla fall mina tio toppfilmer från det decenniet, åren 2000 - 2009.

Ok, vad har vi på nollnolltalet då? Hur sjutton ska man ens kunna koka ner det till bara tio filmer? Jag vill välja mina favoritfilmer såklart, det kriteriet är enkelt. Men det blir många fler än tio? Ska jag välja filmer jag har sett flera gånger? Filmer jag haft rumlande runt i mitt huvud? Ska jag försöka välja de filmer jag pratat om mest? Ja, allt det där.

Det kommer finnas favoritfilmer som hamnar utanför listan, på den långa listorna av bubblare och  hedersomnämnanden, bara för att jag aldrig kommit mig för att se om dem eller valt att prata om dem. Men det säger ju i och för sig något om filmens dragningskraft på mig också.

I slutändan kommer detta bli en mycket personlig subjektiv och privat lista. Den säger inget om objektiva graderingar vad som är fin, bra eller klassisk film. Nog med pekpinnar nu, och allt det där är sedan gammalt.

Min lista har egentligen endast två filmer som var super-duper givna, resten har fladdrat ut och in på listan. För ett tag sedan var listan nere i tio men snart var den uppe i drygt tjugo igen. Jag försökte till slut få till en lista som så väl som möjligt representerade mig och mina filmer från decenniet.



Mina tio favoriter från 2000-talet






Serenity (Joss Whedon, 2005)



Såg filmen på riktig bio hela fem gånger och ett otal antal gånger hemma sedan dess. Trots blygsam budget lyckades Joss med alla utmaningarna, att göra en film som säljer både för nya fans och alla die-hard fans från tv-serien Firefly, att avsluta en serie med 14 avsnitt i ryggen, att tjäna pengar åt Universal och ge fingret år FOX. Filmen tjänade en hel del miljoner dollars trots att Universal undergrävde hela launchen med att köra en "word of mouth" kampanj istället för en rejäl kampanj värdig en prioriterad film (tänk hur Marvel Cinematic Universe gör tex). Tyvärr tjänade filmen inte tillräckligt mycket dollars tillräckligt fort för att Joss skulle få ett grönt ljus för hela tilltänkta trilogin. Tänk vad annorlunda allt blev när han sedan fick ta sig an en på många sätt liknande uppgift med "The Avengers" (2012)...





The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (Peter Jackson, 2001)


En pojkdröm att en gång få se Sagan om Ringen "på riktigt" på bio gick i uppfyllelse. Och tänk att Peter Jackson lyckades med sin vision. Nu i efterhand känns det ju självklart med Jackson vid rodret, men innan filmen kom ut var många riktigt tveksamma. Första filmen i trilogin var bäst då och ännu mer klart bäst nu. Den har stått tidens tand bäst, tajtast manus (hehe), bäst score, bästa scenerna. En underbar film.





Donnie Darko (Richard Kelly, 2001)


"Donnie Darko" var en så fascinerande film. Jag såg den på den allra första filmfestivalen jag deltog på. Jag fann ett helt nytt rum med filmer som jag inte ens kände till innan. "Donnie Darko" och "Hedwig and The angry inch" representerar många härliga amerikanska indy-filmer som jag upptäckt via filmfestivalen. Tyvärr har festivalen blivit större, mer kommersiell och mindre mysig under de senaste tio åren, men mellan 2001 och 2008 var det en underbar sak som kom fram i höstmörkret. Har sett "Donnie Darko" många gånger. Jag har visat den för vänner och suttit bredvid när de mitt i filmen lutat sig fram och med exalterade röster utbrustit "Vad kommer hända nu?"





In America (Jim Sheridan, 2002)


Om vi ändå är inne på juveler funna på Filmfestivalen kan vi lika gärna diska av "In America" med en gång. Den hittade jag på festivalen 2003, det andra av två år jag jobbade som volontär på festivalen. Sentimentalt och känslosamt, javisst, men den är så förbaskat bra! Dammig i rummet så att det räcker. Och det är biografiskt, en BOATS, inte min favoritgenre, men det går inte att värja sig. Kanske listan stora överraskning, i alla fall för mig! Men den är ju så bra!





Eternal shunshine of the spotless mind (Michel Gondry, 2004)


Jag gillar intelligenta och intellektuella filmer. Om det är bra gjort det vill säga. Då får det gärna vara svårförståeligt. Storyn i denna film kan verka förvirrande men det är inte storyn som gör den bra. Det är beskrivningen och känslan av den brustna relationen och hur han kämpar med sig själv och sina tankar om henne. Det är på detta viset en sci-fi kan bli en av decenniets mest relaterbara filmerna. En av få filmer på denna lista som jag inte sett om flera gånger, men det är en film som rumlat runt i huvudet på mig sedan jag såg den.






Black Hawk down (Ridley Scott, 2001)



Jag är svag för krigsfilmer om moderna konflikter och när Ridley Scott lägger manken till kan det bli så här svettigt bra. Denna film tål att ses om hur många gånger som helst. Musiken, det gula varma  fotot, den obönhörliga fajten och ljuddesignen av smattret av automatvapen gör filmen tät och oförglömlig. Bästa krigsfilmen genom tiderna?





Before sunset (Richard Linklater, 2004)


Jag har alltid tyckt att den andra filmen i trilogin är bäst. Linklaters realtidprojekt är fascinerande och tillsammans med Hawke och Delpy skapar han vemodig magi om ett kärlekspar. Jag såg både ettan och tvåan för första gången under 00-talet så denna film passar in här. Se Before sunrise (1995) först om du inte sett filmerna.





No country for old men (The Coen brothers, 2007)


Det finns få regissörer som bröderna Coen. Man ser helt enkelt allt de gör, och detta är deras bästa film. En film som totalt överraskade mig på filmfestivalen 2007. Detta är en "ren" film, rå och hänsynslös, mer eller mer utan musikalisk score. Vi ges en "master class" i en genre som många filmare vill verka i men få lyckas lika bra som Ethan och Joel gjort med denna. De gav oss en av filmhistoriens mest ikoniska "bad guys" i Anton Chigurh. Sågs också på filmfesten.





Almost famous (Cameron Crowe, 2000)


Musik som tagen från Neil Youngs bakgård. Nostalgi, vemod och omöjlig kärlek möts i Cameron Crowes säkra händer. Manus, regi och skådespelare i ljuvlig harmoni ger både skratt och gråt. Huvudroller och biroller helt suveräna. Musiken medryckande. Anti-kärlekshistorien ljuvlig. Penny Lane filmhistoriens bästa manic pixie dream girl?





Lost in translation (Sofia Coppola, 2003)


Ojojoj vilken slakt det blev i kampen om sista platsen. Nio filmer och bara en plats kvar. Jag ville välja en komedi, de är alltid brottsligt underskattade och "Wedding crashers" var den som låg närmast till hands, men till slut valde jag denna vemodiga dramakomedi som så väl fångar känslan av ensamhet och längtan efter samhörighet och som dessutom beskriver Tokyo på ett fantastiskt realistiskt sätt. Det sista något som jag själv kunde konstatera när jag förra året besökte Tokyo för första gången i mitt liv. Besöket skedde under en tjänsteresa och jag var i en sinnesstämning som påminner om den Bill och Scarlett har i filmen.



Bubblare


Mina Bubblare skulle alla kunnat vara med på listan ovan, och hade kunnat vara det om slumpen fallit annorlunda. Lite oklart varför de inte kom med egentligen... Har något med matematik att göra tror jag.
  • Wedding crashes (David Dobkin, 2005) För Owen Wilson, Rachel McAdams, Bradley Cooper och Will Ferrell.
  • Eurotrip (Jeff Schaffer, Alec Berg & David Mandel, 2004) För att den är så rolig och scuzi, mi scuzi.
  • Up in the air (Jason Reitman, 2009) För satiren, humorn och Anna Kendrick.
  • The blind side (John Lee Hancock, 2009) För den är så sorglig, hoppfull och mysig.
  • Forgetting Sarah Marshall (Nicholas Stoller, 2008) För humorn, Mila Kunis och Russell Brand
  • Moon (Duncan Jones, 2009) För Sam Rockwell.
  • The station agent (Tom McCarthy, 2003) För Peter Dinklage, Bobby Cannavale och Patricia Clarkson.
  • (500) days of Summer (Marc Webb, 2009) För Zooey Deschanel



Hedersomnämnanden

Sen har jag en bunt med hedersomnämnanden: Filmfestivalupptäckterna Love Liza (2002) och Carnages (2002), de romantiska komedierna Americ's sweethearts (2001) och High fidelity (2000), Dramat Good night, and good luck (2006), actionfilmerna Casino Royale (2006) och The Bourne Identity (2002) samt sci-fi-filmerna Children of men (2006) och Cloverfield (2008).



Sambloggning med Filmitch

Tackar Filmitch för initiativ. Hoppa över och läs om hans tio favoritfilmer från 00-talet. Med tanke på hur volatilt det var att få fram min egen lista vågar jag mig inte på att gissa vilka rullar han kan tänkas ha med på sin. 

10 kommentarer:

  1. När jag började kolla visade sig 00-talet ha en hel del fina filmer.
    Serenity: Har sett rullen ett par ggr - har serien på disc (från dig) och på stream - ska ses i sinom tid. Bra s.f

    TLoTR: Var ett tag på listan men den är lite uttjatad

    Donnie Darko: På min lista

    In America: Ej sett - lockade inte när den kom men nu kändes den lite mer intressant - tack för tips och Paddy Considine är oftast sevärd

    Esotsm: Har aldrig varit speciellt förtjust i filmen gillade den aldrig vid första titten men tror den kan växa vid en eventuell omtitt

    Black Hawk down: Nej men en vacker dag blir jag väl tvungen då Tom Hardy har den dåliga smaken att vara med i rullen ;)

    Before sunset: Håller med den bästa filmen av de tre men ettan ligger varmare om hjärtat.

    NCFOM: På min lista

    Almost famous: Fastnade aldrig satt och irriterade mig på huvudrollsinnehavaren hela tiden

    Lost in Translation: Bra film men den gick aldrig helt in i hjärtat - borde ses om.

    Två överlapp tippade jag och fick rätt men jag trodde att 500 days of summer skulle vara på din lista.
    Bland bubblarna är det nog Station agent och Eurotrip som jag gillar bäst

    Vi hörs i 90-talet

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det här var en trevlig uppgift. 2000-dräller av suveräna filmer. Vilken utmaning det var!

      Ser fram emot att läsa din sågning av Black Hawk down! Bring it on, mister.

      Bra gissat på antalet överlapp. 500 days och No country? Eller vilken var den andra du tippade? :-)

      Vi hörs i 90-talet? Sannerligen! :-D

      Radera
  2. Behagligt personlig lista. Särskilt imponerande att ha med en film jag aldrig hört talas om (In America).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, man försöker hitta sin egna speciella guldkorn. Men lätt var det inte.

      "In America" skulle du kanske kunna gilla. Den är "likeable", men går kanske inte hem hos alla. Ganska sentimental. :-)

      Radera
  3. In America är en favorit, hade ingen aning om att du gillade den eller ens hade sett den, mycket kul!
    En anekdot från när jag såg den är att jag läste en recension (kommer inte ihåg var men typ i någon tidning) som sågade den med motiveringen att det inte var trovärdigt att någon skulle vilja emigrera från Irland till USA, häpnadsväckande på flera nivåer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sannerligen häpnandsväckande för det är ju inte en liten klick irländare som emigrerat till Amerika direkt! Hehe, finns det flest irländare i Dublin eller i Boston? :-)

      Jodå, mycket fin liten film. En pärla.

      Radera
  4. Härligt att se LOTR på din lista, trots att jag sett om den många gånger är den superstark i min bok. Skriver också under på Eternal... och No Country...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Yup, härligt! Jag håller den som klart starkast i trilogin också (därav att den kom med här såklart).

      Tre godkända? Nåja hyfsat ändå för en så personlig sak som en decennielista. Har jag missat några uppenbara? :-)

      Radera
    2. Tja, jag saknar ju ett par titlar, men de är ju uppenbara för mig, inte för dig :) Tex The Dark Knight och Das Leben Der Anderen

      Radera
    3. Das Leben var ganska bra! The Dark Knight låg länge högt upp, tills för några år sedan då jag såg om trilogin med en kompis och det visade sig att alla tre var sämre än vad jag kom ihåg dem. Den är i alla fall klart bäst i trilogin.

      Radera