Sidor

fredag 29 september 2017

The Nile Hilton Incident (2017)


The Nile Hilton incident handlar om polisen Noredin Mostafa (Fares Fares) som utreder ett mord på en känd sångerska dagarna före president Mubarak fall från makten 2011. Arabisk revolution och vår i ett.

I ett långsamt tempo berättas historien om utredningen, från "bara" ett mord på en prostituerad till en soppa med högt uppsatta personer i näringsliv och inom säkerhetspolisen. Hela filmen genomsyras av hur korrumperad poliskåren är. Polismannen  Frank Serpico skulle inte ha velat arbeta i den egyptiska polisen är helt klart i alla fall.



Noredin är modig och envis, han går vidare med fallet trots att chefer över honom har lagt ner utredningen. Under andra halvan av filmen verkar det som att han avslutar sin utredning, men så är den igång igen. Filmen påminner lite om den italienska Suburra från 2015. Jag tänker på stil, foto och innehåll. Det är snyggt fotat, båda filmerna ger mig en säregen känsla och båda är bittra europeiska filmer där den korrumperade världen känns helt omöjlig att rå på. Suburra är dock snäppet vassare i det mesta, inte minst i antalet riktigt nerviga och snygga våldsscener. Här i The Nile Hilton incident händer det inte så värst mycket om man ska vara helt ärlig.

En av de mest tydliga signalerna från denna film är hur samhället är totalt korrumperat. Den andra tydliga signalen är den vedervärdiga synen på kvinnor och en kvinnas liv. Den mördade var en lyxprostituerad och värdet av hennes liv har inget med att göra  att hon var en ung kvinna med hela sitt liv framför sig, hennes drömmar och förhoppningar. Hon var en vacker och populär popsångerska. I denna moderna slavhandel är det enda som har betydelse hur mycket pengar hon kan generera för sina ägare.



När en av brukarna blev lite trött på henne var det bara för honom att slå ihjäl henne. Ägarna ryckte slött på axlarna och tyckte att det var trist att hon mördades för att hon var värd mer (potentiell inkomst) levande än död. Ett synsätt som jag har så fasligt svårt att acceptera. Jag hade gärna sett att filmen på ett tydligare sätt hade gjort upp med korruptionen och kvinnosynen. Nu är det lite som att filmen ganska känslokallt identifierar problemen och lämnar resten åt åskådaren. Man får anta att svenske Tarik Saleh är emot dessa missförhållanden...

Jag ger The Nile Hilton incident två europeiska slut av fem möjliga.

Betyg: 2/5

Läs gärna mina vänners texter om filmen i fråga. Fann de den mysig eller hård?
Jojjenito
Har du inte sett den ?

Filmen har svensk biopremiär idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar