Sidor

tisdag 30 december 2014

Decennier: Sammanfattning av 80-talet



Decennier the 80s skiljde sig mycket från de tidigare decennierna i detta projekt. Både jag och Christian hade ju redan sett det mesta av det bästa enligt våra preferenser. Det var bara några enstaka storfilmer som vi missat och resten av filmerna vi nu sett var mer eller mindre "kantbollar". Detta visade sig allra mest i våra fyra gemensamma filmer då det visade sig stört när omöjligt att hitta fyra filmer som vi båda inte sett och som vi ändå ville ha med i projektet. Till råga på allt hade vi fler gästskribenter med oss just för detta decennium. Jag antar att det var för att 80-talet är ett så starkt årtionde för de flesta av oss. Tyvärr blev det bisarro-världen istället. De filmer vi kom dragandes med hamnade på den under delen av betygsskalan överlag. Tyvärr.

Hade jag och Christian istället valt de två mest kända filmerna vi skulle ha med oavsett om den andra sett filmen eller ej hade vi faktiskt kunnat få ihop en samling ur följande skara; bröderna Coens Raising Arizona, Stanley Kubricks Full metal jacket, Steven Spielbergs E. T, Martin Scorsese's The king of comedy, David Lynch's Elefantmannen, Woody Allen's Broadway Danny Rose och James L Brooks Ömhetsbevis.

Hur kommer det nu bli för mig i nästa fas, Decennier the 90s? Jodå, jag tror att jag har fler välkända filmer som jag av olika skäl aldrig såg när det begav sig. Tyvärr kan det nog vara svårt att hitta filmer för de gemensamma fredagarna igen (eller jag vet för vi har redan valt dem). Det kommer bli några obskyra titlar då också. Det ska bli spännande att se hur det faller ut, men jag hoppas och tror att de kommer visa sig vara starkare än våra filmer för the 80s.



Jag hann med 19 filmer från the 80s och det anser jag som ganska bra jobbat. Den största upptäckten för mig har varit de underbara japanska animerade filmerna från Studio Ghibli. Filmerna sågs GIVETVIS med janpanskt audio med undertexter. Jag har sett hela fem filmer från dem och de var bra allihop. Annars har det blivit en del "tunga" namn som bröderna Coen, David Lynch, Werner Herzog, Michael Mann och Stanley Kubrick.

Låt titta på topplistan över de nitton filmerna och sedan delar jag ut priser för bästa skådespelare och sånt... Det är många filmer som fått tvåa eller trea i betyg som nu slåss om platser i listan. Jag har inte gått så hårt på betygen jag delade ut under månaden. Nu ordnar jag filmerna i den ordning magkänslan säger mig är rätt. My dinner with Andre har tex dalat lite efter nyhetens behag över det annorlunda formatet lagt sig.

Min Topp 19 över Decennier för 1980-talet


19. Fandango (Kevin Reynolds)

En road trip som inte kan bestämma sig om den är en komedi eller ett drama. Nu blir det varken hackat eller malet. Jag fann ingen karaktär att ty mig till heller och filmen känns meningslös. Vissa kul scener och en tydligt nostalgisk stämning över filmen räddar den från skämsbetyget.


18. Day of the dead (George A. Romero)

Den tredje filmen i Romeros zombie-serie var tyvärr inte ett steg framåt. Begränsad både i location och handling. Tyvärr saknar den både skräck och humor, och minst en av de ingredienserna bör den ha för att få högt betyg. Som del av zombielegenden var den dock lite intressant och den behövs i pusslet för att lösa gåtan. Antar jag.


17. About last night... (Edward Zwick)

Rob Lowe är magnetisk och Demi Moore hade nåt speciellt också. Tyvärr funkar inte coming of age-temat denna gång. Filmen kändes mer pretto och onödigt tung. Filmer i detta tema har gjorts bättre både förr och efter. Rob Lowe är dock en stjärna.


16. Where the Buffalo Roam (Art Linson)

Jag hade ganska höga förväntningar på denna då Magnus, Dan B och killarna sett den och gillat den. Filmen är rolig i vissa scener men den episodiska strukturen är inte bra och filmen saknar handling. Gonzo-film om Mr Gonzo himself. Neils musik höjer tillställningen dock.


15. Fitzcarraldo (Werner Herzog)

Filmen är en gåta på ett sätt. Lika tråkig som den är, är den också fascinerande och ett maffigt projekt. Klaus Kinski är en fröjd att beskåda. Galenskapen! Delarna på floden och på fjället var filmens starkaste delar.


14. Thief (Michael Mann)

Minor Mann kallade jag denna och det är vad det är. Han har inte kunnat skaka av sig sjuttiotalet och har med en massa meningslösa diskbänksrealistiska domestiska scener. Men resten av filmen är snyggt filmad, har suverän musik och är riktig spännande. Man ser fröna till mästerverket Heat som skulle komma en 14 år senare.


13. My dinner with Andre (Louis Malle)

En annorlunda film (ett plus per automatik). Två män som sitter och pratar om livet över en bit mat mer eller mindre i realtid. Som en podcast fast på film. Tja, kanske inte väldens bästa film, men en uppfriskande filmupplevelse blev det.


12. The goonies (Richard Donner)

Spielberg-känslan i filmen tar den långt. En riktig skön 80-talsstämning, och ett frejdigt äventyr borde kunnat ge denna film ett högre betyg. Vad var felet? En tjock ätande och skrikande unge. Plus Short round.


11. Road House (Rowdy Herrington)

Kan du säga cheesy? Men en 100% allvarlig Dalton går inte att förneka. Den har något...


10. Raising Arizona (The Coen brothers)

Hahaha. Bröderna Coens andra film är ett enda stort finger åt mig. Fars från de ädla bröderna. Vem hade kunnat vänta sig det? De skulle kunna turnera med denna film i folkparkerna! Men ändock, Nic Cage är störtskön och Holly Hunter spelar sin Ed lika allvarligt som Dalton. En komplex blandning av sött och surt.


9. Nausicaä of the Valley of the Wind (Hayao Miyazaki)

Studio Ghibli's första film är ett rop på hjälp för en döende värld. Den starka lilla flickan i huvudrollen är fascinerande. Jag gillar henne skarpt. Det är inte heller den sista film med en stark flicka i huvudrollen från den japanska animationsstudion.


8. Fast times at Ridgemont High (Amy Heckerling)

Detta känns som om den mycket väl skulle kunna vara startskottet på 80-talets alla ungdomskomedier. Cameron Crowes manus borgar för hjärtat på rätt ställe och vi får inte nedvärdera komedierna här i världen.


7. The lost boys (Joel Schumacher)

Vampyrer, det är najs. Underhållande film.


6. Full metal jacket (Stanley Kubrick)

Stanley Kubrick's take on the Vietnam War. Han behandlar kriget lika kliniskt och kallt som alltid. Första halvan är överspelad och skruvad. Andra halvan är inspelad i en studio i England och det känns. Men han är ändock en sjuhelsikes regissör och filmen känns som en riktigt maffig film. Ett stort plus till Jayne.


5. Castle in the sky (Hayao Miyazaki)

Ett mysterium och ett sci-fi-äventyr i steam punk-miljö. Miyazakis saga är exeptionell. En film som man inte vill lämna. Jag vill veta mer om trädgårdsmästaren!


4. Blue velvet (David Lynch)

Skum film och det är ju inte så konstigt då det handlar om David Lynch. Filmen uppfyllde inte en enda tanke jag hade om den före jag såg den. Men den har legat och vuxit till sig i mig sedan jag såg den och en nyvunnen respekt har skapats.


3. Kiki's delivery service (Hayao Miyazaki)

Vilken underbar liten film. Jag gillar verkligen Kiki och Jiji. En film som man kan finna sig tänka mycket på efteråt.


2. My neighbour Totoro (Hayao Miyazaki)

Och här har vi en ännu härligare film. Den smått fantastiska Totoro. Filmen påminner mig lite om Spike Jones' Where the wild things are. Detta är en film man kan sätta på om man bara vill få lite balsam på själen. Det är underbart att Totoro finns i världen.


1. Grave of the fireflies (Isao Takahata)

Oj. Vilken film! En mäktig filmupplevelse. Brutalt sorglig. Jag höjer ett varningens finger. Detta är kanske en film man endast vill se en gång i livet. Det är en film jag bara behöver se en enda gång i livet för jag kommer aldrig glömma den. Detta var helt enkelt den bästa filmen jag såg under Decennier the 80s.




Priser!




Bästa manlige skådespelare:
Klaus Kinski, Fitzcarraldo
Dennis Hopper, Blue velvet
Rob Lowe, About last night...
Vincent D'Onofrio, Full metal jacket
Nic Cage, Raising Arizon

Vinnare: Dennis Hopper



Bästa kvinnliga skådespelare:
Jami Gertz, The lost boys
Phoebe Cates, Fast times at Ridgemont High
Jennifer Jason Leigh, Fast times at Ridgemont High
Demi Moore, About last night...
Holly Hunter, Raising Arizona

Vinnare: Holly Hunter



Bästa regi: Stanley Kubrick



Bästa humor: My neighbour Totoro



Bästa manus: Grave of the fireflies



Kolla nu också in Christians sammanfattning av Decennier the 80s, länk här.

Decennier återkommer med the 90s i mars månad.

17 kommentarer:

  1. Damn it! Varför länkade du till Eberts prat om Eldflugornas grav och varför tittade jag på det? ;)

    Mycket trevligt sammanfattad, och det var en kul resa med de gemensamma filmerna och jag delade ju ut fyra olika betyg till dem (1, 2, 3 och 4).

    Vi ses på 90-talet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. LOL. Sorry, my friend. Blev det dimmig där på jobbet? :)

      Tack själv för entusiastiskt deltagande i Decennier. Vi ses på 90-talet!

      Radera
    2. "Blev det dimmig där på jobbet?"

      Nej. Det blev dimmigt hemma i sängen. ;)

      Radera
    3. Ah. I hear you.

      Men oavsett det, viss har han rätt? Hans tankar om Ozu's filmstil var intressant.

      Radera
    4. Japp, just det där med pillow shot var intressant.

      Radera
  2. Trevlig genomgång och det blev verkligen jackpot för dig med japansk anime. Utan dem hade 80-talet blivit ganska svagt för dig, inte sant?

    Själv har jag sett samtliga filmer förutom Road House, Nausicaä of the Valley of the Wind, Castle in the Sky och Kiki's Delivery Service. Just de tre anime-filmerna borde jag ta och se någon gång. Vi gjorde en miss där som inte tog en av dem som gemensam (fast det kom aldrig på tal vad jag kan minnas).

    Nu blickar vi fram mot 90-talet och det ser klart intressant ut!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack själv och fokus framåt mot the 90s!

      Japp, det blev Studio Ghibli som var den stora behållningen av denna del av projektet. Det var svårt att förutse men extra välkomnat just därför. Man kan se en stor hög ettor och tvåor för att få in några få fyror och en femma. Det är en rimlig deal tycker jag!

      Radera
  3. Trevligt att Arizona i alla fall lyckades klänga sig upp på topp tio. Men när det gäller Fandango är jag (förstås) inte alls överens med dig om jumboplatsen. Eller näst-jumboplatsen för Day.. heller för den delen ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag försökte göra dig som läsare nöjd, men jag lyckades bara delvis! Hoppas att det var kul läsning i alla fall! :-)

      Radera
    2. Alltid kul läsning här :)

      Radera
    3. Smicker går alltid hem! :-)

      Kan jag prestera hälften så kul läsning här som du erbjuder på din blogg, skulle jag vara riktigt nöjd!

      Radera
    4. Du sade det bäst själv, smicker går alltid hem :D

      Radera
  4. Japaner, japaner, överallt japaner

    SvaraRadera
  5. 80 talet är spännande och då man (jag) ofta tänker på det som lite ytligt och lättsamt visar din lista att så inte är fallet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamenvisst. Det var ju lite "best of the rest" detta skulle bli och det blev en salig blandning kan man säga... :-)

      Radera