Sidor

lördag 3 december 2011

Tinker Tailor Soldier Spy (2011)


Things aren't always what they seems.

För mig representerar Tomas Alfredssons "Tinker tailor soldier spy" stil över innehåll. Den hyllade svenskens brittiska storfilm är en fröjd att beskåda. Produktionsteamet har återskapat ett London från tidigt 70-tal med en precision som gör att man undrar hur de gjort. Ja, hur har de lyckats med detta? Skådespelarnas kläder, inomhus- och utomhusmiljöer, och allt annat som krävs för att ge oss åskådare en tidsresa, är perfekt valda. Detta är ett grått och nergånget London vi möts av. De få scenerna utanför England är också bra, men filmen fokuserar på intrigerna inom MI5 mitt inne i London så mycket att staden och dess miljö nästan blir som en karaktär i berättelsen.

Detta är filmatiseringen av den första boken i John Le Carré's trilogi om George Smiley som kom ut 1974. Karaktären Smiley introducerades som en liten biroll redan i Le Carré's genombrottsbok "The spy who came in from the cold", men trilogin har alltså Smiley som huvudperson. Serien handlar om hans kamp mot högsta hönset i KGB, Sovjetunionens spionorganisation, en man med täcknamnet "Karla". De andra två böckerna är "The honourable schoolboy" (1977), och "Smiley's people" (1979). Jag har läst trilogin och den avslutande delen var klart bäst. Böckerna är långsamma funderingar om ensamhet, svårmod, en otrogen hustru och ett livs långa kamp mot fienden under det kalla kriget.

"Tinker tailor soldier spy" måste varit en stor utmaning för manusförfattaren. Det är inte en action-historia, jämförbar med "The Bourne trilogy" eller Mission impossible-filmerna. Då det gäller tempo och typen av spänning som byggs upp är denna historia är mer lik "The constant gardener", en annan filmatisering av Le Carré.

Gary Oldman i rollen som en pensionerad George Smiley är delikat i sitt skådespeleri. Hans roll här är långt från "livsnjutaren" han spelade i "Léon" och som han återskapade i "The fifth element". Oldman använder små, små rörelser och miner, förutom i några centrala scener då han brister ut med styrka och pondus. Man förstår att Smiley varit, och fortfarande är, en mäktig och stark mästerspion. Han dras in i intrigerna på MI5 igen, och blir ansvarig för en jakt på en högt uppsatt sovjetisk mullvad.

Filmen är långsam, men spännande. De flesta av rollerna är fyllda av den brittiska skådespelar-eliten. Tomas Alfredsson har fått med sig Hoyte Van Hoytema som fotograf, fotot är delikat i denna film, samt svenske David Dencik i en ganska stor roll. Favvisen från "Inception" Tom Hardy har också en stor roll, likaså John Hurt, Colin Firth och mr Sherlock Holmes själv Benedict Cumberbatch. Jag såg en nyhet i veckan om att det diskuteras en filmatisering av tredje boken, "Smiley's people", där Gary Oldman ska få spela Smiley igen. Den filmen ser jag fram emot mycket.

"Tinker tailor soldier spy" var en njutning att se, tiden flög fram och man ville inte att den skulle ta slut. Men den saknar trots allt den där lilla extra kryddan för att nå ända upp. Till slut var det självklart vilket betyg den skulle få. Jag ger "Tinker tailor soldier spy" fyra spionjägare av fem möjliga.

Betyg: 4/5


9 kommentarer:

  1. Det mesta du skriver håller jag med om. Men tyvärr var insidan inte lika bra som utsidan och då räcker det inte för egen del. Även om jag var beredd på detta hade jag ändå hoppats på att känna lite mer under filmens gång.

    Men en sak är säker och det är att Tomas Alfredson är duktig på att skapa 70-tal på film. Kan mycket väl tänka mig att han får fler chanser att göra storfilm efter det här. Han gör definitivt inte bort sig utan jag tror helt enkelt det har mer att göra med materialet.

    SvaraRadera
  2. Jag förstår till fullo. Eftersom jag läst boken var innehållet mer mustigt för mig kanske. Jag tror att det kunde varit lite tunt om man inte läst romanen. Men häng i och kämpa på.

    SvaraRadera
  3. Jag hade ju sett mini-serien från 1979 med Alec Guinness i huvudrollen så jag visste ungefär vad som väntade mig. Saken är den att jag älskar själva storyn, men för mig är det lite för enformigt läge (hade gärna sett att den ökat tempen vid ett par tillfällen). Kommer det fler filmer kommer jag gärna se dem med. Och denna ser jag säkert om framöver, speciellt med tanke på att jag gillar skådespelarna som är med.

    SvaraRadera
  4. Henke, du kan ta bort kommentaren ovanför min då jag råkade vara inloggad med annat konto ;)

    SvaraRadera
  5. jag laste bockerna pa svenska, vad hette denna boken i oversattning?

    SvaraRadera
  6. Frans: Den svenska titeln var "Mullvaden".

    SvaraRadera
  7. Filmen är väldigt elegant och har många bra skådespelare.

    Men jag skulle nog ha uppskattat filmen mer om jag hade läst boken först eller hade med mig ett anteckningsblock, för jag är inte helt hundra på hur dom avslöjade spionen. Det va en väldigt invecklad story med ett väldigt långsamt tempo. Men helt okej film

    SvaraRadera
  8. Markus: Elegant och med bra skådespelare är en mycket bra sammanfattning. Den når inte ända fram till toppbetyget, men en mycket stabil film.

    Jag länkar till din blogg!

    SvaraRadera
  9. Ouu! Tack ska du ha! =)

    Det är inte bara min blogg, vi är ett helt gäng som skriver nyheter och podcastar

    SvaraRadera