Sidor

måndag 19 september 2011

Exit Through The Gift Shop (2010)


It's the art.

Är dokumentärer "riktiga" filmer? Ibland ser jag inte dokusar som riktigt riktiga filmer. Men det är fel. Även dokumentärer är filmer. Och nu ska jag skriva om en av de senaste årens mest förbryllande dokumentärer...

Svt brukar visa erkända och omtalade dokumentärfilmer i sin dokumentärfilmsserie och för några veckor sedan visade de den hyllade dokumentär "Exit through the gift shop" av konstnären Banksy. Filmen hade också dykt upp på ett antal "best of-2010"-listor så jag var nyfiken och förväntansfull när jag bänkade mig.

Först hade jag tänkt skriva ett otroligt komplicerat meta-inlägg om denna meta-film, men jag kände genast att de skulle bli långsökt och otydligt. Vilket inte är bra då det gäller så korta texter som mina filmrevyer är. Men filmen själv, "Exit through the gift shop" är meta, långsökt och invecklad, och formatet är lysande för denna film.

Banksy är artistnamnet på en mytomspunnen "street artist" som vid sidan av graffiti också sysslar med installationer, politiska uttalanden och konstutställningar. Hans installation med den skjutna telefonkiosken är fantastisk (den visas i dokumentären).

Vem är då Banksy? Han gör inga intervjuer och han visar inte sitt ansikte. Inte så heller i denna film, då han sitter i ett mörkt rum med en tjock luva över huvudet. Men han har åsikter om vad som är konst, vad konst är värt och vem som är och kan bli konstnär. Nu när han gör en dokumentär om gatukonstvärlden gör han det givetvis som en installation. Meta var ordet för dagen.

Banksy berättar i inledningen av filmen att han tänkte göra en film om sig själv, men att han fann en mångt mer intressant person att berätta om - "Thiery Guetta". Vi får följa Thierry Guetta, en amatörfilmare som råkar vara bekant med många kända graffiti-artister. Thierry följer dem i gråzonerna, mellan dag och natt, mellan lagligt och olagligt konstutövande, och han låter sin kamera rulla hela tiden. Thierry träffar till slut den mytomspunna Banksy och de utför ett antal coola installationer tillsammans. Till slut instruerar Banksy Thierry att han också ska börja skapa konst. Thierry lyder sin mästare, antar namnet Mr. Brainwash och producerar en megautställning i Los Angeles till publikens och kritikernas förtjusning.

Eller? Vem är Banksy? Vem är Thierry? Ingen vet! Existerar Banksy? Existerar Thierry? Hela denna dokumentär är en hejdlös lek med oss åskådare. Då filmen är otroligt humoristisk och inte tråkig för en sekund har det ingen betydelse vad som är sant eller ej.

Bra dokumentärer behandlar på ett engagerande sätt ett ämne så att åskådaren blir informerad om, utbildad inom, eller bara underhållen av ämnet i fråga. Banksy har här gjort en dokumentär som visar EXAKT vad han sysslar med: humoristiska installationer som får åskådaren att hajja till, tänka efter och förundras.

Jag ger Banksy och hans "Exit through the gift shop" fem illusioner av fem möjliga.

Betyg: 5/5 

PS, tänk lite på Banksys val av titel för filmen. Vad säger den oss om dagens konstvärld? Som Abba sjöng... Money, money, money

7 kommentarer:

  1. Som du såg tyckte jag den var alldeles underbar! Och dokumentär eller ej, det är frågan. Skalan är glidande. Själv lutar jag nog åt spelfilm om man prompt ska sätta etiketter. En djäkligt bra sån också. Var länge sen jag blev så extremt underhållen. Och så oväntat!

    SvaraRadera
  2. Jessica: "Extremt underhållen" är andra ordet för dagen! :-)

    SvaraRadera
  3. Jag håller med, det spelar verkligen noll roll om filmen är sann eller ej (precis som med filmen Catfish), det är en underhållande och välgjord film på alla sätt och vis. Tyvärr blev det aningens för mycket av den jobbiga-snubben Thierry på slutet för min smak.

    Men världen är verkligen liten när vi lyckas pricka in recensioner av samma film på precis samma dag :)

    SvaraRadera
  4. Fiffi: Javisst var det kul. Nu har jag bara en 6-7 titlar kvar från sommaren att skriva.

    När det gäller denna film tror jag nog att det att den inte är sann är en del av budskapet och idén med hela filmen. Underfundig humor på samma sätt som den roliga graffitin på hans hemsida som du länkat till: "If graffiti changed anything - it would be illegal"

    SvaraRadera
  5. Er synkning av recensioner är för bra för att vara slumpmässig. Jag anar kartellbildning.

    SvaraRadera
  6. Vad är bättre än en gammal hederlig konspirationsteori?

    SvaraRadera
  7. @Jessica:
    Det kanske är Banksy himself som ligger bakom kartellen? ;)

    SvaraRadera